«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεννοηθούμε συνομιλώντας, ακόμη και με εκείνους οι οποίοι έχουν διαφορετικές θέσεις από τις δικές μας. Ας είναι, όμως, ξεκάθαρο ότι αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν σημαίνει ότι διαπραγματευόμαστε τις αρχές ή τα κυριαρχικά δικαιώματά μας», τονίζει ο αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», ενόψει της επισκέψεώς του (σήμερα και αύριο) στην Τουρκία για συνομιλίες με τον τούρκο Υπουργό των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο Δ. Δρούτσας σημειώνει πως το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει με την επίσκεψή του στην Τουρκία είναι πως «ήρθε η ώρα να χτίσουμε από κοινού» την ελληνοτουρκική προσέγγιση, αλλά «σε αυτή την προσπάθεια απαιτείται πολιτική βούληση, καλή πίστη και προπαντός εμπιστοσύνη».
Ανακοινώνει επίσης ότι στις συνομιλίες που θα έχει θα προετοιμαστεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Ρ. Τ. Ερντογάν στην Αθήνα, επίσκεψη που «θέλουμε να αποτελέσει σημαντικό βήμα στην πορεία προσέγγισης των χωρών μας».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών τονίζει πως η Αθήνα επιδιώκει να δώσει ώθηση στη διαδικασία των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών «με στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας».
Επισημαίνει δε, εν προκειμένω, ότι η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη:
«Εάν δεν τα καταφέρουμε σε εύλογο χρόνο, πρέπει να πάμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Πρέπει να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι οι χώρες μας είναι ικανές να επιλύσουν μια νομική διαφορά. Όραμά μας είναι να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης», υπογραμμίζει ο Δημήτρης Δρούτσας.
Και προσθέτει πως:
«Αν επιτύχουμε, τα θετικά αποτελέσματα που θα προκύψουν, θα επηρεάσουν όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτό είναι το «μέρισμα ειρήνης», για το οποίο μιλούσε ο Γιώργος Παπανδρέου ήδη πριν από δέκα χρόνια. Το «μέρισμα ειρήνης» που θα οδηγήσει και σε αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, προς όφελος και των δύο λαών μας. Οι χώρες μας ξοδεύουν πολλά δισεκατομμύρια σε εξοπλιστικά συστήματα, εδώ και δεκαετίες. Χρήματα που θα μπορούσαν να επενδυθούν στην παιδεία, την υγεία, τις υποδομές, τον πολιτισμό. Τα σχετικά μηνύματα που εκπέμπει τελευταία η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, και ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, είναι σίγουρα στη σωστή κατεύθυνση και μας ενθαρρύνουν. Και εμείς θέλουμε να πιστέψουμε στην ειλικρίνεια αυτών των μηνυμάτων. Αλλά ήρθε η ώρα για πράξεις».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών υπογραμμίζει πως οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο «βλάπτουν σοβαρά» τις σχέσεις των χωρών μας και προσθέτει πως «είναι ολοφάνερο ότι κάθε προσπάθεια προσέγγισης είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, εάν αυτή η πρακτική συνεχιστεί. Πεποίθησή μας είναι ότι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των κανόνων που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις και τις σχέσεις καλής γειτονίας, θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση της νέας μας προσπάθειας προσέγγισης».
Στο ερώτημα της «Σαμπάχ» ποιο είναι το βήμα στο οποίο αν προέβαινε η Τουρκία θα μπορούσε να θεωρηθεί «θετικό» και «συγκεκριμένο», ώστε να ανταποκριθεί η Ελλάδα με ανάλογο τρόπο, ο Δημήτρης Δρούτσας είναι σαφής:
«Η απόσυρση άνευ όρων των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Βέβαια, το Κυπριακό δεν είναι διμερές πρόβλημα. Έχει διεθνείς διαστάσεις. Μια τέτοια κίνηση, όμως, θα συνέβαλε αποφασιστικά όχι μόνο στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά και στην ουσιαστική βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών μας. Θα αποτελούσε μια ξεκάθαρη πολιτική πράξη που θα αποδείκνυε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αφήσει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να συμφωνήσουν μόνοι τους για το κοινό τους μέλλον στην ΕΕ, η οποία αποτελεί την πραγματική εγγύηση για όλους τους κατοίκους της Κύπρου».
Αναφορικά δε με το Κυπριακό και τις συνομιλίες Χριστόφια - Ταλάτ υπογραμμίζει πως «πρέπει όλοι να αφήσουμε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να συζητήσουν και να διαπραγματευτούν μόνοι τους το κοινό τους μέλλον στην ΕΕ και πρέπει η λύση που θα βρεθεί να σέβεται πλήρως τις αξίες, τις αρχές και τους κανόνες της ΕΕ, το λεγόμενο «acquis communautaire»».
Και σημειώνει:
«Σύντομα θα γνωρίζουμε εάν ο κ. Ταλάτ θα συνεχίσει να εκπροσωπεί την τουρκοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι βάζει πάνω απ’ όλα την επανένωση της κοινής πατρίδας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Για να προχωρήσει όμως, χρειάζεται έναν αξιόπιστο συνομιλητή που θα εργάζεται με εποικοδομητικό τρόπο για τη λύση του Κυπριακού, έναν συνέταιρο για την ειρήνη».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών απορρίπτει τις τουρκικές επικρίσεις για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και τονίζει πως «δεν πρέπει οι μειονότητες να γίνονται όργανο πολιτικής εκμετάλλευσης από κανέναν, ούτε χωρούν σκέψεις περί αμοιβαιότητας στην αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων».
Τέλος αναφορικά με το θέμα των διαδικασιών χορήγησης θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά, ο Δ. Δρούτσας σημειώνει πως η Ελλάδα, ως χώρα - μέλος του Σένγκεν δεν έχει αρμοδιότητα να καταργήσει μονομερώς τις διαδικασίες θεώρησης, αλλά προσθέτει πως έχουν δοθεί οδηγίες στα Ελληνικά Προξενεία στην Τουρκία για τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, στο πλαίσιο των υφισταμένων περιορισμών, ώστε οι θεωρήσεις για τα κοινά τουρκικά διαβατήρια να χορηγούνται εντός 24 ωρών.
με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου