Φήμες και διαψεύσεις για εμπλοκή ΔΝΤ
Προσφυγή στο ΔΝΤ ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακό προβλέπει η επενδυτική τράπεζα UBS, ενώ ο πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, Γ. Γουάιτ επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει πράξεις, ενώ ο ελληνικός λαός πρέπει να πιει το «πικρό φάρμακο»
«Δεν ετέθη ζήτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού. Ο μηχανισμός είναι πολύ σημαντικό δίχτυ ασφαλείας. Τις τελευταίες μέρες, όπως ήταν προγραμματισμένο, γίνεται συγκεκριμενοποίηση του μηχανισμού αυτού σε συνέχεια της απόφασης του Συμβουλίου Κορυφής», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά τη σύσκεψη, που είχε στο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό.
Σε ερώτηση αν απασχολεί την κυβέρνηση το ύψος των σπρεντ, ο υπουργός είπε ότι τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα απασχολούν, αλλά το ύψος τους δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, ούτε την προσπάθεια που καταβάλει και τα αποτελέσματα που έχει παράξει η κυβέρνηση.
«Όσο περνά ο καιρός, αυτά θα εμπεδώνονται στις αγορές και στους διεθνείς εταίρους μας και έτσι θα έχουμε πιο λογικά επιτόκια», τόνισε.
Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, που κάνουν λόγο για είσοδο της Ελλάδας στην τελική ευθεία χωρίς επιστροφή, είπε ότι «είμαστε στην τελική ευθεία, ώστε να βάλουμε τη χώρα σε σωστή πορεία και να διορθώσουμε λάθη και παραλείψεις ετών».
Στην αρχή των δηλώσεών του ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πρόοδο του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης και «για τα πολύ θετικά στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού», αναφέροντας ως παράδειγμα ότι το έλλειμμα μειώθηκε κατά 40% στο τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι.
«Τίποτα δεν έχει κερδηθεί, κερδίζουμε την αξιοπιστία μας κάθε μέρα, την επόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ενώ θα ψηφιστεί στη βουλή και το φορολογικό νομοσχέδιο», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση προχωρά πολύ γρήγορα στην υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης.
UBS: Πιθανή η προσφυγή στο ΔΝΤ
Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για έκτακτη βοήθεια μέσα στις επόμενες ημέρες καθώς η αύξηση του κόστος δανεισμού της είναι μεγάλη και γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να στηρίξει οικονομικά τα μέτρα των δημοσιονομικών περικοπών, αναφέρουν οικονομολόγοι της UBS AG.
«Οι πρόσφατες κινήσεις στις αγορές προμηνύουν ότι η εξωτερική παρέμβαση είναι πιθανώς αναπόφευκτη και μπορεί να συμβεί πολύ σύντομα καθώς η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη» αναφέρουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας, μεταξύ των οποίων και ο αναλυτής Στέφαν Ντέο σε έγγραφό τους προς τους επενδυτές και σημειώνουν: «Πιστεύουμε ότι η προσφυγή μπορεί να γίνει και μέσα στο Σαββατοκύριακο».
Γουάιτ: Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική θέληση για να πιει το «πικρό φάρμακο»
Εν τω μεταξύ, για τις δύσκολες μέρες που έρχονται προετοιμάζει την Αθήνα και τους Έλληνες πολίτες ο τέως επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών και γνωστός οικονομολόγος Γουίλιαμ Γουάιτ. Η Ελλάδα χρειάζεται την πολιτική θέληση για να πραγματοποιήσει τις δημοσιονομικές τις μεταρρυθμίσεις και να πείσει τον ελληνικό λαό να πιει το «πικρό φάρμακο», προκειμένου να αποφύγει τη δανειακή κατάρρευση, ανέφερε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο κ. Γουάιτ.
«Υπάρχουν πολλά φρούτα, που βρίσκονται χαμηλά στο δέντρο και τα οποία μπορούν να τα πάρουν εύκολα - υπάρχουν πολλές εύκολες λύσεις για να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα» επεσήμανε ο κ. Γουάιτ.
Αυτό όμως που μετράει στο τέλος είναι αν η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να το πράξει, καθώς και την η ικανότητα να πείσει τους πολίτες να πάρουν το σκληρό φάρμακο που πραγματικά πρέπει να πάρουν», είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε μάλιστα, πως «υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να διορθωθούν στην Ελλάδα σχετικά με τα δημοσιονομικά προβλήματα. Ωστόσο μόνο με το να μιλάς γι' αυτά δεν επαρκεί. Πρέπει να βγεις έξω και να κάνεις πράξεις».
Goldman Sachs: Εμπλοκή του ΔΝΤ για 18 μήνες
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs στην Ευρώπη, Ερικ Νίλσεν, εκτιμά ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει συμφωνία για εμπλοκή του ΔΝΤ-μέσω του μηχανισμού στήριξης. Κατά τον κ. Νίλσεν θεωρείται πιθανό να υπάρξει όρος για την ανάμιξη του ΔΝΤ η περικοπή μισθών και στον ιδιωτικό τομέα της τάξης του 20%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, το ΔΝΤ θα απαιτήσει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω περικοπών κατά 15%-20% των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις -πάντα κατά τον κ.Νίλσεν-η Ελλάδα θα λάβει δάνειο ύψους 20-25 δισ. ευρώ, με το ΔΝΤ να χρεώνει επιτόκιο λίγο πάνω από το 3% και την Ευρώπη περί το 4%-5%.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου