Ιανουαρίου 22, 2010

Έκοψε (με φαλτσέτα) τα δάχτυλα πιανίστριας

22.1.2010
Η ερμηνεία ενός πιανίστα δεν είναι τίποτα παραπάνω από τη συνάρτηση της δύναμης που δέχεται το κάθε πλήκτρο από τα δάχτυλά του. Αυτό το τράνταγμα στα δάχτυλα είναι που δίνει τους χρωματισμούς στην κάθε σύνθεση για να φτάσει στο κορύφωμά της γεμίζοντας εικόνες την κατάμεστη αίθουσα. Οταν πυροβολούν τον πιανίστα, πεθαίνει. Οταν του κόβουν τα δάχτυλα, τελειώνει. Της Ρωσίδας πιανίστριας Λουντμίλα Πέτροβα της έκοψαν τα δάχτυλα και τα χέρια με μια φαλτσέτα...

Τη συγκλονιστική ιστορία της αφηγείται στην «Espresso» ο δημοσιογράφος Αθηναίος Ελληνας, ο άνθρωπος στον οποίο απευθύνθηκε η Πέτροβα εκλιπαρώντας τον να τη βοηθήσει. Εκείνος την είχε γνωρίσει ως πιανίστρια και είναι ο μόνος που της συμπαραστέκεται τις τραγικές ώρες που περνάει.

Το περασμένο Σάββατο τα μεσάνυχτα, μόλις κατέβηκε από τον ηλεκτρικό στο σταθμό της πλατείας Βικτωρίας γυρνώντας από την εργασία της, η Λουντμίλα έπεσε θύμα κλοπής που της στοίχισε τα χέρια της… Ενας αδίστακτος 25χρονος Ιρακινός κακοποιός, που καταζητείται, προσπάθησε με βίαιες κινήσεις να κλέψει την τσάντα της 52χρονης Ρωσίδας. Εκείνο που, απ' ό,τι φάνηκε, τον ενδιέφερε περισσότερο ήταν η άδεια παραμονής.

Εκείνη τον παρακάλεσε και του εξήγησε ότι του παραχωρεί όλα τα υπάρχοντά της εκτός από την άδεια παραμονής της στην Ελλάδα. Ενώ αντιστεκόταν, ο κλέφτης έβγαλε μια φαλτσέτα και της έκοψε και τα δύο χέρια και από την εσωτερική και την εξωτερική πλευρά: τους τένοντες από το δείκτη του αριστερού χεριού, τον αντίχειρα του δεξιού χεριού και την κεντρική αρτηρία που τροφοδοτεί το χέρι. Αιμόφυρτη στην οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου την είδε ένας διερχόμενος συμπατριώτης μας που κάλεσε το 166 κι έτσι μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο ΚΑΤ.

«Η κ. Πέτροβα ζει δέκα χρόνια στην Ελλάδα» λέει στην «Espresso» ο Αθηναίος Ελληνας. «Κερδίζει αξιοπρεεπώς το ψωμί της ως καθηγήτρια μουσικής και ως πιανίστρια. Δεν έχει κανέναν άνθρωπο στον κόσμο και κάλεσε εμένα για να ζητήσει τη συμπαράστασή μου. Τη χειρούργησε ο καθηγητής Ευσταθόπουλος, ένας εξαιρετικός μικροχειρουργός. Η επέμβαση διήρκεσε εφτά ώρες και έγιναν 400 βελονιές, 240 στο ένα χέρι και 160 στο άλλο. Ηταν ιδιαιτέρως λεπτή. Ναι μεν αποκαταστάθηκε το αισθητικό κομμάτι, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα ξαναλειτουργήσουν τα χέρια της πιανίστριας, γιατί μπορεί να εμφανιστούν συμφύσεις. Αν δεν αναπτυχθεί παράπλευρος απολίνωσης της αρτηρίας, μπορεί να υποστεί και γάγγραινα».

Δεν μπορούσε να αρθρώσει λέξη η κ. Πέτροβα σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της. «Τι να σας πω...» Το ημιυπόγειο όπου διαμένει, κοντά στο καπνεργοστάσιο στον Κολωνό, γέμισε από την αγάπη ενός Ελληνα που ανέλαβε τη φροντίδα της. Το θέμα όμως βρίσκεται αλλού και πολύ σωστά το βάζει ο δημοσιογράφος Αθηναίος Ελληνας: «Ποιο θα είναι το μέλλον αυτής της γυναίκας; Πώς είναι δυνατόν η Αθήνα που έδωσε τα φώτα του πολιτισμού σε όλο τον κόσμο να έχει τέτοια εγκληματικότητα;»

Από την «Espresso»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου