Φεβρουαρίου 12, 2010

Τρισέ: Συνεργασία ΕΚΤ - Κομισιόν για την Ελλάδα


Τη βούληση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να συνεργαστεί με την Κομισιόν στην επίβλεψη της εφαρμογής των προτάσεων από την Ελλάδα επιβεβαίωσε σήμερα ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, μετά την έκτακτη σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η ΕΚΤ θα συνεργαστεί επίσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις προτάσεις για τα απαραίτητα επιπλέον μέτρα, ανέφερε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας. «Μπορείτε να βασίζεστε στην μόνιμη εγρήγορσή μας σε αυτό το θέμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τρισέ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει ό,τι χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένης και της λήψης επιπρόσθετων μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστούν οι φιλόδοξοι στόχοι της και συγκεκριμένα η μείωση κατά 4% του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010.

Επίσης υπογράμμισε τη σημασία που έχει η επαναδιαβεβαίωση της ανάγκης για όλες τις χώρες-μέλη να εφαρμόζουν ορθές εθνικές πολιτικές σύμφωνες με τους συμφωνηθέντες κανόνες.

«Εκτιμώ τη δέσμευση χωρών-μελών της ευρωζώνης να λάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση, αν χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα στην ζώνη του ευρώ», καταλήγει η ανακοίνωση του προέδρου της ΕΚΤ.

Γ. Σταρκ: Το ευρωομόλογο δεν θα λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας

Εντωμεταξύ, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ εκτιμά ότι το ευρωομόλογο δεν πρόκειται να λύσει δομικά προβλήματα χωρών όπως η Ελλάδα.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, ο Σταρκ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ και απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

«Η Ελλάδα πρέπει να διορθώσει τα λάθη της», ανέφερε μεταξύ άλλων.

NAFTEMPORIKI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου