Ιανουαρίου 14, 2010

Τα «Χρυσά» έντοκα των τραπεζών!

Με ένα δώρο μεγάλης αξίας για τις τράπεζες έγινε το «ποδαρικό» του 2010, καθώς τα ελληνικά έντοκα γραμμάτια έγιναν χθες πρωταθλητές απόδοσης στην Ευρώπη με ένα απίστευτο ρεκόρ: η απόδοσή τους είναι υπερδιπλάσια από το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ (1%), ενώ τα αντίστοιχα «χαρτιά» όλων των άλλων χωρών της Ευρωζώνης διατίθενται με αποδόσεις κάτω από το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ.

Η χθεσινή δημοπρασία εξελίχθηκε στις χειρότερες δυνατές συνθήκες, καθώς συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης-χαστούκι από την Κομισιόν για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία. Το αποτέλεσμα ήταν, να αποσπάσουν οι τράπεζες έντοκα γραμμάτια με «χρυσές» αποδόσεις, τα οποία θα ενισχύσουν σημαντικά τη φετινή τους κερδοφορία.

Βέβαια, η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι, ότι οι τράπεζες που απορρόφησαν τους κρατικούς τίτλους εκτίθενται στον ελληνικό κίνδυνο σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς κυκλοφορούν στις αγορές και δημοσιεύονται στις σελίδες των μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων ακόμη και σενάρια εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

«Η ελληνική αγορά κρατικών τίτλων έχει γίνει η Άγρια Δύση της Ευρωζώνης», σχολίαζε τραπεζικό στέλεχος: «Οι αποδόσεις είναι τεράστιες για τους τολμηρούς, αλλά είναι εξίσου σοβαροί και οι κίνδυνοι που αναλαμβάνουν».

Ειδικότερα, στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας η απόδοση εκτινάχθηκε στο 2,2%, από 0,91% στην προηγούμενη δημοπρασία του Νοεμβρίου. Ακόμη και τα έντοκα με 6μηνη διάρκεια «βγήκαν» με απόδοση πάνω από το ετήσιο επιτόκιο της ΕΚΤ, που έφθασε το 1,38% και ήταν υπερδιπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία (0,59%).

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην ευρωπαϊκή αγορά τα μεγάλα ποσά πλεονάζουσας ρευστότητας έχουν συμπιέσει τις αποδόσεις των εντόκων γραμματίων. Έτσι, όλες οι χώρες (πλην της Ελλάδας) δανείζονται με αποδόσεις χαμηλότερες από το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ.

Πάντως, από τη χθεσινή ημέρα άρχισαν και πάλι να εκδηλώνονται ισχυρές πιέσεις και στα ελληνικά ομόλογα, με αποτέλεσμα να ανοίξει το spread στις 234 μονάδες βάσης, που αποτελούν ρεκόρ από την αρχή του χρόνου. Όλα δείχνουν, ότι οι πιέσεις που ασκούνται στους ελληνικούς τίτλους θα υποχρεώσουν την κυβέρνηση να αντλήσει δανεισμό για το δύσκολο πρώτο εξάμηνο με πολύ υψηλό κόστος, έχοντας μάλιστα χάσει και το πλεονέκτημα του φθηνού δανεισμού με έντοκα γραμμάτια.

Οι φόβοι για τα ελληνικά ομόλογα, υπό το φως των νέων αρνητικών εξελίξεων στην οικονομία, προκάλεσαν χθες μαζική φυγή κεφαλαίων και από τις τραπεζικές μετοχές, που οδήγησαν σε βίαιη πτώση του Γενικού Δείκτη στο ΧΑ κατά 5%.
http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/538--lr---

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου