Ιανουαρίου 11, 2010

Εξετάζεται ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 15%

Νέα αναστάτωση προκαλεί στους φορολογουμένους, αλλά και σε όλες ανεξαιρέτως τις επαγγελματικές ομάδες, το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση όσον αφορά στη θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15%.

Μετά τις παλινωδίες του οικονομικού επιτελείου στο θέμα των γονικών παροχών και δωρεών, που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, ανοίγει και πάλι ο ασκός του Αίολου με τους πειραματισμούς στο καθεστώς του ΦΠΑ, που φυσικά αποδεικνύει την προχειρότητα των σχεδιασμών, αλλά και την ασυνεννοησία που επικρατεί μεταξύ των κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης.

Μπορεί οι στενοί συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, να διαρρέουν εδώ και καιρό ότι αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ δεν εξετάζονται και δεν θα υπάρξουν, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, όμως κατά τη διάρκεια του εορτασμού της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά τους διέψευσε.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ερώτηση για το εάν εξετάζει η κυβέρνηση τον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 15%, η κα Κατσέλη τόνισε ότι «υπάρχει στη δημόσια διαβούλευση. Ο υπουργός Οικονομικών θα αναγγείλει όλα τα μέτρα όταν κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο».

Το σχέδιο φυσικά αυτό, εάν υιοθετηθεί, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αφαίμαξη των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων του πληθυσμού, αφού θα πρέπει να επισημανθεί ότι μια σειρά από αγαθά πρώτης ανάγκης και υπηρεσίες, όπως τα τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, εστιατόρια, ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες, από το 9% που είναι σήμερα θα πάει στο 15%.

Από την άλλη βέβαια πλευρά αγαθά, όπως ένδυση, υπόδηση, μεταφορές, καύσιμα, τσιγάρα, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα κ.λπ., από το 19% θα βρεθούν στο 15%, γεγονός όμως που σημαίνει ότι το Δημόσιο θα έχει τεράστια «αιμορραγία» στα έσοδα, οπότε ειδικά την περίοδο αυτή μάλλον σε λάθος κατεύθυνση θα κινηθεί.

Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι στις προθέσεις των κορυφαίων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών είναι όπως ο ΦΠΑ επεκταθεί σε όλες τις υπηρεσίες, αφού, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», μελετάται:

* Η κατάργηση της απαλλαγής από το ΦΠΑ της παροχής υπηρεσιών δικηγόρων, συμβολαιογράφων, άμισθων υποθηκοφυλάκων και δικαστικών επιμελητών.

Η συγκεκριμένη απαλλαγή δεν συνάδει με κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως υποστηρίζουν και στελέχη του υπουργείου, δεδομένου ότι στην Ελλάδα όλοι οι άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες υπόκεινται στο ΦΠΑ.

Από την άλλη εξάλλου πλευρά, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι υπηρεσίες αυτές υπάγονται στο φόρο.

* Η κατάργηση της απαλλαγής από το ΦΠΑ της παροχής υπηρεσιών από συγγραφείς, καλλιτέχνες και ερμηνευτές έργων τέχνης εκτός απ' αυτές που παρέχονται απευθείας στο κοινό.

Με δεδομένο ότι πρόκειται για παροχή υπηρεσιών σε ενδιάμεσα, όπως επισημαίνουν οι εισηγητές της συγκεκριμένης πρότασης, η υπαγωγή αυτών των υπηρεσιών στο ΦΠΑ δεν προκαλεί ουδεμία πρόσθετη επιβάρυνση λόγω του δικαιώματος έκπτωσης του φόρου των εισροών.

Τα ανωτέρω μάλιστα μέτρα προτείνεται όπως συνοδευτούν και με την παροχή κινήτρων προς τους φορολογούμενους, όπως σημαντική έκπτωση των συγκεκριμένων δαπανών από το εισόδημα ή το φόρο. Ετσι, οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα ζητούν αποδείξεις από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες, αφού θα γνωρίζουν ότι τα έξοδα θα εκπίπτουν και άρα θα πληρώνουν λιγότερο φόρο στην εφορία.

Ωστόσο και αυτή η απόφαση, εφόσον υιοθετηθεί, αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τις επαγγελματικές κατηγορίες οι οποίες θίγονται, αφού πρώτοι οι δικηγόροι έχουν καταστήσει σαφές ότι η επιβολή ΦΠΑ στις υπηρεσίες που παρέχουν οδηγεί σε κλείσιμο των δικαστηρίων της χώρας επ' αόριστον, ενώ σε αντίστοιχες δηλώσεις έχουν προβεί και οι υπόλοιποι επαγγελματίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους αλλά και για τα δημόσια ταμεία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1763487

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου