Φεβρουαρίου 03, 2010

Nαυάγιο στο δανεισμό της Πορτογαλίας!

Ο IGCP, ο αντίστοιχος ΟΔΔΗΧ της Πορτογαλίας, μείωσε κατά 60% την σημερινή προγραμματισμένη έκδοση κρατικών ομολόγων, όπου αναζητούσε 500 εκατ. ευρώ και τώρα πλέον ζητά 300 εκατ. ευρώ, λόγω της εκτόξευσης του κόστους δανεισμού!

Σήμερα μόνο, το spread των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων, έχει εκτιναχθεί στις 145 μονάδες βάσεις, 20 μ.β υψηλότερα από χθες. Μάλιστα, από τον Ιανουάριο όπου ο πορτογαλικός ΟΔΔΗΧ είχε ξαναπραγματοποιήσει δημοπρασία, το spread έχει εκτοξευθεί κατά 50% περίπου!

Οι αξιωματούχοι της Πορτογαλίας υποστηρίζουν πως η αύξηση αυτή οφείλεται στις ανησυχίες γύρω από τα προβλήματα της Ελλάδας, τουλάχιστον έτσι δηλώνουν.

Στην πραγματικότητα όμως, όπως δείχνουν τα πράγματα, αυτό που λέγεται εδώ και πολλές μέρες, είναι γεγονός: H Πορτογαλία είναι η «νέα» Ελλάδα των κερδοσκόπων, και αν κρίνουμε από τα εν οίκω μας, οι Πορτογάλοι δεν έχουν δει τίποτα ακόμη. Και μάλλον δεν έπρεπε να ακυρώσουν μέρος της δημοπρασίας τους σήμερα με την ελπίδα ότι θα δανειστουν αργότερα, με χαμηλότερο κόστος…
reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου