Η Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένει ένα «πειστικό» πακέτο οικονομικών μέτρων από την Ελλάδα, είπε ο Olli Rehn, ο οποίος θα πάρει τη θέση του Joaquin Almunia, ως επιτρόπου αρμόδιου για νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις.
"Απαιτείται αυστηρότητα για τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών", δήλωσε ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωζώνη "αντιμετωπίζει μία πολύ κρίσιμη κατάσταση" λόγω του ελληνικού ελλείμματος και ότι υπάρχει ο κίνδυνος "μετάδοσης του προβλήματος" σε όλη τη ζώνη του Ευρώ.
"Έχουμε μία πολύ σοβαρή πρόκληση προκειμένου να διασφαλίσουμε το μέλλον του ευρώ και να ενισχύσουμε εκ νέου το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας", δήλωσε ο Φινλανδός Επίτροπος μιλώντας ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να λάβει την έγκριση της τοποθέτησης του.
"Ο δημοσιονομικός περιορισμός πρέπει να ξεκινήσει το αργότερο το 2011", δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι κάποιες χώρες πρέπει να κινηθούν πιο γρήγορα λόγω των πολύ μεγάλων ελλειμμάτων. "Αυτό μπορεί να γίνει άπαξ η ανάκαμψη είναι σε στέρεα θεμέλια", είπε.
Ο 47χρονος Φινλανδός, που διετέλεσε Επίτροπος Διεύρυνσης διαχειριζόμενος τις λεπτές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, είπε στους Ευρωβουλευτές ότι για την επίλυση του ελληνικού δημοσιονομικού προβλήματος "η κύρια υπευθυνότητα" βαρύνει τις ελληνικές Αρχές. "Θέλω να εργαστώ με την Ελλάδα και το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Παρ' όλα αυτά η κύρια ευθύνη βρίσκεται στα χέια της Ελληνικής κυβέρνησης και του κοινοβουλίου", δήλωσε, προσθέτοντας πάντως ότι "η Ελλάδα έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα του δημοσιονομικού της προβλήματος".
"Δυστυχώς ο δημοσιονομικός χώρος για την Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένος, κάτι που σημαίνει ότι ο δημοσιονομικός περιορισμός πρέπει να ξεκινήσει νωρίτερα και όχι αργότερα", συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδος τόνισε ότι "υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα". "Ζήτησαν απ' το επιτελείο μου να εξετάσει την περίπτωση της Ελλάδας αναφορικά με το στατιστικό της σύστημα και τη λειτουργία του", δήλωσε. "Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και γι αυτό πρέπει να παρθούν διορθωτικά μέτρα".
Πάντως απ' ότι φαίνεται στο στόχαστρο του Φινλανδού Επιτρόπου δε μπαίνει μόνο η Ελλάδα, αφού υπογράμμισε πως: "ζήτησα πληροφορίες και για άλλα κράτη μέλη. Όσα έλαβα για την Ελλάδα δείχνουν ότι αποτελεί ειδική περίπτωση".
"Η Κομισιόν παρακολουθεί το θέμα με μεγάλη ανησυχία και γι αυτό την προηγούμενη εβδομάδα στείλαμε αποστολή τεχνοκρατών στην Ελλάδα", δήλωσε προσθέτοντας πως "αυτό ή τον άλλο μήνα θα αποφασίσουμε σχετικά με το υπερβολικό έλλειμμα της χώρας".
Σημειώνεται ότι αύριο το ΔΝΤ θα αποστείλει επιτροπή στην Ελλάδα μετά από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης.
Ο Φινλανδός Επίτροπος δήλωσε σήμερα ότι θα επανεξετάσει το θέμα έκδοσης ευρωομολόγων καθώς και τη χρηματοδότηση έργων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. "Θα έλεγα ότι είμαι πρόθυμος να δω το θέμα με ανοικτό μυαλό και με φρέσκια ματιά", δήλωσε, προσθέτοντας: "όμως δημιουργώντας μόνιμους μηχανισμούς διαχείρισης κρίσης θα δημιουργούσε ένα μεγάλο ηθικό κίνδυνο".
"Ο κίνδυνος για τον 47χρονο Rehn, που κατέχει δοκτορά απ' το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και έχει πάθος με το ποδόσφαιρο, είναι να αποτύχει να πείσει την Ελλάδα να μειώσει το έλλειμμα, που υπολογίζεται σε 12,7% του ΑΕΠ, κάτι που θα μπορούσε να υπονομεύσει τους δημοσιονομικούς κανόνες σε όλες τις χώρες της ΕΕ και κατ' επέκταση να πληγούν ομόλογα και άλλων χωρών", παρατηρεί το Bloomberg.
Στέλιος Μορφίδης
http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=79980
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου