Μαρτίου 09, 2010

Ε.Ε.: Ετοιμη η πρόταση για Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Η ίδρυση του ΕΝΤ θα συνοδευθεί με στενή εποπτεία των μελών


Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ

«Πακέτο» προτάσεων για την αντιμετώπιση των κερδοσκόπων, που επιτίθενται σε χώρες της Ευρωζώνης, τη στενότερη επιτήρηση των οικονομιών των χωρών της Ευρωζώνης, αλλά και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ) για την αντιμετώπιση δημοσιονομικών κρίσεων θα υποβάλει η Κομισιόν στα κράτη-μέλη μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Οπως ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, ο Φινλανδός επίτροπος θα ενημερώσει σήμερα τους ομολόγους του στην Κομισιόν για τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των κυβερνήσεων για την προώθηση μέτρων.

Στόχος του συνολικού «πακέτου» της Κομισιόν είναι περιπτώσεις όπως αυτή της Ελλάδας να μην ξαναπαρουσιαστούν στο μέλλον τόσο σε ό,τι αφορά την κερδοσκοπία όσο και τη δημοσιονομική κατάσταση.

Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ήδη συμφωνήσει μεταξύ τους, καθώς και με τον Πρόεδρο της Ευρωζώνης, Ζακ-Κλοντ Γιουνκέρ, ενώ ζητήθηκε από τον κ. Ρεν και τον επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά και τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ, να επιταχύνουν τη διαδικασία υποβολής των προτάσεων.

Τα παράγωγα

Αναφορικά με την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας, Γερμανοί και Γάλλοι ζητούν από την Επιτροπή την υποβολή αυστηρών μέτρων ελέγχου με επικέντρωση στα παράγωγα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων και των περιβόητων CDS, δηλαδή των ασφαλίστρων κινδύνου στα κρατικά ομόλογα. Μεταξύ άλλων, θα απαγορευθεί και η πώληση ενός επενδυτικού προϊόντος που ο πωλητής δεν διαθέτει.

Οπως επισημαίνουν στην έδρα της Κομισιόν, η Ε.Ε. βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τους εταίρους της στην ομάδα G20 (οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη) για ταυτόχρονη εφαρμογή των μέτρων κατά της κερδοσκοπίας.

Για το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ΕΝΤ) ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν διευκρίνισε ότι η σύστασή του θα προωθηθεί κατ' αρχήν από τις 16 χώρες της Ευρωζώνης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν υπάρξει συμφωνία και σε επίπεδο «27», τότε η συμμετοχή θα αφορά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Κεντρικό ρόλο στο ΕΝΤ θα έχουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Το ΕΝΤ θα επεμβαίνει για τη διάσωση μιας χώρας με δημοσιονομικά προβλήματα, αλλά υπό προϋποθέσεις. Η σύσταση του ΕΝΤ θα συνοδεύεται από αυστηρότερη εποπτεία των οικονομιών των χωρών της Ευρωζώνης και την εισαγωγή πρόσθετων κυρώσεων, πέραν εκείνων που προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Μεταξύ των κυρώσεων που ζητούν οι Γερμανοί να επιβάλλονται στις χώρες οι οποίες δεν τηρούν τους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας θα είναι η αναστολή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Κοινότητας, αλλά και η αναστολή του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο για τις χώρες που έχουν κατ' επανάληψη παραβιάσει τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (έλλειμμα πάνω από 3% του ΑΕΠ) για πολλοστή φορά.

Μάλιστα, έχουν υποβληθεί και εντελώς ακραίες εισηγήσεις, που δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές, όπως η προσωρινή αποπομπή μιας χώρας από την Ευρωζώνη μέχρι να πετύχει δημοσιονομική εξυγίανση.

Οι προωθούμενες αλλαγές θα απαιτήσουν τροποποιήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας και ενδεχομένως της Συνθήκης, κάτι το οποίο δεν απέκλεισε χθες ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν.

Τη στήριξη της, επί της αρχής τουλάχιστον, στην ιδέα της σύστασης ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, αν και σημείωσε ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστούν ορισμένες λεπτομέρειες πριν από οποιαδήποτε συμφωνία.

«Το ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση για να βοηθήσει τον εαυτό της... Πιστεύω πως πρόκειται για μια καλή ιδέα», είπε η κα Μέρκελ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων στη Διεθνή Ενωση Τύπου, για να προσθέσει ότι θέματα όπως το ποιος θα συμβάλλει στο ταμείο αυτό αλλά και πόσο ανεξάρτητο θα είναι θα πρέπει να εξεταστούν.

«Χωρίς να αλλάξουμε τη Συνθήκη (της Ε.Ε.) δεν μπορεί να γίνει. Θα χρειαζόμασταν μια αλλαγή της συνθήκης», σημείωσε. «Αν η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει να είναι ικανή να αναλαμβάνει δράση, θα πρέπει να αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα.

Δεν θέλω η Ε.Ε. να είναι ένα στατικό σύστημα. Πρέπει να ανταποκρίνεται στις νέες καταστάσεις», συμπλήρωσε. Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν απέκλεισε την ανάληψη δράσης σε περίπτωση που η Ελλάδα βρεθεί «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», προσθέτοντας ωστόσο ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις «μαζικών κερδοσκοπικών επιθέσεων» έναντι των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Αυτό ανέφερε χθες η γερμανική Αρχή Εποπτείας Χρηματοοικονομικών Αγορών (BaFin), η οποία έχει ξεκινήσει έρευνα για κερδοσκοπικές κινήσεις στις αγορές ομολόγων και CDS, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε αγορές χρέους της Ευρωζώνης αλλά και στις αγορές πιστωτικών παραγώγων.

Αντίθετος ο κ. Σταρκ

Την πλήρη αντίθεσή του στη σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης εξέφρασε από την πλευρά του ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Ενας τέτοιος μηχανισμός δεν θα ήταν συμβατός με τις αρχές της νομισματικής ένωσης, θα έδινε εσφαλμένα κίνητρα σε ορισμένες χώρες και θα επιβάρυνε χώρες με ισχυρά δημόσια οικονομικά», τόνισε ο Γερμανός τραπεζίτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Handelsblatt».

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου