Ιανουαρίου 04, 2010

Αρχίζει ο πόλεμος στην αγορά ομολόγων

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=79804

Παθητική στάση τήρησαν οι βασικοί διαπραγματευτές της αγοράς των ομολόγων στο τέλος της χρονιάς, για να διασώσουν τις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων.

Τα κερδοσκοπικά funds των ομολόγων έχτισαν θέσεις στα CDS (στο ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας). Πολλά από αυτά πουλήθηκαν, ωστόσο αρκετοί ακόμη διατηρούν μεγάλες θέσεις και περιμένουν κυρίως έκδοση 10ετών ομολόγων ώστε να ολοκληρώσουν τον κύκλο κερδοσκοπίας.

Άλλα fund, τα οποία προφανώς και θέλουν να ακολουθήσουν τακτικές υποτιμητικής κερδοσκοπίας αναμένουν την πρώτη δημοπρασία και ποντάρουν στο ακραίο σενάριο να μην εξελιχθεί ομαλά ώστε να εκτοξεύσουν το spread.

Οι παραδοσιακοί επενδυτές και οι τράπεζες αναμένουν τις εκδόσεις του δημοσίου ώστε να καλυφθούν τα δημοπρατούμενα ομόλογα και η αγορά να αρχίσει να εκτονώνεται.

Σε αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον και υπερβολικά ευαίσθητο ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις.
1) Ποιο ομόλογο να εκδώσει;
2) Να ανακοινώσει το πρόγραμμα δανεισμού ή να ακολουθήσει τακτικές αιφνιδιασμού;
3) Να ικανοποιήσει τους κερδοσκόπους που περιμένουν κατά βάση έκδοσης 10ετίας ή 3ετίας ή να ακολουθήσει άλλη πολιτική;

Τα ερωτήματα αυτά είναι προφανές ότι απασχολούν τον ΟΔΔΗΧ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν κοινοποιηθεί το πρόγραμμα δανεισμού, αυτό θα επιτρέψει στους κερδοσκόπους να στήσουν εκ νέου το κερδοσκοπικό τους παιχνίδι. Για τον λόγο αυτό δεν αποκλείεται τελικά να επιλεγεί η λύση του αιφνιδιασμού.

Ο ΟΔΔΗΧ θα εκδώσει αρχικά έντοκα ύψους 1-1,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή πολύ βραχυπρόθεσμο τίτλο, ωστόσο το στοίχημα, η πρόκληση είναι οι μεσομακροπρόθεσμες εκδόσεις και ειδικά η 10ετία.

Οι βασικοί διαπραγματευτές αγοράς που αριθμούν τους 22 (ξένες και ελληνικές τράπεζες) θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις να κλείσει το spread ώστε να εκτονωθεί η πίεση στις αποτιμήσεις. Οι βασικοί διαπραγματευτές αγοράς θέλουν το spread κάτω από τις 200 μονάδες βάσης μεταξύ 150 και 180 μονάδων βάσης και ορισμένα hedge funds θέλουν το spread στις 320 μονάδες βάσης. Η μάχη θα είναι σκληρή ωστόσο το μεγάλο στοίχημα θα είναι η πρώτη μεγάλη έκδοση του δημοσίου.

Αν πάει καλά τότε θα υπάρξει βελτίωση κλίματος. Αν δεν πάει καλά τότε η κερδοσκοπία θα οργιάσει. Το δημόσιο πάντως πέραν από της δημοπρασίες θα πραγματοποιήσει και private placement ύψους 10-14 δις ευρώ όπως έχει ήδη τονιστεί μέσα στο 2010.

Πέτρος Λεωτσάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου