Απριλίου 07, 2010

Η Βέρα Σαμψών στην επιτροπή της Βουλής για Φάκελο της Κύπρου

Σε αδράνεια η 190 Μοίρα Πυροβολικού στην Αχειροποίητο. Η μοίρα αυτή ήταν από τις βασικότερες με βαριά πυροβόλα που μπορούσαν να κτυπήσουν σε μεγάλη απόσταση μέσα στη θάλασσα. Ήταν η μοίρα που είχε στη διάθεσή της πολλά πυροβολεία πάνω στην ακτή. Δυστυχώς τα κανόνια δεν δραστηριοποιήθηκαν ποτέ εναντίον των τουρκικών πλοίων κατά την ώρα της απόβασης.

Η ΒΕΡΑ Σαμψών, σύζυγος του Νίκου Σαμψών, ο οποίος ανέλαβε πρόεδρος της πραξικοπηματικής κυβέρνησης που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μακάριο, θα προσέλθει σήμερα ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου. Η Βέρα Σαμψών θα καταθέσει την μαρτυρία της για τις ημέρες εκείνες της κατάλυσης της δημοκρατίας στον τόπο μας από τους πραξικοπηματίες της χούντας και της ΕΟΚΑ Β. Η κ. Σαμψών είχε εκφράσει την άποψη να προσέλθει στην επιτροπή κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, οπότε προσκλήθηκε και τελικά διευθετήθηκε η σημερινή παρουσία της ενώπιον των βουλευτών.

Η επιτροπή θα συνέλθει και αύριο Πέμπτη για να ακούσει την κατάθεση ανθυπολοχαγού, ο οποίος υπηρετούσε στην 190 Μοίρα Πυροβολικού, που έδρευε στην Αχειροποίητο, κάτω από τον Καραβά πάνω στη θάλασσα. Η μοίρα αυτή ήταν από τις βασικότερες με βαριά πυροβόλα που μπορούσαν να κτυπήσουν σε μεγάλη απόσταση μέσα στη θάλασσα. Ήταν η μοίρα που είχε στη διάθεσή της πολλά πυροβολεία πάνω στην ακτή. Δυστυχώς τα κανόνια δεν δραστηριοποιήθηκαν ποτέ εναντίον των τουρκικών πλοίων κατά την ώρα της απόβασης. Στην Αχειροποίητο υπήρχαν επίσης μεγάλες αποθήκες με πολυβόλα, φυσίγγια και άλλο στρατιωτικό υλικό για τα τάγματα Εθνοφυλακής.

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Φάκελο της Κύπρου συνεχίζει με γοργούς ρυθμούς το έργο της με σκοπό να μπορέσει να τελειώσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Ήδη τα κονδύλια για τα έξοδα της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Κύπρου και των έμμισθων ερευνητών που ασχολούνται με την ετοιμασία των εκθέσεων και τη φωτοτύπηση των εγγράφων έχουν εξαντληθεί και ζητήθηκε η έγκριση πρόσθετων χρημάτων.

Μέχρι σήμερα έχουν μαζευτεί 90.000 σελίδες από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Οι 40.000 προέρχονται από το ΓΕΕΦ. Αναμένεται ότι θα παραδοθούν ακόμα 30.000 σελίδες, οπότε θα φθάσουν τις 120.000. Η επιτροπή πιστεύει ότι θα τελειώσει μέχρι το Σεπτέμβριο και αμέσως μετά, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα είναι έτοιμη και η έκθεσή της. Όλο το υλοκό θα ψηφιοποιηθεί και θα αρχειοποιηθεί.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου