Φεβρουαρίου 23, 2010

Νίμιτς: Δεν κομίζω νέα πρόταση για την ονομασία

«Έχω κάποιες ιδέες οι οποίες μπορούν να δώσουν ώθηση στη διαδικασία», δήλωσε από τα Σκόπια ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς.

«Δεν κομίζω πρόταση, διότι πρέπει να συζητήσω στις πρωτεύουσες των δύο χωρών και να δούμε πού βρισκόμαστε. Έχω κάποιες ιδέες οι οποίες μπορούν να δώσουν ώθηση στη διαδικασία», δήλωσε από τα Σκόπια ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς.

Σημείωσε δε ότι «είναι υψηλής προτεραιότητας να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις και να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για να δούμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά στη διαδικασία».

«Η διεθνής κοινότητα επιθυμεί την επίλυση του ζητήματος το οποίο δεν περιορίζεται στην περιφερειακή και διμερή του διάσταση, αλλά έχει πολλές πτυχές και πρέπει να δούμε τι μπορούμε να επιτύχουμε», πρόσθεσε.

Εμφανίσθηκε δε αισιόδοξος για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.

«Νομίζω ότι οι δύο πλευρές μπορούν να φθάσουν σε μία λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όταν γίνεται λόγος για νέες ιδέες, θέλω να επισημάνω ότι το πρόβλημα είναι γνωστό και εξετάζεται αρκετά χρόνια. Κανείς δεν πρέπει να αναμένει ότι μπορεί να υπάρξει κάποια μαγική κίνηση με την οποία θα επιλυθεί αυτομάτως το ζήτημα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη βαρύτητα του προβλήματος και να το επιλύσουμε. Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη πολιτικής δράσης από τις δύο πλευρές», κατέληξε.

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ θα έχει διαδοχικές συναντήσεις, σήμερα και αύριο, στα Σκόπια.

Ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε το απόγευμα με τον υπουργό Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, ενώ αυτή την ώρα συναντάται με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ. Ο κ. Νίμιτς θα συναντηθεί αύριο με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Περιμένω αρκετά από τις συναντήσεις αυτές με την ηγεσία της χώρας. Από τη μεριά μου θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια», ανέφερε ο κ. Νίμιτς κατά την άφιξή του στα Σκόπια.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου