Ιανουαρίου 09, 2010

Η Moody's αναβάθμισε την καταχρεωμένη Τουρκία

Τουρκία «παίζει» η Moody's, που αναβάθμισε χθες την πιστοληπτική ικανότητα της γειτονικής χώρας μεταξύ άλλων και για την ικανότητά της στη διαχείριση των επιπτώσεων του χρηματοπιστωτικού κραχ.

Ο διεθνής οίκος αναβάθμισε συγκεκριμένα την πιστοληπτική της ικανότητα σε Ba2 από Ba3, ενώ άλλαξε και το outlook της από θετικό σε σταθερό.


Η Moody's υποστηρίζει ότι, παρά τη ραγδαία συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας πέρυσι, τα δημόσια οικονομικά της έδειξαν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα σε σχέση με προηγούμενες κρίσεις. «Η ικανότητα της κυβέρνησης και της χώρας γενικότερα να ανασυντάσσεται όταν αντιμετωπίζει πολύ σημαντικές οικονομικές και χρηματοοικονομικές κρίσεις, δείχνει ότι η Τουρκία έχει προσεγγίσει ένα υψηλότερο επίπεδο ανθεκτικότητας», τονίζει χαρακτηριστικά στην έκθεσή του ο διεθνής οίκος.

Παράλληλα η Moody's εκθειάζει και τη βελτίωση της πρόσβασης της χώρας σε ξένα κεφάλαια, κάτι που όπως επισημαίνει φαίνεται και από την πρόσφατη έκδοση 30ετούς ευρωομολόγου, ύψους 2 δισ. ευρώ, η οποία υπερκαλύφθηκε.

Η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση χτύπησε σκληρά την τουρκική οικονομία πέρυσι, καθώς ύστερα από αρκετά χρόνια ισχυρής ανάπτυξης το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε -σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις- κατά 6%. Η κυβέρνησή της κατέφυγε στον μαζικό δανεισμό και τους τελευταίους μήνες είδε κάποια βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας. Φέτος προσδοκά ότι η οικονομία θα επιτύχει ανάπτυξη 3,5%.

Τα νέα της αναβάθμισης ώθησαν χθες το μεσημέρι Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σε στιγμιαίο άλμα 1,25%.

Τα κέρδη αυτά χάθηκαν μετά τα την ανακοίνωση πτώσης-έκπληξη της βιομηχανικής παραγωγής κατά 2,2% τον Νοέμβριο, ένδειξη ότι η ανάκαμψη -παρά τις φιλοδοξίες και των ξένων επενδυτών- θα είναι και εδώ αργή. Η αγορά σημείωσε πέρυσι άνοδο 90% χτυπώντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
www.enet.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου