http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=125078
Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ
Με την απαντητική επιστολή του, την οποία επέδωσε χθες ο Ελληνας πρέσβης στην Αγκυρα στον κ. Ερντογάν, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου καλεί τον Τούρκο ομόλογό του σε πλήρη και ανοιχτό πολιτικό διάλογο για όλα τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η Αγκυρα στο Αιγαίο.
Την πρόθεση για ολική επαναφορά της πολιτικής των κυβερνήσεων Σημίτη δείχνει η επιστολή Παπανδρέου προς Ερντογάν, η περίληψη της οποίας δόθηκε χθες στη δημοσιότητα
Στόχος -ελπίδα, μάλλον- να λυθούν αυτά είτε μέσω διμερών διερευνητικών επαφών είτε, σε περίπτωση αποτυχίας, με την από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Παραλλήλως, ο πρωθυπουργός αρνείται να θέσει σε διάλογο τα θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας και απορρίπτει την αρχή της αμοιβαιότητας στην επίλυση μειονοτικών θεμάτων σε Ελλάδα και Τουρκία.
Με την απαντητική επιστολή του ο κ. Παπανδρέου επιδιώκει την «ολική επαναφορά» της πολιτικής των κυβερνήσεων Σημίτη και της δικής του υπουργείας στο ΥΠΕΞ, με συνολική πολιτική και στρατιωτική διαπραγμάτευση ανάμεσα στις δύο χώρες.
Η ελληνική πρόσκληση για ολικό διάλογο έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η Τουρκία ακολουθεί μια άκρως πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, με εμφανή «νεοθωμανικά στοιχεία», τα οποία της προσδίδουν εικόνα «περιφερειακής υπερδύναμης» (κατά τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιούνται από ελληνικούς υψηλούς κυβερνητικούς κύκλους), σε αντίθεση με τη δυσμενή θεση της Ελλάδας την τρέχουσα περίοδο.
Σύμφωνα με την ευρεία περίληψη (και όχι το κείμενο της επιστολής), που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο κ. Παπανδρέου προτείνει στον κ. Ερντογάν «να αναζωογονηθούν οι διερευνητικές επαφές» και η διαδικασία αυτή «να έχει ημερομηνία λήξης... σε προσυμφωνημένο χρόνο που μένει να καθοριστεί...».
Σε περίπτωση «αδυναμίας επίτευξης συμφωνημένης λύσης», αναφέρει μεταξύ άλλων η περίληψη της επιστολής, η Ελλάδα και η Τουρκία «να απευθυνθούν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας...».
Σημεία ενόχλησης
Αναφέρονται επίσης ως σημεία ελληνικής ενόχλησης από τη συμπεριφορά της Τουρκίας (τα οποία θα είναι και το αντικείμενο της διμερούς διαπραγμάτευσης):
* Το casus belli δηλαδή η αμφισβήτηση (του δικαιώματος της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα ώς τα 12 μίλια).
* Οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω ελληνικά νησιά (που παραπέμπει στις «γκρίζες ζώνες» και στο εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου των 10 ν.μ.).
* Οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα (που παραπέμπει στο εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων).
Για την ασφάλεια
Η επιστολή Παπανδρέου προς Ερντογάν, σύμφωνα πάντα με την ευρεία περίληψή της που δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφέρεται και σε σειρά στρατιωτικών μέτρων, κατόπιν διαπραγμάτευσης για «την αποτελεσματική ενίσχυση της ασφάλειας στο Αιγαίο...».
Ετσι, η ελληνική πλευρά προτείνει:
1 Μείωση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων που τροφοδοτούν την ένταση στο Αιγαίο. Η Αθήνα προφανώς εννοεί τις τουρκικές παραβατικές δραστηριότητες εντός του FIR Αθηνών, του οποίου τα ανατολικά όρια η Τουρκία, ως γνωστόν, δεν αποδέχεται. Ετσι, ο όρος «Αιγαίο» που χρησιμοποιεί η ελληνική περίληψη, αφήνει περιθώρια διαπραγμάτευσης ή και «κουτσουρέματος» των ορίων αυτών.
Η μείωση στρατιωτικών δραστηριοτήτων παραπέμπει προφανώς σε μείωση του αριθμού των τουρκικών στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο (πέραν του μνημονίου Παπούλια - Γιλμάζ), αλλά και σε περικοπές τουρκικών εκπαιδευτικών πτήσεων. Ανάλογος αριθμός μειώσεων όμως θα πρέπει να αναμένεται και για τις ελληνικές ασκήσεις και εκπαιδευτικές πτήσεις. Κάτι που όμως, πέραν της επιφανειακής και περιστασιακής «ανακούφισης», λόγω της μείωσης των στρατιωτικών δαπανών θα επιφέρει και (δύσκολες) αλλαγές στον επιχειρησιακό προγραμματισμό της Πολεμικής Αεροπορίας.
2 «Μέτρα μείωσης της έντασης και ενίσχυσης της ασφάλειας στο Αιγαίο». Η Τουρκία έχει ήδη προτείνει (πρώτα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εν συνεχεία στην Αθήνα) έναν «κώδικα συμπεριφοράς» ανάμεσα στα ελληνικά και τουρκικά μαχητικά. Δηλαδή ελληνική δέσμευση να μειωθούν οι αναχαιτίσεις των τουρκικών μαχητικών και κυρίως οι εμπλοκές, όπως επίσης και να μην «παρενοχλούνται» τα τουρκικά μαχητικά κοντά στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Μ' άλλα λόγια, να «κουτσουρευτεί» κατά το δοκούν το FIR Αθηνών!
Για Κυπριακό
Κατά τα άλλα, ο Γ. Παπανδρέου αναφέρεται και στο Κυπριακό, χρησιμοποιώντας όμως περιγραφικούς και ασαφείς όρους για τη λύση του. «Ενα ομοσπονδιακό σχήμα, με δομές που θα εγγυώνται την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους... (και λύση) συμβατή με το θεσμικό πλαίσιο, τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε., καθώς και με το κοινοτικό κεκτημένο».
«Οχι» για μειονοτικά
Η επιστολή είναι πολύ πιο σαφής στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης ούτε να αντιμετωπιστούν με όρους αμοιβαιότητας», αναφέρει.
Τέλος, ο Γ. Παπανδρέου δέχεται την πρόταση Ερντογάν για τη σύσταση συμβουλίου συνεργασίας υψηλού επιπέδου και καλεί επισήμως τον Τούρκο πρωθυπουργό στην Αθήνα. Η επίσκεψη θα γίνει πιθανώς μέσα στο καλοκαίρι. *
Πρόσκληση και στον Νίμιτς
Μετά από πρόσκληση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πρέσβης Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα.
Επιστολή Παπανδρέου προς Ερντογάν
http://www.voanews.com/greek/2010-01-26-voa6.cfm
Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα επέδωσε χθές το απόγευμα την απαντητική επιστολή του Έλληνα Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου στον Τούρκο Πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν.
Στην επιστολή του ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε κανένα απολύτως θέμα άθικτο από τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, την Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη, την Λαθρομετανάστευση, μέχρι την διμερή συνεργασία χαρακτηρίζοντας σημαντική την πρόταση του κ. Ερντογάν για την δημιουργία ενός Υψηλού Επιπέδου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Στην αρχή μάλιστα της επιστολής του σημειώνει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε πολλούς τομείς, όπως στο εμπόριο, τις επενδύσεις, την ενέργεια, τον τουρισμό, την διπλωματία των πολιτών, ακόμη και το ψυχολογικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στους δύο λαούς.
«Έλληνες και Τούρκοι συνεργαζόμενοι μπορούμε να καταστούμε δύναμη σταθερότητας και συνεργασίας και μάλιστα οι δύο χώρες μπορούν να γίνουν πρότυπο και για άλλες περιοχές του πλανήτη», υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου στην μακροσκελέστατη επιστολή του έκανε απολογισμό και όλων των προβλημάτων που η Ελλάδα αναζητεί λύσεις. Πρωταρχικό θέμα η ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, ενώ οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο, οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα, που δεν έχει οριοθετηθεί, δεν βοηθούν καθόλου στην βελτίωση των σχέσεών των δύο χωρών.
Στο Κυπριακό, τόνισε ο κ. Παπανδρέου ότι το κλειδί για βιώσιμη λύση είναι να αφεθούν ελεύθερες οι δύο κοινότητες να αποφασίσουν για το κοινό τους μέλλον.
Συμπτωματικά μάλιστα το πρωί της Τρίτης άρχισε στην Κύπρο και ο β γύρος των εντατικών συνομιλιών των δύο πλευρών με θέμα την Διακυβέρνηση.
Μαίρη Παραπονιάρη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου