Φεβρουαρίου 17, 2010

Μιλόσοσκι: Οι «κόκκινες γραμμές» δεν διευκολύνουν τις προσπάθειες Νίμιτς

Οι αναφορές περί εθνικών κόκκινων γραμμών δεν μπορούν να διευκολύνουν τις προσπάθειες του Μάθιου Νίμιτς, εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι η επικείμενη επίσκεψη του ειδικού διαμεσολαβητή σε Σκόπια και Αθήνα, μπορεί να προσδώσει νέα δυναμική στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Όπως είπε ο κ. Μιλόσοσκι, εναπόκειται στον ίδιο τον κ. Νίμιτς να εκτιμήσει αν η στιγμή είναι κατάλληλη για την ανάληψη οποιασδήποτε νέας πρωτοβουλίας.

«Η λύση από μόνη της δεν μπορεί να επιτευχθεί, εάν μόνον η μία πλευρά είναι πρόθυμη να καταβάλει ορισμένη συνεισφορά, ενώ η άλλη κάνει λόγο για κόκκινες γραμμές», παρατήρησε και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι οι αναφορές περί εθνικών κόκκινων γραμμών, τις οποίες επανέλαβε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Δρούτσας, δεν μπορούν να διευκολύνουν τις προσπάθειες του κ. Νίμιτς».

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας σημείωσε πως μεγαλύτερη, σοβαρότερη και εμπεριστατωμένη συμμετοχή της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας δεν θα ενοχλούσε τα Σκόπια.

Τις προσεχείς ημέρες τα Σκόπια θα επισκεφθούν μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - ΠΓΔΜ, ενώ την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου αναμένεται στα Σκόπια και ο νέος Επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι και με τον εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Βάσκο Ναούμοφσκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου