Δεκεμβρίου 22, 2009

Μετανάστες: Αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι

Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, εξαιρουμένων των αξιωμάτων του δημάρχου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, αποκτούν στις δημοτικές εκλογές περίπου 250.000 ομογενείς και μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη νομοθετική πρωτοβουλία που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Εσωτερικών κ.Γ.Ραγκούσης και η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι αποκτούν όσοι έχουν 5ετή παραμονή στη χώρα μας ή έχουν κατά τεκμήριο ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία.

Για τους μετανάστες, αποδεικτικό στοιχείο αποτελεί ο τύπος της άδειας, είτε πρόκειται για υπαγόμενους στο καθεστώς για τους επί μακρόν διαμένοντες είτε έχουν συνεχή νόμιμη παραμονή. Ο αριθμός τους, σύμφωνα με τον υπουργό, ανέρχεται σε 80.000-90.000.

Για τους ομογενείς, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι εξ' Αλβανίας, αποδεικτικό είναι το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας, ενώ ο αριθμός τους ανέρχεται σε 155.000-160.000.

Με τη νομοθετική πρωτοβουλία επίσης, προβλέπεται η χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των νόμιμων μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα (εφόσον επιθυμούν οι γονείς μπορούν να τα εγγράφουν στα δημοτολόγια) καθώς και στα παιδιά που φοιτούν για ορισμένο χρόνο σε ελληνικό σχολείο.

Κέρδος


Οι μετανάστες αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της παραγωγικής Ελλάδας, όσο δεν τους εντάσσουμε αρμονικά στην κοινωνία μας τόσο μπορεί να δημιουργούνται ρήγματα στη συνοχή της, σημείωσε ο κ.Παπανδρέου.

Πρόσθεσε πως ο μετανάστης δεν είναι εχθρός και πως η κοινωνική ένταξη και η δημιουργία προϋποθέσεων αρμονικής συμβίωσης είναι το καλύτερο αντίδοτο για το φόβο και την ανασφάλεια.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Ιερώνυμο, για την παρουσία του και τόνισε ότι με αφορμή την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μεταναστών, δίνεται η ευκαιρία συνεργασίας πολιτείας και εκκλησίας σε θέματα πρόνοιας.


Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό που συμπαραστέκεται στην προσπάθεια της εκκλησίας και τόνισε πως το προνοιακό έργο πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή. Αναφερόμενος στη Βοιωτία όπου διατέλεσε μητροπολίτης, είπε: «Πολιτεία και Εκκλησία συνεργάστηκαν αρμονικά και να κάνουμε το ίδιο στην Αθήνα».


«Δεν μπορεί να μένει ο καθένας περιχαρακωμένος στο χώρο του, πρέπει να συνεργαστούμε», πρόσθεσε.


Εκανε επίσης πρόταση για σύσταση Ταμείου Εκκλησιαστικής πρόνοιας και ζήτησε τον περιορισμό της γραφειοκρατίας για την προώθηση των προγραμμάτων πρόνοιας.


Χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες β' γενιάς


Λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας στη δεύτερη γενιά μεταναστών δεν είναι ένα στοίχημα που η Ελλάδα έχει την πολυτέλεια να μην κερδίσει».


«Ο φόβος είναι κακός οδηγός», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου και παρατήρησε: «Ο φόβος και η προκατάληψη θα μας στερούσε τη δυνατότητα να πάρουμε στα χέρια μας δυναμικά και ψύχραιμα το μέλλον της πατρίδας μας».

Εκανε επίσης λόγο για μία προγραμματική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ που έχει στόχο την ευνομία, την ανάπτυξη και την ανθρωπιά.

«Παρά τις σποραδικές ακραίες φωνές, όλα τα κόμματα συμφωνούν κατά βάση μαζί μας», πρόσθεσε και κατέληξε: «Μια νέα διάσταση του πατριωτισμού ανοίγεται στην Ελλάδα που αφορά στην δημοκρατική επί ίσοις όροις συμβίωσης όλων μας».

Εξειδικεύοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εσωτερικών, ανέφερε μεταξύ άλλων πως στόχος του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι να ανοίξει η πόρτα στα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα μας, δηλαδή σε μετανάστες δεύτερης γενιάς.

Όπως ανέφερε, με το πρώτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου εισάγεται νέος τρόπος κτήσης της ιθαγένειας: Με τη γέννηση και τη δήλωση των γονέων του μετανάστη ή του ιδίου. Μπορούν να την αποκτήσουν εφόσον οι γονείς τους διαμένουν ήδη Ελλάδα πέντε χρόνια.

Ελληνική ιθαγένεια μπορούν να αποκτήσουν και τα παιδιά που φοιτούν στο ελληνικό σχολείο συνεχώς για ορισμένα τουλάχιστον χρόνια, πρόσθεσε ο κ. Ραγκούσης, επιφυλασσόμενος να προβεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Ανέφερε ακόμη πως η κυβέρνηση προχωρά στο στοιχειώδη εξορθολογισμό του θεσμού της πολιτογράφησης:

Καταργείται η διάταξη περί αναιτιολόγητου της απόρριψης της αίτησης πολιτογράφησης.
Μειώνεται το υπέρογκο παράβολο στην αίτηση πολιτογράφησης.
Εξορθρολογίζεται η λειτουργία του συμβουλίου ιθαγένειας και της επιτροπής πολιτογράφηση.

Επίσης, υπό ορισμένες προϋποθέσεις δίνεται δικαίωμα συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές (εκλέγειν και εκλέγεσθαι) -όχι όμως και δικαίωμα εκλογής στη θέση του δημάρχου και του προέδρου δημοτικού συμβουλίου.

Το δικαίωμα αυτό ενεργοποιείται με αίτησή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που τηρούν οι δήμοι όπου διαμένουν.

Η πολιτική συμμετοχή συνολικά υπολογίζεται περίπου στις 250.000 ομογενείς και μετανάστες που διαμένουν μακροχρόνια στη χώρα.

Μέτρα για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης

Σειρά μέτρων για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης απαρίθμησε μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε πολιτικές της κυβέρνησης που ήδη έχουν γίνει πράξη, όπως η απαγόρευση επαναπροώθησης μεταναστών δεύτερης γενιάς στις χώρες τους, το κλείσιμο χώρων φιλοξενίας που δεν πληρούν τις προδιαγραφές και τα μέτρα φύλαξης των συνόρων.

«Η Ελλάδα δεν είναι πια ξέφραγο αμπέλι. Καταπολεμούμε την ανομία, τις παράνομες διακινήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το μήνυμα που στέλνει η χώρα μας στο εξωτερικό είναι ότι «η Ελλάδα δεν είναι μια εύκολη δίοδος στην Ευρώπη και για αυτό έχουμε πάρει σειρά μέτρων».

«Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 1/3 των συλλήψεων αυτών που μπαίνουν παράνομα στην Ευρώπη», παρατήρησε ο υπουργός και είπε ότι «στα τρία λιμάνια που υπάρχει έξοδος προς την Ιταλία (Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Κόρινθος) έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα με αποτελεσματικούς ελέγχους και η έξοδος είναι μηδενική, το ίδιο και οι επιστροφές στη χώρα μας».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης συμπλήρωσε ακόμη πως η κυβέρνηση προχωρά «στην πλήρη καταγραφή όλων όσων διαμένουν στη χώρα παράνομα». «Τα κέντρα φιλοξενίας θα διαχωρίζουν αυτούς που ζητούν άσυλο, τους διακινητές και αυτούς που ψάχνουν διέξοδο προς την Ευρώπη», εξήγησε.

Σχετικά με τη χορήγηση ασύλου, υπογράμμισε: «Θέλουμε μια νέα πολιτική ασύλου για τη χώρα, η Ελλάδα απειλείται με καταδίκη, είναι διατεθειμένη να ιδρύσει μια νέα πρωτοποριακή υπηρεσία ασύλου».

Είπε ακόμα ότι τους τελευταίους δύο μήνες λειτουργεί πρόγραμμα εθελοντικού επαναπατρισμού με το οποίο 1500 μετανάστες έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους και προανήγγειλε την παρουσία διαπολιτισμικών μεσολαβητών σε αστυνομικά τμήματα σε ένα μήνα από τώρα.

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΘΕΛΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΟΥΤΕ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ ΘΑ ΓΕΜΙΣ0ΥΝ ΜΙΝΑΡΕΔΕΣ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή