Απριλίου 28, 2010

Σλαβομακεδόνες από Αυστραλία και Καναδά κατά Ελλάδας και ζητούν επιστροφή της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη...

Η "αυστραλιανή σλαβομακεδονική επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και η "διεθνής σλαβομακεδονική κίνηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων" του Καναδά, σε συνεργασία με την " Ένωση Παιδιών προσφύγων από τη Μακεδονία του Αιγαίου", της Μελβούρνης και της Βικτώριας, καθώς και παρόμοιες σλαβικές οργανώσεις του Καναδά, έχουν ξεκινήσει, όπως γράφει η σκοπιανή εφημερίδα ‘ВЕСТ’ εκστρατεία αγωγών κατά της Ελλάδας, για κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία, των προγόνων τους, που ζούσαν στην Ελλάδα στη διάρκεια του περασμένου αιώνα. «Στόχος της δράσης είναι η επιστροφή της ιδιότητας του έλληνα πολίτη σε πρώην πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως ‘Μακεδόνες’ και έχουν εκδιωχθεί από την Ελλάδα», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Οι σλαβικές οργανώσεις καλούν τα μέλη τους να καταθέσουν ατομικές αιτήσεις προς τα ελληνικά δικαστήρια και σε περίπτωση αρνητικής έκβασης των υποθέσεων τους, να παραπέμψουν τις αιτήσεις τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Ως πιθανά οφέλη της δράσης αυτής», σημειώνει η εφημερίδα, «είναι η επιστροφή των κατασχεθέντων, η απονομή της ελληνικής υπηκοότητας, η επιστροφή των παιδιών των προσφύγων στο τόπο των γονιών τους, και το βασικότερο το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές του ελληνικού και ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Επίσης αν δεν υπάρχει το ακίνητο θα λάβουν χρηματική αποζημίωση» Οι σλαβικές αυτές οργανώσεις αναφέρουν ότι η νομική ομάδα που ανέλαβε τις υποθέσεις αυτές αποτελείται από έμπειρους νομικούς και ειδικούς στα ανθρώπινα δικαιώματα.

--------------
Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκεόργκε Ιβάνοφ, με δημόσια δήλωσή του τοποθετήθηκε θετικά στην ελληνική πρόταση για ονομασία της χώρας του σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», μια ανακοίνωση, που έρχεται σε αντίθεση με τις αρνητικές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ.
Βρισκόμενος στην πόλη Μοναστήρι, ο Γκεόργκε Ιβάνοφ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα για την αποδοχή ή όχι της ελληνικής πρότασης, δήλωσε τα εξής:

«Δεν μπορώ να απαντήσω σε υποθετικές ερωτήσεις, αλλά αν αποφασίσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση είναι βέβαιο ότι θα επιλυθεί αυτή η διαμάχη».Ο Ιβάνοφ είπε πως υπάρχουν δύο απόψεις προς το θέμα της ελληνικής πρότασης, να γίνει αποδεκτή η λύση από την πλευρά της πολιτειακής ηγεσίας αλλά και να τεθεί στην κρίση των πολιτών με ένα δημοψήφισμα.
Παρά την εκφρασμένη θέση του προέδρου της χώρας το κόμμα του Γκρουέφσκι, VMRO-DPMNE, στις δηλώσεις που ακολούθησαν, δεν απέκλεισε τη θέση που έλαβε ο αρχηγός του κόμματος και πρόεδρος της κυβέρνησης, Ν. Γκρουέφσκι, να καταφύγει σε δημοψήφισμα για το όνομα της χώρας.
Ωστόσο, ο πρόεδρος των Σκοπίων, δήλωσε πώς ποτέ δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί μια πρόταση που θα επηρέαζε την ταυτότητα των πολιτών της χώρας.
«Οποιαδήποτε λύση που θα συνέβαλλε στην αλλαγή του ορισμού της γλώσσας μας και της μοναδικότητάς μας, είναι απαράδεκτη για τη χώρα μας. Οπωσδήποτε δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τις ελληνικές θέσεις αλλά είμαστε υπέρ μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης», τόνισε ο σκοπιανός πρόεδρος, Ιβάνοφ.
Σε λίγο θα πούμε και μπράβο, αν συνεχίσουμε την ίδια τακτική.

echedoros-a

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου