Δεκεμβρίου 25, 2009

Στροφή για δανεισμό του Δημοσίου και στις αγορές ΗΠΑ και Ασίας

Εντονες διαβουλεύσεις στο υπουργείο Οικονομικών με εκπροσώπους μεγάλων αμερικανικών τραπεζών
Του Γιωργου Mαντελα

Αν η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, τότε στο υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύονται αποφασισμένοι για όλα. Με μια διαφορά. Προκειμένου να σώσουν το παιχνίδι, ετοιμάζονται να αλλάξουν... γήπεδο. Τι ακριβώς συμβαίνει ή καλύτερα, τι ακριβώς ετοιμάζουν:

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «Κ», τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο μέγαρο της πλατείας Συντάγματος, πραγματοποιούνται επισκέψεις διαφόρων ξένων οίκων, κυρίως αμερικανικών, οι οποίοι προσφέρονται να αναλάβουν τη διάθεση των ελληνικών ομολόγων πέραν του Ατλαντικού, αλλά και στην Ασία. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, τη σχετική προσφορά, έχουν κάνει μεταξύ άλλων, η GoldmaSachs, η οποία έχει και στο παρελθόν βοηθήσει άλλους ενοίκους του ίδιου υπουργείου να βγουν από άλλη, ανάλογα δύσκολη, θέση, η J.P. Morgaκι άλλοι. Και φαίνεται ότι από ελληνικής πλευράς είναι τελικώς πολύ κοντά στο να το αποφασίσουν, αν κρίνει κανείς με βάση το γεγονός ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει πάρει ήδη εντολή κι έχει προετοιμασθεί για δολαριακή έκδοση.

Η τελευταία, αν κι εφόσον αποφασισθεί, θα λάβει χώρα μέσα στο διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, και θα απευθύνεται αποκλειστικά σε «σπίτια» εκτός Ευρώπης. Η φιλοσοφία της πρωτοβουλίας, όπως έχει αναπτυχθεί τόσο στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όσο και στον υφυπουργό του κ. Φίλιππο Σαχινίδη, κατά τη διάρκεια συσκέψεων στο γραφείο του πρώτου, στηρίζεται στο γεγονός ότι: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι κορεσμένη από ομολογιακές εκδόσεις γενικότερα και ελληνικές ειδικότερα, οπότε καλό θα είναι μια από αυτές, στην αρχή τουλάχιστον, να απευθυνθεί στις ΗΠΑ και στην Ασία». Οπου, στο πλαίσιο της τελευταίας, κυρίαρχη θέση θα έχει η αγορά της Κίνας. Με μια πολύ σημαντική διαφορά όμως: εν αντιθέσει με ό,τι λέγεται και γράφεται το τελευταίο διάστημα, το Πεκίνο δεν θα «έλθει» να αγοράσει το... ελληνικό δημόσιο χρέος, αλλά να συμμετάσχει σε μια κανονική δολαριακή έκδοση, εφόσον το Δημόσιο αποφασίσει να την κάνει.

Κοινή, λοιπόν, φαίνεται να είναι η αντίληψη που δημιουργείται ότι μια αναζήτηση κεφαλαίων, πέραν του Ατλαντικού, θα έκανε το εγχείρημα της κάλυψης των εκδόσεων σχετικά πιο εύκολο, αφού, πέραν όλων των άλλων, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ασία -κι εκεί ενδεχομένως ακόμα περισσότερο- οι ελληνικοί τίτλοι τελούν εν... ανυπαρξία. Το δε γεγονός ότι παρά τις τελευταίες υποβαθμίσεις, το rating των τίτλων του ελληνικού κράτους παραμένει αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία αποτελεί ένα μέτρο σύγκρισης παγκοσμίως, διευκολύνει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Ο παράγων Κίνα

Οπως προαναφέρθηκε, στον ΟΔΔΗΧ έχουν προετοιμασθεί ήδη και για δολαριακές εκδόσεις (πέραν αυτών σε ευρώ), γεγονός το οποίο θα διευκολύνει ακόμα περισσότερο το εγχείρημα. Επίσης, όλο το προηγούμενο διάστημα επιχειρήθηκε μια βήμα προς βήμα προσέγγιση (σ.σ. χωρίς, όμως, να έχει γίνει ακόμα εντυπωσιακή πρόοδος) με μεγάλα ασιατικά funds, κυρίως από την Κίνα, τα οποία θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν για να συμμετάσχουν σε μια τέτοια έκδοση.


Το έργο αυτό είχε αναλάβει να φέρει σε πέρας κυρίως η GoldmaSachs, στελέχη της οποίας έχουν εγκατασταθεί εδώ και καιρό σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, απ' όπου οργανώνουν μεταξύ άλλων και κάποιες από τις παρουσιάσεις του κ. Παπακωνσταντίνου στο εξωτερικό. Από το συγκεκριμένο «στρατηγείο», για παράδειγμα, στήθηκε το μίνι road show το οποίο έκανε ο Ελληνας υπουργός την προηγούμενη εβδομάδα σε Βερολίνο, Παρίσι και Λονδίνο.

Ομως, τον κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια των δολαριακών εκδόσεων, αν βεβαίως δοθεί το πράσινο φως, θα τον μοιρασθούν περισσότεροι των δύο ξένοι οίκοι, που έχουν εμφανισθεί ως ενδιαφερόμενοι τις τελευταίες ώρες.

Μετά και την απόφαση της Moodys βεβαίως να διατηρήσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε Α (Α2 από Α1 για την ακρίβεια), τα πράγματα διευκολύνονται ακόμα περισσότερο, αλλά ο βασικός κανόνας παραμένει: «αν η πρώτη έκδοση, των 7 ή 8 ή 10 δισ. (σ.σ. αναλόγως, τελικά, του ποσού που θα αποφασισθεί) είναι επιτυχημένη, τότε ανοίγει ο δρόμος για μια ομαλή δανειοδότηση για το σύνολο του έτους». Συν τοις άλλοις, κοινή αντίληψη αποτελεί ότι σε αυτή την περίπτωση τα spreads των ελληνικών με τα γερμανικά δεκαετή ομόλογα θα υποχωρήσουν και μαζί θα υποχωρήσει η σχεδόν αφόρητη πίεση που δέχεται αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία, εντός και κυρίως εκτός συνόρων. Κατά συνέπεια, κι όπως προκύπτει από όλα τα παραπάνω, οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ κρίσιμες, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από το τι θα επιλέξει τελικώς να κάνει η κυβέρνηση.

Επαφές και... εκτός υπ. Οικονομικών

Mολονότι για τους πολλούς ενδεχομένως να συνιστά έκπληξη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός των δύο βασικών ενοίκων του υπουργείου της πλατείας Συντάγματος (Παπακωνσταντίνου και Σαχινίδη), οι εκπρόσωποι των μεγάλων αμερικανικών «σπιτιών», που τελευταία επισκέπτονται ολοένα και συχνότερα την Αθήνα, συναντιούνται και με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη.

Η τελευταία, λένε οι πληροφορίες, φρόντισε από τον Οκτώβριο και μετά να καλλιεργήσει επαφές με αμερικανικές κυρίως τράπεζες και μάλιστα κατά το τελευταίο της ταξίδι στις ΗΠΑ συναντήθηκε με κάποια από τα boards που θα αποδειχθούν χρήσιμα τις επόμενες εβδομάδες. Η «Κ» έχει υπόψη της την περίπτωση της Bank of America, της Merrill Lynch και όχι μόνο. Aπό το υπουργείο Οικονομικών πάντως προσπαθούν να διαμηνύσουν όπου δει, ότι η υπόθεση «χρέος» είναι δική τους και θα είναι αυτοί που στο τέλος θα την τακτοποιήσουν με όποιον τρόπο, τελικώς, αποφασίσουν.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100017_25/12/2009_384818

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου