Φεβρουαρίου 11, 2010

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησαν εισήγηση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια

Να επικυρώσουν την εισήγηση της Επιτροπής, κατά τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου 2009, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, ζητεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που υιοθέτησε χθες με μεγάλη πλειοψηφία την έκθεση προόδου για τη γειτονική χώρα, καλώντας Αθήνα και Σκόπια να εντείνουν τις προσπάθειες για λύση.

Με το ψήφισμα εγκρίθηκαν και 6 τροπολογίες, στις οποίες συμμετείχαν Έλληνες ευρωβουλευτές, εκ των οποίων οι τρεις διόρθωσαν όλες τις εκφράσεις «μακεδονικές αρχές» με την έκφραση «αρχές της ΠΓΔΜ».

Επίσης, με άλλη τροπολογία αναγνωρίσθηκε η σημασία των Ηνωμένων Εθνών ως «πλαίσιο των διαπραγματεύσεων προκειμένου να εξευρεθεί αμοιβαία ικανοποιητική λύση», στο θέμα της ονομασίας.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν «ανησυχία για τη χρήση ιστορικών επιχειρημάτων στο πλαίσιο του διεξαγόμενου διαλόγου, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατου φαινόμενου της λεγόμενης 'αρχαιοποίησης', που ενέχει τον κίνδυνο όξυνσης των εντάσεων».

Τέλος, χαιρετίζουν «το νέο, πιο θετικό κλίμα μεταξύ των κυβερνήσεων της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, μετά τις πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα τις πρόσφατες συναντήσεις μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών».

Στηρίζουν, επίσης, την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να ορισθεί το 2014 «ως κίνητρο και συμβολικό χρονικό ορίζοντα» ένταξης για όλα τα Δυτικά Βαλκάνια. Το ψήφισμα, που εισηγήθηκε ο Σλοβένος Ζόραν Τάλερ, υιοθετήθηκε με 548 ψήφους έναντι 45 και 35 αποχές.

Η έκθεση προόδου για την Τουρκία αντικατοπτρίζει το τέλμα που παρατηρείται στην ενταξιακή της πορεία, καταγράφοντας περιορισμένα βήματα προς την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, ενώ καλεί ξανά την Αγκυρα να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού.

Οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν ότι «η μη εφαρμογή του πρόσθετου Πρωτοκόλλου μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων» και ότι η τουρκική κυβέρνηση οφείλει να συμβάλει «με συγκεκριμένο τρόπο» στην εξεύρεση συνολικής λύσης του Κυπριακού.

Πέραν τούτου, καλούν την τουρκική κυβέρνηση «να πάψει να παρεμποδίζει τα μη στρατιωτικά πλοία που κάνουν έρευνες για πετρέλαιο για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τέλος, «σημειώνουν την περιορισμένη πρόοδο που έχει επιτευχθεί ως προς τη βελτίωση των διμερών σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας και καλούν την Τουρκία να αποσύρει την απειλή casus belli και να τερματίσει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου».

Για την Κροατία, το ψήφισμα αναφέρει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μπορούν να ολοκληρωθούν εντός του 2010 και η επιτυχής ολοκλήρωσή τους θα αποτελέσει «έναυσμα» στη διαδικασία για τις υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η έκθεση προόδου υιοθετήθηκε με 582 ψήφους έναντι 24 και 37 αποχές.


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου