Ιανουαρίου 10, 2010

Εκρηξη στην καρδιά της Αθήνας

Ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός εξεράγη λίγο πριν από τις 20.00, ελάχιστα μέτρα από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος μέσα σε κάδο απορριμάτων στη γωνία Βασιλίσης Σοφίας και Αμαλίας, στο Σύνταγμα.
Είχε προηγηθεί -στις 7.45- προειδοποιητικό τηλεφώνημα αγνώστου στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», ότι μέσα στα επόμενα δέκα λεπτά θα εκρήγνυτο μηχανισμός έξω από τη Βουλή.

Αμέσως ο χώρος αποκλείστηκε, ενώ διερχόμενοι πολίτες απομακρύνθηκαν άρον - άρον. Οι Εύζωνοι παρέμειναν στα φυλάκιά τους.

Από την έκρηξη δεν υπήρξαν τραυματίες. Η οδική πρόσβαση στο Σύνταγμα διεκόπη και η περιοχή τέθηκε κατευθείαν στο μικροσκόπιο των αρχών.

Στις 20.45 ακολούθησε νέο τηλεφώνημα, αυτή τη φορά για βόμβα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Υστερα και από αυτό και να για να μην δημιουργηθούν εντυπώσεις, με παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας αποφασίστηκε η προσωρινή απομάκρυνση των Ευζώνων από τα φυλάκιά τους.

Το ξενοδοχείο δεν εκκενώθηκε ωστόσο ακολούθησε αναστάτωση με αποτέλεσμα να προκληθεί ακόμη και τροχαίο ατύχημα. Ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα έκλεισε.

«Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται».

Με αυτές τις τέσσερις λέξεις καταδίκασε την πρωτοφανώς προκλητική επίθεση ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σε μια συμβολική κίνηση επισκέφθηκε το Κοινοβούλιο στις 9.45. Λίγο νωρίτερα στον ίδιο χώρο είχε σπεύσει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Οι θρασείς θα συλληφθούν»

Στις πρώτες του δηλώσεις, από το σημείο της έκρηξης, ο κ. Χρυσοχοϊδης σημείωσε: «Κάποιοι θέλουν το φόβο και τον πανικό. Δηλώνουμε ότι δεν φοβόμαστε και δεν πανικοβαλλόμαστε. Ο χώρος αυτός με την ιδιαίτερη συμβολική αξία για τους Ελληνες είναι αφύλακτος και θα παραμείνει αφύλακτος. Ενα είναι σίγουρο. Οι θρασείς αυτοί θα συλληφθούν και θα παραδοθούν στη Δικαιοσύνη όπως τους αξίζει».

Βλέπουν «Πυρήνες της Φωτιάς»

Είναι ίσως το πλέον προκλητικό τρομοκρατικό χτύπημα των τελευταίων ετών καθώς σημειώθηκε σε ώρα αιχμής, κυριολεκτικά στην καρδιά της Αθήνας.

Οι πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ όσον αφορά τους δράστες φαίνεται να οδηγούνται στους «Πυρήνες της Φωτιάς» χωρίς όμως να αποκλείεται η τοποθέτηση της βόμβας είναι έ4ργο κάποιας άλλης οργάνωσης. Η εκτίμηση βασίζεται περισσότερο στο γεγονός ότι οι «Πυρήνες της Φωτιάς» είναι η οργάνωση με την πιο έντονη δράση τον τελευταίο καιρό, ενώ αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ δεν αποσυνδέουν την επίθεση με τις πρόσφατες συλλήψεις και τις αποκαλύψεις γύρω από τη συγκεκριμένη ομάδα.

Καταδίκασαν την επίθεση

Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής σχετικά με τη βομβιστική επίθεση έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κάποιοι επιχειρούν να στείλουν μήνυμα που πρέπει να ανησυχήσει όλους τους Δημοκράτες. Κάποιοι αποφάσισαν να παίξουν με τη Δημοκρατία.Πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε. Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα μόνο μικρές υλικές ζημιές σε τζάμια του Κοινοβουλίου».

Για βαρύτατη πρόκληση κατά της έννομης τάξης της Ελληνικής Δημοκρατικής Πολιτείας έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος και κάλεσε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη «να αφήσει τα λόγια και να περάσει στα έργα».

«Πέρα από τον προφανή συμβολισμό της, η επίθεση αυτή στρέφεται συνολικά κατά της Ελληνικής κοινωνίας και πλήττει την εικόνα της χώρας μας διεθνώς, ζημιώνοντας τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού. Μακριά από ακρότητες και υπερβολές, οφείλουμε να κατανοήσουμε όλοι ότι η τρομοκρατία αποτελεί μείζον πρόβλημα για τον τόπο μας. Γι΄ αυτό και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με καθολική συστράτευση της Κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων, των κοινωνικών φορέων, των συνδικάτων και ευρύτερα της κοινωνίας των πολιτών» τόνισε ο ίδιος.

Με ανακοινώσεις Τύπου και τα υπόλοιπα κόμματα του κοινοβουλίου καταδικάζουν την επίθεση.

Το ΚΚΕ τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι «η ενέργεια σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πράξη αντίστασης στην άγρια και ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση στα λαϊκά δικαιώματα. Αντίθετα βοηθάει και εξυπηρετεί όσους επιθυμούν να φοβίσουν το λαό».

Από την πλευρά του ο ΣΥΝ κάνει λόγο για πρόκληση απέναντι στη Δημοκρατία. «Σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, καθώς αυτή βιώνει τις επιπτώσεις μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, τέτοιου είδους ενέργειες επιδρούν αποπροσανατολιστικά και αξιοποιούνται ως άλλοθι για να αποθαρρυνθούν οι αναγκαίοι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες απέναντι σε μια πολιτική που πλήττει μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Τουρκικό δάκτυλο ανεκάλυψε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης, πίσω από τη χθεσινή επίθεση: «Οι εγχώριοι τρομοκράτες ίσως πήραν την ιδέα από την ιστοσελίδα της τουρκικής επιχείρησης όπλων «ROKETSAN», η οποία όπως παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού δελτίου www.defencenet.gr, δείχνει τη Βουλή των Ελλήνων στις φλόγες. Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται, δεν φοβάται, δεν υποστέλλεται. Αντιθέτως χαλυβδώνει το φρόνημα και την αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των υπονομευτών της».

Τα διεθνή πρακτορεία για την επίθεση

Η είδηση έκανε αμέσως το γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων που μεταξύ άλλων επισημαίνουν ότι η έκρηξη σημειώθηκε στην «καρδιά της Αθήνας».

«Η έκρηξη αποτελεί την τελευταία μιας σειράς εκρήξεων και σημειώθηκε σε μια καλά αστυνομευόμενη περιοχή, όπου βρίσκονται μερικά από τα καλύτερα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας» σημειώνει το Reuters και συνδέει την έξαρση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα με τα επεισόδια του περασμένου Δεκεμβρίου ύστερα από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Το Αssociated Press κάνει λεπτομερή αναφορά στις συνθήκες υπό της οποίες σημειώθηκε η έκρηξη σημειώνοντας ότι εξτρεμιστικές οργανώσεις που δρουν στην Ελλάδα συχνά το τελευταίο διάστημα τοποθετούν βόμβες σε επιχειρήσεις, πολιτικά γραφεία και τράπεζες.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=9362818

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου