Φεβρουαρίου 10, 2010

Ο Χριστοφοράκος πριν διαφύγει στη Γερμανία, ενημερώθηκε ότι επίκειται επιτάχυνση των εις βάρος του ερευνών

Του Φ. Καλλιαγκοπουλου

Με μορφή χιονοστιβάδας αρχίζουν να βγαίνουν τα στοιχεία για τις παράνομες πληρωμές της Siemens σε Ελληνες πολιτικούς από το 1998 μέχρι τουλάχιστον τον Οκτώβριο του 2004. Η κατάθεση χθες στην εξεταστική επιτροπή, από τον δημοσιογράφο της «Κ» και του ΣΚΑΪ κ. Τάσο Τέλλογλου, ενός εγγράφου του Γερμανού δικηγόρου του Μιχάλη Χριστοφοράκου Στέφαν Κουρσάβε, στον οποίο δίδονται στοιχεία τρόπον τινά προειδοποίησης να «δραπετεύσει» στο εξωτερικό άναψε φωτιές.

Το έγγραφο δόθηκε στη γερμανική Δικαιοσύνη τον περασμένο Αύγουστο και τονίζεται ότι «πριν από τις ευρωεκλογές διαμηνύθηκε στον Χριστοφοράκο ότι υπάρχει πολιτική βούληση να επιταχυνθεί τώρα, αλλά και με ένταση μετά τις εκλογές του περυσινού Ιουνίου η δικαστική διερεύνηση», γεγονός που προδίκαζε, μεθερμηνευόμενο ότι θα συλλαμβανόταν.


Αρα ήταν ένα σημάδι για να φύγει στο εξωτερικό, όπως και έγινε. Σε ερώτηση του κ. Δ. Παπαδημούλη, ο δημοσιογράφος εκτίμησε ότι «δεν μπορούσε να ήταν άλλος που ειδοποίησε πέρα από την κυβέρνηση».

Ο κ. Τέλλογλου αναφέρθηκε και στο χθεσινό δημοσίευμα της «Κ» με το οποίο στοιχειοθετείται από όλες τις πλευρές η δωροδοκία το 1998 του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ κ. Τάσου Μαντέλη με 200.000 μάρκα μέσω συγγενικών του προσώπων και μιας ολόκληρης μηχανής που είχε στηθεί να έρχονται τα χρήματα μέσω τρίτων, ακόμη και εταιρειών. Οχι δηλαδή απευθείας σε λογαριασμούς υπουργών ή πολιτικών, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις μέσω τρίτων. Ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι στελέχη και των δύο μεγάλων κομμάτων δωροδοκήθηκαν, αλλά προσέθεσε ότι τυχαία βρέθηκε ο λογαριασμός που πιστοποιεί ως παραλήπτη τον κ. Μαντέλη, ενώ εξέφρασε την αμφιβολία αν θα βρεθεί κάποιο άλλο όνομα («δόθηκαν 145 εκατ. μάρκα μαύρο χρήμα και βρέθηκαν μόνον τα 1,2 εκατ. μάρκα των Μαντέλη- Τσουκάτου», ανέφερε). Αλλωστε, όπως είπε, τα στοιχεία για τον ίδιο σταματούν τον Οκτώβριο του '04, οπότε προφανώς βρέθηκε άλλος τρόπος να πηγαίνουν τα χρήματα, ακόμη και με βαλίτσες.

Η πτέρυγα της Ν.Δ. πληροφόρησε ότι κατά τον μάρτυρα εικάζεται από την κατάθεση Ράινχαρντ Σίκατσεκ ότι για το σύστημα C4 I προκύπτει ότι η μίζα που θα έπρεπε να μοιραστεί στα υπουργεία Αμύνης, Πολιτισμού, Δημόσιας Τάξης και στον «Αθήνα 2004» ήταν 10 εκατ. ευρώ για να «κλείσει» στην εταιρεία η δουλειά. Προσέθεσε, κατά τις ίδιες πηγές, ότι εκπρόσωποι των τεσσάρων φορέων συνεργάστηκαν για τις προδιαγραφές του συστήματος που ανέβασαν το τελικό κόστος στα 250 εκατ.

Κατά τον δημοσιογράφο μεγάλες πληρωμές- λαδώματα έγιναν στις εκλογές του 2000, όταν ζήτησε -κατά τον Χριστοφοράκο- ο Θεοδ. Τσουκάτος το 1 εκατ. μάρκα, ενώ τότε, είπε ο κ. Τέλλογλου, ξοδεύτηκαν από τα δύο μεγάλα κόμματα τετραπλάσια και πενταπλάσια από την κρατική επιχορήγηση που δικαιούνταν.

Οσον αφορά την εμπλοκή νεοδημοκρατών ο δημοσιογράφος φέρεται να είπε ότι υπάρχει ταυτόχρονα με την πληρωμή 31 εκατ. προς την κοινοπραξία για το C4 I και συναφής εκροή 750.000 ευρώ στις 5/8 και στις 7/10/2004 χωρίς να διαπιστώνεται πού πήγαν τα χρήματα. Οπως προκύπτει από πληροφορίες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ο κ. Τέλλογλου κατηγόρησε τον ανακριτή Ζαγοριανό για απαράδεκτη διαδικασία, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά για τη μεθοδευμένη παρέλκυση της έρευνας ότι στη Γερμανία ασχολήθηκαν με την υπόθεση 270 υπάλληλοι («57 φορές εξετάστηκε ο Σίκατσεκ»), ενώ στην Ελλάδα ήταν μόνον ο ανακριτής και η γραμματέας του. Μίλησε για απαράδεκτη καθυστέρηση όταν από τον Ιούνιο '07 οι Γερμανοί κάλεσαν την ελληνική πλευρά να ενημερωθεί, κάτι που έγινε μόλις τον Φεβρουάριο '08. Χαρακτήρισε απαράδεκτα τα εντάλματα που εστάλησαν στη Γερμανία («γελούσαν οι Γερμανοί») και τα οποία συνέτειναν στην οριστική μη έκδοση Χριστοφοράκου.

Κατά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλη ο δημοσιογράφος περιέγραψε με ακρίβεια πώς λειτουργούσε με το σύστημα των δωροδοκιών η Siemens ήδη από τη δεκαετία του '80 σε συνεργασία με τον Θεοφάνη Τόμπρα. Κατά πληροφορίες ο δημοσιογράφος αποκάλυψε τα ονόματα των επιχειρηματιών Λέτσα και Καλδή ως συνδεδεμένων με τη Ν.Δ. που ήσαν οι ενδιάμεσοι για την κατάθεση χρημάτων στα γαλάζια κομματικά ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου