Φεβρουαρίου 16, 2010

Αγωνιώδης έκκληση στην ΕΚΤ για ρευστότητα!


Έναν ανέλπιστο σύμμαχο βρήκε χθες η ελληνική κυβέρνηση, στην προσπάθεια της να αποκρούσει τις πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα και να πείσει την ΕΚΤ να ακολουθήσει μετριοπαθέστερη πολιτική, καθώς η μεγαλύτερη εργοδοτική οργάνωση της Ευρώπης απηύθυνε έκκληση στους τραπεζίτες της Φρανκφούρτης να συνεχίσουν να δέχονται ως εγγύηση δανεισμού ομόλογα κατηγορίας «ΒΒΒ» τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2011.

Η εργοδοτική οργάνωση-ομπρέλα BusinessEurope, που εκπροσωπεί περισσότερες από 20 εκατ. επιχειρήσεις κάθε μεγέθους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, απηύθυνε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μια αγωνιώδη έκκληση των μελών της για μέτρα που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα, με την οικονομική της έκθεση για το 2010. Ειδικότερα,

- Η οργάνωση καλεί την ΕΚΤ να ελαφρύνει τις πιέσεις στις αγορές κεφαλαίου, ανακοινώνοντας ότι θα παρατείνει τουλάχιστον για ένα χρόνο ακόμη την ανορθόδοξη πολιτική που υιοθέτησε για να αντιμετωπισθούν οι πιέσεις της κρίσης, δίνοντας στις τράπεζες το δικαίωμα να αντλούν χρηματοδότηση ακόμη και με τίτλους που δεν βαθμολογούνται με «Α» από τουλάχιστον έναν οίκο αξιολογήσεων.

- Η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει, ότι η πολιτική αυτή θα ισχύσει μέχρι το τέλος του 2010 και αυτή η ανακοίνωση, σε συνδυασμό με τις υποβαθμίσεις των ελληνικών ομολόγων, που πλέον χρειάζονται μόνο δύο υποβαθμίσεις από την Moody’s για να «προσγειωθούν» στην κατηγορία «ΒΒΒ», έχει προκαλέσει τεράστια πίεση στις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες αρνούνται να χορηγήσουν δάνεια στις επιχειρήσεις, όπως σημειώνει το BusinessEurope.

- Το 2009, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης στις επιχειρήσεις ήταν αρνητικός, υπογραμμίζεται στην έκθεση, και η κατάσταση είναι αμφίβολο ότι θα αναστραφεί μέσα στο α’ εξάμηνο του 2010, καθώς οι τράπεζες βαρύνονται με τεράστια ποσά μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της κρίσης, ενώ έχουν αντιμετωπίσουν ισχυρή πίεση πλέον και από τα χαρτοφυλάκια κρατικών τίτλων που διατηρούν.

- Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου προειδοποιούν την ΕΚΤ, ότι αν δεν αλλάξει γρήγορα την πολιτική της, κάνοντας δεκτούς για αναχρηματοδότηση τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2011 τους τίτλους με βαθμολογία «ΒΒΒ», οι στρόφιγγες των τραπεζών θα παραμείνουν κλειστές για τις επιχειρήσεις και έτσι θα κινδυνεύσει να εκτροχιασθεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη.

- Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Μαρκ Στόκερ, κορυφαίος οικονομολόγος του BusinessEurope, οι αγορές κεφαλαίου έχουν θορυβηθεί από τον κίνδυνο να προσλάβει δραματικές διαστάσεις η δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας, αν «σφίξει» η ΕΚΤ τους κανόνες ενεχύρων από το τέλος του τρέχοντος έτους και οι οίκοι αξιολογήσεων προχωρήσουν σε νέες υποβαθμίσεις των ελληνικών χρεογράφων.

- Σε αυτή την περίπτωση, τονίζει ο Στόκερ, όχι μόνο θα βρεθούν σε τεράστια πίεση οι κυβερνήσεις, για να δαπανήσουν μεγάλα ποσά για τη διάσωση της Ελλάδας, αλλά και οι τράπεζες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθούν με ελληνικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους, τα οποία δεν θα γίνονται πλέον δεκτά από την ΕΚΤ για αναχρηματοδότηση. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ανοίγματα 235 δις. δολ. στην Ελλάδα, κυρίως σε κρατικά χρεόγραφα.

- Μια παράταση τουλάχιστον μέχρι το τέλος της χρονιάς, στους χαλαρούς κανόνες αποδοχής τίτλων από την ΕΚΤ, θα βοηθούσε να μειωθούν οι εντάσεις στις αγορές κεφαλαίων, τονίζει ο Στόκερ, καθώς θα αφαιρούσε ένα στοιχείο κερδοσκοπίας που σήμερα χρησιμοποιείται ευρύτατα, ότι δηλαδή ορισμένα χρεόγραφα θα πάψουν να γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η έκκληση αυτή των Ευρωπαίων εργοδοτών έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να ανοίξει το δρόμο της χρηματοδότησης από τη διεθνή αγορά, ενόψει του «φορτωμένου» προγράμματος εκδόσεων κρατικών ομολόγων του πρώτου εξαμήνου.

Πηγή: banksnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου