Μεγάλο παζάρι για τα δισ. της Αγγέλας ( και της Buba)
Ρεπορτάζ του http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2010-02-26-21-56-21-2010022620432
Ανοίγει ο δρόμος για συμφωνία στήριξης του ελληνικού προγράμματος δανεισμού και πρόσθετα μέτρα – Το παρασκήνιο της ξαφνικής άφιξης του «αφεντικού» της Deutsche Bank στην Αθήνα - Κρίσιμη συνάντηση Παπανδρέου-Μέρκελ την επόμενη Παρασκευή, επιτάχυνε τις εξελίξεις το ραντεβού με Ομπάμα στις 9 Μαρτίου
Ένα παζάρι δισεκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ήδη γράφεται το σενάριο ενός ελληνογερμανικού συμβιβασμού, που θα λύσει την πολιορκία της χώρας από τους κερδοσκόπους της αγοράς ομολόγων.
Σε μια πρόσθετη ένδειξη, ότι το παζάρι βρίσκεται στο τελευταίο του στάδιο και η συμφωνία είναι θέμα ημερών, χθες έφθασε αιφνιδίως στην Αθήνα ο πρόεδρος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν και είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ενώ οριστικοποιήθηκε συνάντηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον κ. Γ. Παπανδρέου, την επόμενη Παρασκευή. «Αν δεν υπήρχαν προσδοκίες για μια συμφωνία, που θα επισφραγισθεί από τους δύο ηγέτες, τέτοιο ραντεβού δεν θα κλεινόταν, με τον κίνδυνο να καταλήξει σε αδιέξοδο», τονίζουν με νόημα κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το «αφεντικό» της Deutsche Bank μετέφερε χθες στον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, σε συνάντηση που είχαν στη Βουλή τις γερμανικές προτάσεις για στήριξη του δανεισμού της Ελλάδας, αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε τις πληροφορίες για γερμανικό «πακέτο» δανεισμού ύψους 15 δισ. ευρώ.
Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν, ότι ο Άκερμαν ζήτησε να τεθεί η Deutsche Bank επικεφαλής της τραπεζικής κοινοπραξίας, που θα επιχειρήσει να συγκεντρώσει ένα σημαντικό ποσό με έκδοση 10ετών ομολόγων. Παράλληλα, συζητήθηκε η γερμανική πρόταση για μια συντονισμένη παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας, με εγγυήσεις δανεισμού από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που θα επιτρέψουν σε μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης να αγοράσουν μέχρι και 25 δις. ευρώ ελληνικών ομολόγων, ώστε να λυθεί η πολιορκία της Ελλάδας από την αγορά.
Επικαλούμενο πληροφορίες από Γερμανούς βουλευτές, το Bloomberg μετέδωσε χθες, ότι στη γερμανική Βουλή συζητήθηκαν εναλλακτικά σχέδια ενίσχυσης της Ελλάδας, με βασικότερο αυτό που προβλέπει την αγορά κρατικών ομολόγων από την κρατική τράπεζα επενδύσεων KfW, με εγγυήσεις από το γερμανικό Δημόσιο. Σε ανάλογες κινήσεις θα προχωρήσουν βάσει αυτού του σεναρίου και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Πάντως, η Γερμανία θα καλύψει το 20% του «πακέτου», παρέχοντας εγγυήσεις για δάνεια μέχρι 5 δις. ευρώ, ενώ και οι άλλες χώρες θα μετάσχουν, σύμφωνα με το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ορισμένοι βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της παροχής βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά η λύση αυτή προκαλεί αντιδράσεις των ευρωπαϊκών ηγεσιών, καθώς θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα στο κύρος της Ευρωζώνης.
Η χθεσινή ήμερα ήταν σαφώς καλύτερη από τις προηγούμενες στις αγορές κεφαλαίου για την Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος για το ταμειακό έλλειμμα του Ιανουαρίου, που δείχνει ότι μειώθηκε κατά 40% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, υποχωρώντας από τα 1,298 δις. ευρώ, σε 796 εκατ. ευρώ. Το spread αποδόσεων ελληνικών και γερμανικών ομολόγων υποχώρησε, όπως υποχώρησε αρκετά και το spread στα συμβόλαια ασφάλισης ελληνικών τίτλων, ενώ η άνοδος του Γενικού Δείκτη στο ΧΑ ξεπέρασε το 2%.
Η ζωηρή κινητικότητα της Γερμανίας προς την κατεύθυνση της διάσωσης της Ελλάδας φαίνεται ότι συνδέεται και με την επίσημη επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον, για συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα, στις 9 Μαρτίου. Οι προειδοποιήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, ότι θα στραφεί προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ελέγχεται πολιτικά από την Ουάσιγκτον, σε συνδυασμό με την οριστικοποίηση του ραντεβού με τον Αμερικανό πρόεδρο φαίνεται ότι κινητοποίησαν τη γερμανική διπλωματία και επιτάχυναν τις διαδικασίες που οδηγούν σε μια συμφωνία στήριξης της Ελλάδας, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος, όπως τον αντιλαμβάνονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, να παρέμβει το ΔΝΤ στα εσωτερικά της Ευρωζώνης.
Επιπλέον, η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να απομακρύνει την αμερικανική Goldman Sachs, που είχε ως τώρα άτυπα το ρόλο του βασικού συμβούλου στα θέματα διαχείρισης του χρέους, στρεφόμενη ταυτόχρονα προς την Deutsche Bank, που διεκδικεί με αξιώσεις τον κυρίαρχο ρόλο στα θέματα του κρατικού δανεισμού. Τις τελευταίες ημέρες, η Goldman είχε δεχθεί σφοδρές επιθέσεις, ακόμη και από την Άνγκελα Μέρκελ, τόσο για το ρόλο της το 2001 σε συμφωνίες swap με την Αθήνα, που «έκρυψαν» μέρος του κρατικού ελλείμματος, αλλά και για τη φημολογούμενη διπλή δραστηριότητά της, ως εταίρου της Ελλάδας, αλλά και ως υποκινητή επιθέσεων κατά των ομολόγων.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η συμφωνία για ευρωπαϊκή στήριξη της Ελλάδας θα είχε διευκολυνθεί σημαντικά και οι διαφορές εκτιμήσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και την Κομισιόν θα ήταν πολύ ευκολότερο να γεφυρωθούν, αν το υπουργείο Οικονομικών δεν είχε καθυστερήσει απελπιστικά την κατάρτιση του φορολογικού νομοσχεδίου στην τελική του μορφή, ώστε να παρουσιασθεί αυτή την εβδομάδα αναλυτικά στους κοινοτικούς ελεγκτές και να διευκολυνθεί ο υπολογισμός των προσδοκώμενων εσόδων.
Το παζάρι των δισεκατομμυρίων ευρώ δεν αφορά μόνο το «πακέτο» χρηματοδοτήσεων της χώρας, αλλά και τις εκτιμήσεις για τις αποκλίσεις που θα εμφανισθούν φέτος στα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού, σε σχέση με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Η βαθύτερη ύφεση από το αναμενόμενη, η εκτίναξη στα ύψη του κόστους δανεισμού και η πιστωτική ασφυξία στον ιδιωτικό τομέα θεωρείται βέβαιο πλέον και από τις δύο πλευρές ότι θα καταστήσει πολύ δύσκολη τη μείωση του ελλείμματος κατά 4% με τα μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί, αλλά προς το παρόν Αθήνα και Βρυξέλλες έχουν σοβαρές διαφορές στις εκτιμήσεις του για το ακριβές ύψος των αποκλίσεων:
n Η ελληνική πλευρά εκτιμά, ότι αν υπάρξει η κατάλληλη πολιτική στήριξη της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποκλιμακωθεί το κόστος δανεισμού, η απόκλιση σε σχέση με το στόχο θα κυμανθεί κάπου μεταξύ μισής και μίας μονάδας του ΑΕΠ στο τέλος του έτους.
n Αντίθετα, οι κοινοτικοί εμπειρογνώμονες που επισκέφθηκαν την Αθήνα αναφέρουν στην έκθεση που παρέδωσαν χθες στον επίτροπο Όλι Ρεν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η απόκλιση μπορεί να φθάσει και τις δύο μονάδες του ΑΕΠ, δηλαδή θα πρέπει να αναζητηθούν άλλα 5 δις. ευρώ με πρόσθετα μέτρα, για να είναι βέβαιη η «προσγείωση» του ελλείμματος κατά 4%.
n Σε παρασκηνιακές επαφές που αναμένεται να κορυφωθούν το Σαββατοκύριακο, ενόψει της επίσκεψης Ρεν την Δευτέρα στην Αθήνα, αναμένεται να οριστικοποιηθεί το ποσοστό της απόκλισης που μπορεί να γίνει δεκτό και από τις δύο πλευρές, ώστε να μπουν και οι τελευταίες «πινελιές» στα μέτρα που θα ανακοινωθούν μετά την επίσκεψη του επιτρόπου και πάντως πριν από το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι κοινοτικοί θα δεχθούν ένα συμβιβασμό με μέτρα που θα στοχεύουν σε πρόσθετη εξοικονόμηση «μόνο» μιας μονάδας του ΑΕΠ, αλλά με τη ρητή δέσμευση της κυβέρνησης, ότι θα ληφθούν διορθωτικά μέτρα έγκαιρα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί, ότι το πρώτο εξάμηνο επιβεβαιώνονται οι δυσμενέστερες εκτιμήσεις και το ποσοστό της απόκλισης κινείται προς τις δύο μονάδες του ΑΕΠ.
Αμέσως μόλις ανακοινωθούν τα πρόσθετα μέτρα και αναληφθεί η δέσμευση για νέα διόρθωση με κάθε αναγκαίο μέτρο, εφόσον απαιτηθεί, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να «σπάσει» τη σκληρή της γραμμή και η γερμανική κυβέρνηση, επιτρέποντας να ανακοινωθεί ένα σαφέστερο σχέδιο υποστήριξης της Ελλάδας, το οποίο θα ενεργοποιηθεί αν η κυβέρνηση δυσκολευθεί να δανεισθεί από την αγορά. Ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση αναμένονται την ερχόμενη Παρασκευή, μετά τη συνάντηση Παπανδρέου-Μέρκελ.
Πιθανότατα στις 8 και 9 Μαρτίου, θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το κρίσιμο κοινοπρακτικό δάνειο 10ετούς διάρκειας, όπου το ρόλο του βασικού αναδόχου θα έχει εκτός απροόπτου η Deutsche Bank και θα αποτελέσει το κρίσιμο τεστ για την ικανότητα της κυβέρνησης να δανεισθεί με ανεκτό spread, έχοντας πλέον και την ισχυρή στήριξη των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη αρχίσει να απελευθερώνει ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες, προλειαίνοντας το έδαφος για την κρίσιμη αυτή έκδοση ομολόγων, σε μια περίοδο «στραγγαλισμού» των τραπεζών από τη διατραπεζική αγορά.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εφόσον δηλαδή επιβεβαιωθεί το αισιόδοξο σενάριο που περιγράφουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις στελέχη από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες, οι συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin στις 15 και 16 Μαρτίου δεν θα έχουν δραματικό χαρακτήρα, αλλά θα επιβεβαιωθεί απλώς η έξοδος της Ελλάδας από την τροχιά της χρεοκοπίας και η συνέχιση του ομαλού δανεισμού της χώρας από τις αγορές, χωρίς να χρειασθεί η ενεργοποίηση μέτρων εξωτερικής βοήθειας.
Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εγκαταλείψει, πάντως, το στόχο της διάθεσης ομολόγων και σε αγορές εκτός Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Dow Jones Newswires, τα ελληνικά σχέδια για την πώληση τουλάχιστον 2 δισ. δολαρίων σε ομόλογα στις ΗΠΑ και την Ασία έχουν καθυστερήσει, αλλά θα τεθούν σε εφαρμογή τον Μάρτιο.
«Το roadshow που είχε προγραμματιστεί ισχύει ακόμα. Ωστόσο, έχει καθυστερήσει, καθώς ο υπουργός είναι απασχολημένος με τις υποχρεώσεις του στην Ελλάδα και τις συναντήσεις με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στο πρακτορείο. «Δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία, αλλά θα γίνει», συμπλήρωσε.
Πηγή, με γνώση του προγράμματος έκδοσης ομολόγων, ανέφερε πως το roadshow ενδέχεται να ξεκινήσει στα μέσα Μαρτίου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου προγραμμάτιζε να τεθεί επικεφαλής ενός roadshow στο δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου, προκειμένου να εκτιμήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια σε ομόλογα.
Ο Παπακωνσταντίνου είχε αναφέρει στο Dow Jones Newswires τον Ιανουάριο, πως τα 2 δισ. ήταν τα λιγότερα που είχε υπολογίσει. Το ποσό θα μπορούσε να φτάσει στα 10 δισ. εάν υπήρχε το κατάλληλο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα από τους Κινέζους επενδυτές.
Όταν πραγματοποιηθεί το roadshow, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να επισκεφτεί το Πεκίνο, τη Σαγκάη, το Τόκιο, πιθανώς τη Σιγκαπούρη, τη Νέα Υόρκη και ίσως τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ. Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα, πάντως, αν η περιοδεία θα οργανωθεί από την Goldman Sachs, όπως προγραμματιζόταν αρχικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου