Απριλίου 15, 2010

Σύνταξη 342 ευρώ μηνιαίως

της Χριστινας Kοψινη
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_53_15/04/2010_397505

Υπό την πίεση των διαρκών υπομνήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ ότι η δημόσια δαπάνη για τις συντάξεις πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον 50% κάτω από τα επίπεδα του 2008 και να προσεγγίσει τη μέση δαπάνη στις χώρες της Ε. Ε., δηλαδή στο 2,7% του ΑΕΠ, έρχεται προς συζήτηση σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο το προσχέδιο του ασφαλιστικού.

Το περιεχόμενο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και του πρωθυπουργού (για ορισμένο χρονικό διάστημα), οι κ. Ανδρ. Λοβέρδος και Γ. Κουτρουμάνης με μέλη του υπουργικού συμβουλίου, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνιστεί επαρκώς ποιο σενάριο θα επιλεγεί. Εάν, δηλαδή, όπως επανέλαβε ο κ. Λοβέρδος στη σύσκεψη, πρέπει να επιλεγεί το ήπιο, το μέτριο ή το σκληρό. «Πείτε μου ποιο απ’ όλα θέλετε», φέρεται να είπε.

Στην πραγματικότητα, πολλά από τα βασικότερα σημεία του σχεδίου θα παραμείνουν ασαφή μέχρι και την ψήφιση, με κυριότερα τα εξής: το ύψος της δημόσιας δαπάνης που μπορεί να εξοικονομηθεί από τη θέσπιση της βασικής σύνταξης, η αποτελεσματικότητα των αντικινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση πριν από το 63ο έτος της ηλικίας των ασφαλισμένων, αλλά και το εύρος των περικοπών που θα υποστούν στις συντάξεις τους οι ασφαλισμένοι των οργανισμών κοινής ωφελείας, καθώς και όλοι όσοι έχουν συντάξεις πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό. Μάλιστα, ως πλαφόν κάτω από το οποίο δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις αναφέρεται το ποσό των 2.500 ευρώ, αλλά επί του παρόντος δεν έχει επιβεβαιωθεί η πληροφορία. Αντιθέτως, θεωρείται βέβαιο ότι οι συντάξεις διπλοσυνταξιούχων θα υποστούν μεγάλη μείωση. Κατά τα λοιπά βασικά σημεία δεν φαίνεται να αλλάζουν. Σε αυτά περιλαμβάνονται η εφαρμογή του νέου συστήματος υπολογισμού της σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης που θα έχει διανυθεί από το 2013 και μετά, η θέσπιση του ανταποδοτικού για τους ασφαλισμένους που θα θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από το 2018, καθώς και η αύξηση των συντελεστών ανταποδοτικότητας ανά πενταετία έως και το πλαφόν της 40ετίας.

Πάντως, το τελικό σενάριο συνταξιοδοτικού που θα επιλεγεί πρέπει να είναι συμβατό με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να μην προκαλέσει εμπόδια σε ενδεχόμενη υποβολή αιτήματος για την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Στήριξης. Ως εκ τούτου, εάν δεν πεισθούν οι εμπειρογνώμονες για τη σκοπιμότητα των διατάξεων και δεν εγκριθεί το σχέδιο από την Ε. Ε., βασικές διατάξεις του νόμου ίσως παραμείνουν ασαφείς μέχρι και την κατάθεση του σχεδίου στη Βουλή.

Από το 50σέλιδο κείμενο των διατάξεων που συνέταξε ειδική επιτροπή του υπουργείου, ακολουθώντας τις αρχές του ηπιότερου σεναρίου, απουσιάζει η οικονομική μελέτη με τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν τους επιτηρητές και το ΔΝΤ για το δημοσιονομικό όφελος της παρέμβασης. Το κενό αυτό εντοπίστηκε και από τους εμπειρογνώμονες στη συνάντηση που είχαν με τα στελέχη του Εργασίας, αφού ακόμη και για τον προσδιορισμό του αριθμού των συνταξιούχων υπάρχουν αποκλίσεις στις μελέτες που φτάνουν έως και το 1 εκατομμύριο άτομα.

Υπό αυτούς τους όρους, το υπουργείο Εργασίας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα να προϋπολογίσει το ύψος της βασικής σύνταξης που θα αποτελεί το ενιαίο τμήμα για όλους τους συνταξιούχους. Σύμφωνα δε με τις περιοριστικές δεσμεύσεις, εάν άρχιζε από αύριο η καταβολή της, η βασική σύνταξη δεν θα μπορούσε να είναι υψηλότερη από το ποσό των 4.800 ευρώ ετησίως ή 342 ευρώ μηνιαίως, επίπεδο πολύ χαμηλότερο από το κατώτατο εισοδηματικό όριο φτώχειας των 5.800 ευρώ ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου