Απριλίου 26, 2010

Δάνειο «γέφυρα» μέχρι να λειτουργήσει ο «μηχανισμός»

Τη δυνατότητα χρηματοδότησης «γέφυρας» από το ΔΝΤ και κράτη-μέλη της ευρωομάδας προς την Ελλάδα, σε περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση της έγκρισης του πακέτου της ελληνικής οικονομίας σε κάποια από αυτά ανακοίνωσε επίσημα χθες από την Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Αναφερόμενος στις λεπτομέρειες της συμφωνίας διευκρίνισε σε ό,τι αφορά τα ποσά, ότι έχουν συμφωνηθεί 30 δισ. ευρώ για το 2010 για το ευρωπαϊκό τμήμα της βοήθειας και μια τριετής συμφωνία από το ΔΝΤ.

Επανέλαβε μάλιστα ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο η Ελλάδα να μην έχει στις 19 Μαΐου κεφάλαια για την αναχρηματοδότηση του χρέους της. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι ακόμη και αν οι διαδικασίες καθυστερήσουν στην έγκρισή τους από κάποιο κράτος-μέλος της ζώνης του ευρώ τότε υπάρχει στη συμφωνία μηχανισμός προχρηματοδότησης της Ελλάδας.
Είπε συγκεκριμένα ότι με τις προεργασίες που έχουν γίνει είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχουμε κανονική χρηματοδότηση. «Αν παρ' όλα αυτά υπάρξει κάποια καθυστέρηση και χρειαστεί χρηματοδότηση ''γέφυρα'' τότε θα συνδυαστούν τα κράτη της Ευρωζώνης που έχουν συμφωνήσει και το ΔΝΤ» τόνισε ο υπουργός.

Σχετικά με τις επιφυλάξεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2010 έχουν ήδη δρομολογηθεί ενώ για το 2011 και το 2012 υπάρχει στην Αθήνα ανοιχτή διαπραγμάτευση μεταξύ της τρόικας Ε.Ε.- ΕΚΤ-ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης.

Στο κρίσιμο ερώτημα, γιατί ενώ η Ελλάδα ισχυριζόταν μέχρι πριν από λίγες μέρες ότι θα τα βγάλει πέρα μόνη της ξαφνικά ενεργοποίησε το μηχανισμό, ο υπουργός τόνισε ότι ήταν απόφαση που ελήφθη για μια σειρά από διαφορετικούς παράγοντες. «Υπήρχε μια σειρά από αβεβαιότητες στις αγορές» είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε χθες ότι δεν υπήρξε ποτέ σκέψη για απευθείας προσφυγή της Ελλάδας στη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και «διέψευσε» «κατηγορηματικά» το ενδεχόμενο αναδιαπραγμάτευσης του χρέους.

Πιο μετριοπαθής ήταν ο υπουργός Οικονομικών όταν ρωτήθηκε για το χρόνο τον οποίο θα χρειαστεί να βελτιώσει την πιο κακή βαθμολογία της που αφορά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. «Είναι βέβαιο ότι τόσο το 2010 και ίσως το 2011 η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται σε ύφεση» είπε ο υπουργός.
Σχετικά φειδωλός ήταν ο υπουργός Οικονομικών για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων προτάσσοντας τα οφέλη από την τεράστια ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, η αξία της οποίας όπως είπε ξεπερνά κατά πολύ τα 100 δισ. ευρώ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο γενικός διευθυντής του ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, γνωρίζει καλά την Ελλάδα, ενώ χαρακτήρισε «πολύ θετική» και την υποστηρικτική δήλωση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου