Απριλίου 08, 2010

Αλλά είπαν πραγματικά (μυστικά) και άλλα ανακοίνωσαν

Τι πραγματικά συμφωνήθηκε, στη μυστική ατζέντα των συζητήσεων Δρούτσα –Νταβούτογλου


To τι πραγματικά συζητήθηκε και συμφωνήθηκε, δηλαδή η μυστική ατζέντα των συζητήσεων Δ.Δρούτσα και Α.Νταβούτογλο στην Άγκυρα είναι το ζήτημα που έχει προκύψει από την επίσκεψη του ΑΝΥΠΕΞ στην Τουρκία και όχι τα πέντε νέα - αδιάφορα πολιτικά και στρατιωτικά - "Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης" (Μ.Ο.Ε.) που ανακοινώθηκαν πριν λίγο. Αν κρίνουμε από τις δημόσιες δηλώσεις Νταβούτογλου, ότι η Τουρκία έχει κάνει μειώσεις εξοπλισμών, φανταστείτε τι συζήτησαν εκτός καμερών. Συγκεκριμένα, τα μέτρα που συμφωνήθηκαν είναι τα εξής:
1. Κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα στο πλαίσιο της σύμπραξης για την ειρήνη (ΝΑΤΟ), με τη συμμετοχή χωρών-μελών της Σύμπραξης για την Ειρήνη, τα συναφή εκπαιδευτικά κέντρα στην Ελλάδα και την Τουρκία.
2. Διαλέξεις σε σπουδαστές των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων από τους Αρχηγούς Επιτελείων, στο πλαίσιο της ανταλλαγής αμοιβαίων επισκέψεων.
3. Διασύνδεση, σε επίπεδο επιτελών, μιας Ελληνικής Μεραρχίας/Ταξιαρχίας στο Τουρκικό Στρατηγείο Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ (NRDC-TR) και μιας Τουρκικής Μεραρχίας/Ταξιαρχίας στο Ελληνικό Αναπτυσσόμενο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ (NDC-GR), για εκπαιδευτικούς λόγους.
4. Οργάνωση αμοιβαίων εθιμοτυπικών επισκέψεων μεταξύ των Σχολών Πολέμου στο πλαίσιο προγραμματισμένων ταξιδιών στο εξωτερικό.
5. Διεξαγωγή κοινών επιστημονικών δραστηριοτήτων (ακαδημαϊκές μελέτες, σεμινάρια, συμπόσια και εκδόσεις άρθρων σε στρατιωτικά περιοδικά και επιθεωρήσεις των δύο χωρών) μεταξύ των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο των καθιερωμένων ανταλλαγών επισκέψεων μεταξύ των σπουδαστών, καθώς και μεταξύ των Σχολών Επιτελών.
Για ένα ''όραμα που δεν βασίζεται στις αμοιβαίες απειλές, αλλά στα αμοιβαία συμφέροντα'', έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, απαντώντας σε ερώτημα για τη μείωση των εξοπλισμών στις δυο πλευρές του Αιγαίου,κατά τη διάρκεια των δηλώσεων με τον έλληνα αναπληρωτή Υπουργό των Εξωτερικών Δ. Δρούτσα.''Σκεφτείτε δύο γείτονες που βρίσκονται στην ίδια συνοικία και έχουν προβλήματα. Δεν θα εγκαταλείψουν.Θα προσπαθήσουν να κάνουν καλύτερη και ομορφότερη τη ζωή στο μέλλον'', είπε ο κ.Νταβούτογλου, τονίζοντας ότι η Τουρκία ''επιθυμεί μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες''.Πρόσθεσε δε ότι οι προϋπολογισμοί των δύο χωρών δεν θα πρέπει να διατίθενται για τους εξοπλισμούς, αλλά για την παιδεία και το μέλλον και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση Ερντογάν έχει κάνει πολλές μειώσεις στα εξοπλιστικά της προγράμματα! Δεν μας είπε ποια προγράμματα. ϊσως γιατί δεν υπάρχουν...''Εχουμε κάνει πολλά βήματα έτσι ώστε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, όχι για να βλέπουμε μέσα από τα παράθυρα, αεροπλάνα να πετούν, αλλά για να πετάμε λουλούδια από τα παράθυρα'', είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αξιωματούχος. Είναι σαφής ο ανατολίτικος λυρισμός, αλλά και η απουσία ουσίας. άλλωστε οι Έλληνες βλέπουν τα τουρκικά μαχητικά στο Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι να πετάνε έξω από τα παράθυρά τους, όχι οι Τούρκοι.
Από την πλευρά του, ο Δ.Δρούτσας, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Α. Γκιούλ και τον πρωθυπουργό Ρ. Τ. Ερντογάν, τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί το Αιγαίο να γίνει θάλασσα ειρήνης και επισήμανε ότι έθεσε στον Τούρκο συνομιλητή του το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, γιατί είναι ένα θέμα που δεν διευκολύνει τις σχέσεις των δύο χωρών.''Είναι ειλικρινής η επιθυμία μας να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας και βεβαίως με σεβασμό στα κυριαρχικά μας δικαιώματα,αλλά και πλήρη σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συζητάμε και όραμά μας είναι αυτό το μέρισμα ειρήνης,το οποίο θα δημιουργηθεί από την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, να το μοιράσουμε στην παιδεία, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση'',δήλωσε ο κ. Δρούτσας.''
Αυτό είναι το όραμα και ο στόχος μας και έτσι μπορούμε να βαδίσουμε από κοινού αυτό το δρόμο'',είπε.'

Απαντώντας σε ερώτημα για το Κυπριακό, ο Έλληνας Υπουργός τόνισε ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί διμερές θέμα Ελλάδας -Τουρκίας,αλλά διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής και επανέλαβε ότι η Ελλαδα στηρίζει τις συνομιλίες υπο την αιγίδα του ΟΗΕ στην Κύπρο και θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της στη διαδικασία αυτή.''Για μας η λύση πρέπει να προέλθει από τους ίδιους τους τουρκοκύπριους και τους ελληνοκύπριους. Εκείνοι πρέπει να μοιραστούν το κοινό τους μέλλον στην Κύπρο και γι αυτό ας τους αφήσουμε να διαπραγματευτούν ελεύθερα",τόνισε ο κ.Δρούτσας.''Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και θα παραμείνει μέλος της ΕΕ και αφού συμφωνηθεί μία λύση.Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις με εποικοδομητικό τρόπο και του έχουμε εμπιστοσύνη'',τόνισε.
Ο Α.Νταβούτογλου είπε ότι και η Τουρκία στηρίζει μια δίκαιη, βιώσιμη και μόνιμη λειτουργική λύση στο Κυπριακό.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στις ''σοβαρές και σημαντικές αποφάσεις'' οι οποίες αφορούν εκτός την προετοιμασία της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν στην Αθήνα και άλλα πεδία δράσης.Συγκεκριμένα, ο Δ.Δρούτσας αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της συνεργασίας στον επιχειρηματικό τομέα, καθώς προγραμματίζεται η διεξαγωγή ενός Υψηλού Επιπέδου Επιχειρηματικού Συνεδρίου το οποίο θα κορυφώσει τις εργασίες του με τη συμμετοχή των δύο πρωθυπουργών Παπανδρέου και Ερντογάν.
Επίσης στο πλαίσιο αυτό, θα ξεκινήσει μία κοινή πρωτοβουλία για την προσέλκυση κινέζων τουριστών με τουριστικά πακέτα που θα περιλαμβάνουν ελληνικούς και τουρκικούς προορισμούς.Συζητήθηκαν ακόμη και άλλες κοινές δράσεις, όπως είναι το θέμα των θεωρήσεων εισόδου (βίζα), στο οποίο η Ελλάδα ανέλαβε να προωθήσει μία πρωτοβουλία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πιο απλουστευμένο διαβατηριακό έλεγχο στους Τούρκους πολίτες.Στο θέμα της κοινής δράσης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών συμφωνήθηκε μία κοινή άσκηση,αλλά και στη συγκεκριμένη προσπάθεια να τεθεί σε εφαρμογή η ιδέα του Έλληνα πρωθυπουργού Γ.Α.Παπανδρέου για συνεργασία με τους Ερντογάν και Μπορισόφ, πρωθυπουργό της Βουλγαρίας για την αντιμετώπιση των πλημμυρών στον Εβρο.

Πηγή :
http://www.defencenet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου