Μαρτίου 18, 2010

Στο μεγαλύτερο ιδιωτικό ενεργειακό όμιλο της χώρας μετατρέπεται ο όμιλος Μυτιληναίου

Ο όμιλος Μυτιληναίου έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις συμφώνησε με την ιταλική Εnel να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Εndesa Ηellas που δραστηριοποιείται στην ενέργεια μετά την εξαγορά του ποσοστού 50,01% της Enel στην Endesa Hellas AE και μετατρέπεται πλέον στον μεγαλύτερο ενεργειακό όμιλο της χώρας.

Μάλιστα σύμφωνα με όσα είδαν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας η συμφωνία γίνεται με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για την ελληνική εταιρεία.
Οι Ιταλοί ζητούσαν τουλάχιστον 205 εκατ. ευρώ και ο όμιλος Μυτιληναίου προσπάθησε, ότι φαίνεται επιτυχώς απ ', να αποκτήσει τον έλεγχο με λιγότερα χρήματα.

Οι συμφωνίες του ομίλου Μυτιληναίος με την Endesa SA, προέβλεπαν ότι ο όμιλος Μυτιληναίου έχει τη δυνατότητα να ασκήσει το δικαίωμα πρώτης προτίμησης σε περίπτωση που το άλλο μέρος αποφασίσει την αποχώρησή του.

Με την εξαγορά του υπόλοιπου ποσοστού ο Ομιλος Μυτιληναίου καθίσταται απόλυτος κυρίαρχος της εταιρείας ενέργειας η οποία, μέσω της Enel, έχει επενδύσει τεράστια κεφάλαια στην ελληνική αγορά ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στην ετήσια γενική συνέλευση του 2008 και κατόπιν ερωτημάτων από μετόχους «αν ο όμιλος έχει την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο ή το 100% της Endesa Ελλάς» είχε απαντήσει θετικά σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο όμιλος έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει ακόμα και τον πλήρη έλεγχο των ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων της Endesa Hellas, εφόσον αλλάξουν τα δεδομένα και οι προϋποθέσεις της υφιστάμενης στρατηγικής συμμαχίας, στο πλαίσιο της οποίας ευρισκόμεθα σε επικοινωνία με την Endesa SA και παρακολουθούμε τις εξελίξεις ».

Επίσημα η εταιρία Μυτιληναίος ΑΕ με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών διευκρινίζει ότι η καταρχήν συμφωνία με την Endesa / Enel για την απόκτηση του ελέγχου της μέχρι την παρούσα κοινών συμφερόντων εταιρία Εndesa Hellas Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής και Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας, από την εταιρία τελεί υπό την αίρεση συγκεκριμένων τυπικών προϋποθέσεων, ώστε να καταστεί ενεργή. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, μέχρι την πλήρωση και αυτών των τυπικών έστω προϋποθέσεων η Μυτιληναίος επιβεβαιώνει μόνο την πρόθεση της για την απόκτηση του πλήρους ελέγχου της Εndesa Hellas Ανώνυμη Εταιρία Παραγωγής και Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση ότι «η διοίκηση της εταιρείας δεσμεύεται ότι θα ενημερώνει αμεληττί το επενδυτικό κοινό και τις εποπτικές αρχές για κάθε ουσιαστική εξέλιξη».

Την Τετάρτη ο Όμιλος Μυτιληναίος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με την οποία κάνει γνωστά τα εξής:

«Σε συνέχεια της από 18.06.2009 ανακοίνωσης σχετικά με τις προθέσεις του Ομίλου όσον αφορά στο μέλλον της ΕNDESA ΕΛΛΑΣ, Η Διοίκηση της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. - ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ανακοινώνει στο επενδυτικό κοινό ότι η Εταιρεία και η ENDESA S.Ένα, Κατόπιν σχετικών διαπραγματεύσεων, κατέληξαν σε συμφωνία για την εξαγορά του 50,01% του μετοχικού κεφαλαίου, που κατέχει η ENDESA S.Ένα στην κοινών συμφερόντων εταιρεία ΕNDESA ΕΛΛΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

Το συνολικό τίμημα για την εξαγορά του 50,01% της Endesa Hellas που θα καταβάλλει η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. ανέρχεται σε € 140 εκατ., ποσό το οποίο θα καταβληθεί τμηματικά έως την 1η Ιουλίου 2012.

Ταυτόχρονα, η ENDESA S.Ένα θα εξαγοράσει ένα αιολικό πάρκο και τρεις υδροηλεκτρικούς σταθμούς συνολικής εγκατεστημένης ισχύος περίπου 14 MW του χαρτοφυλακίου της ΕNDESA ΕΛΛΑΣ, Έναντι του τιμήματος των € 20 εκατ.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. θα καταστεί μοναδικός μέτοχος της ΕNDESA ΕΛΛΑΣ, Αποκτώντας το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας του μεγαλύτερου ανεξάρτητου παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, με χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει 1,2 GW από θερμικές μονάδες σε λειτουργία έως το 2011, καθώς και πάνω από 800MW ΑΠΕ, είτε σε λειτουργία, είτε σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση της λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου