http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/682--lr-----
Στα χειρότερα για τις ελληνικές τράπεζες «ποντάρουν» οι παίκτες της αγοράς των CDS, την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη της χώρας και αυξάνεται δραματικά το κόστος ασφάλισης του χρέους έναντι του κινδύνου στάσης πληρωμών.Σύμφωνα με στοιχεία της CMA DataVision, την ώρα που τα ελληνικά ομόλογα περνούσαν χθες δραματικές ώρες, με τα spread και το κόστος ασφάλισης σε πρωτοφανή ύψη, τα «βρώμικα» στοιχήματα στην αδιαφανή αγορά των CDS κατά των ελληνικών τραπεζών γνώριζαν εξίσου πρωτοφανή «έκρηξη».
Ειδικότερα, για κάθε 10 εκατ. ευρώ χρέους,
1. Το κόστος ασφάλισης χρεογράφων της Τράπεζας Πειραιώς εκτινάχθηκε κατά 63.000 ευρώ, σε 474.100 ευρώ, καθώς το spread του CDS ξεπέρασε τις 474 μονάδες βάσης (4,74%).
2. Για την Eurobank, το «άλμα» ήταν αντίστοιχα 41.000 ευρώ, με το συνολικό κόστος ασφάλισης στα 452.500 ευρώ,
3. Για την Alpha η αύξηση του κόστους ασφάλισης έφθασε τα 38.000 ευρώ, και διαμορφώθηκε σε 438.500, ενώ
4. Για την Εθνική η αύξηση ήταν κατά 29.000 ευρώ, στα 417.000.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της χρηματαγοράς στην Αθήνα, η δραματική χθεσινή αύξηση του κόστους ασφάλισης των ελληνικών τραπεζικών χρεογράφων, οφείλεται σε εσπευσμένες κινήσεις κάλυψης από κατόχους ομολόγων, αλλά και σε «γυμνές» αναλήψεις στοιχημάτων (“naked CDS”) από παίκτες που ασφαλίζουν το… σπίτι του γείτονα έναντι του κινδύνου πυρκαγιάς και περιμένουν το τραγικό γεγονός για να κερδίσουν.
Όσοι «ποντάρουν» στα χειρότερα για τις ελληνικές τράπεζες, έχουν να επικαλεσθούν τον ουσιαστικό αποκλεισμό τους από τη διατραπεζική αγορά διεθνώς, για την άντληση βραχυχρόνιας ρευστότητας, αλλά και τα σημάδια νευρικότητας των καταθετών, λόγω της κρίσης χρηματοδότησης του Δημοσίου.
Ο αποκλεισμός των τραπεζών από τη διατραπεζική αγορά «είναι σαφές ότι αποτελεί ένδειξη, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει φθάσει στο τέλος της διαδρομής και χρειάζεται να κάνει ένα τηλεφώνημα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», ανέφεραν αναλυτές της BNP Paribas σε χθεσινή τους έκθεση.
Πάντως, στελέχη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου δηλώνουν στο «Β», ότι θα απογοητευθούν όσοι στοιχηματίζουν κατά των ελληνικών τραπεζών, ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή σαφή τοποθέτηση της ΕΚΤ, δια στόματος του Ζαν Κλωντ Τρισέ, ο οποίος οριστικοποίησε την απόφαση να παραμείνουν και το 2011 τα ελληνικά ομόλογα εντός του μηχανισμού αναχρηματοδότησης των τραπεζών από την Φραγκφούρτη.
«Η ΕΚΤ», τονίζουν, «καθιστά με τον τρόπο αυτό σαφές, ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να υπολογίζουν στην άφθονη χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα για όσο διάστημα θα την χρειάζονται, άρα δεν τίθεται θέμα κινδύνου ρευστότητας για το σύστημα, ακόμη και αν υποβαθμισθούν εκ νέου τα κρατικά ομόλογα από την Moody’s».
Επιπλέον, επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει στην παρούσα φάση μαζική φυγή καταθετών από το σύστημα, αν και είναι υπαρκτές κάποιες κινήσεις απόσυρσης καταθέσεων, κυρίως σε λογαριασμούς όψεως, από επιχειρήσεις που αντλούν ρευστότητα για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους, σε μια περίοδο που βρίσκουν δυσκολίες χρηματοδότησης από τις τράπεζες. Ένα σημαντικό ποσοστό των καταθέσεων που φαίνονται να «φεύγουν» στο εξωτερικό, άλλωστε, κατευθύνονται κυρίως σε θυγατρικές ελληνικών τραπεζών και ουσιαστικά παραμένουν εντός του συστήματος.
Ο μόνος πραγματικά σοβαρός κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες αυτή την περίοδο θα ήταν να κήρυσσε η κυβέρνηση μια στάση πληρωμών στα πρότυπα της αντίστοιχης στην Αργεντινή το 2001, όπου η κυβέρνηση είχε υποχρεώσει τους κατόχους ομολόγων να υποστούν διαγραφή 20% έναντι της αξίας των ομολόγων που κατείχαν.
Κάτι τέτοιο, όμως, βρίσκεται στη σφαίρα του απίθανου, υπογραμμίζουν τραπεζικά στελέχη, τονίζοντας ότι η Αργεντινή είχε χρέος που δεν ξεπερνούσε τα 100 δις. ευρώ όταν κήρυξε στάση πληρωμών και όλα έγιναν σε μια ανθηρή περίοδο του διεθνούς οικονομικού συστήματος. Αντίθετα, με χρέος 300 δις. ευρώ, που κατά το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται σε χαρτοφυλάκια ευρωπαϊκών τραπεζών και με τις συνθήκες σοβαρής κρίσης της τρέχουσας περιόδου, μια «αργεντίνικη» στάση πληρωμών από την Αθήνα θα ήταν πραγματικά καταστροφική για το διεθνές σύστημα και προφανώς η ΕΚΤ δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει τις εξελίξεις να οδηγηθούν σε τέτοιο σημείο.
Με αυτά τα δεδομένα, οι λάτρεις των «γυμνών» στοιχημάτων κατά των ελληνικών τραπεζών, μπορεί να δημιουργούν εντυπώσεις μέσω των τερματικών των στελεχών της χρηματαγοράς, αλλά μοιάζει απίθανο να δουν τα στοιχήματά τους να πληρώνουν…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου