Δεκεμβρίου 02, 2009

Επιτάχυνση των ελληνοτουρκικών διερευνητικών συνομιλιών. (εφ’ όλης της ύλης;)


Οι κύριοι Παπανδρέου και Νταβούτογλου, είχαν , «ανοικτή συζήτηση για όλα τα θέματα»

του Μάκη Πολλάτου

Στη διαπίστωση ότι οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μπορούν να προχωρήσουν με πιο αποτελεσματικούς και πιο γρήγορους ρυθμούς κατέληξε –σύμφωνα με πληροφορίες- η συνομιλία που είχαν οι κύριοι Γιώργος Παπανδρέου και Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ που ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα.

Οι κύριοι Παπανδρέου και Νταβούτογλου είχαν «ανοικτή συζήτηση για όλα τα θέματα», σύμφωνα με έκφραση υψηλόβαθμου διπλωματικού παράγοντα.

Σε ερώτημα εάν ο πρωθυπουργός και ο Τούρκος υπουργός εξέτασαν μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας, η ίδια πηγή ανέφερε ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είναι το θέμα που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να επιλυθεί, ενώ δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο συγκεκριμένος διπλωματικός παράγοντας απέφυγε να διευκρινίσει ποια ήταν τα θέματα που έθεσε ο κ. Νταβούτογλου στον κ. Παπανδρέου.

Πληροφορίες από τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έδωσε απαντήσεις σε όλα τα θέματα (δηλαδή μετανάστευση, Αιγαίο, μειονότητες, Κυπριακό) που έθετε ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ερτντογάν στην επιστολή που είχε αποστείλει προς τον κ. Παπανδρέου.

Πάντως κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης ο πρωθυπουργός δεν επέδωσε στον κ. Νταβούτογλου την απαντητική επιστολή του στο γράμμα που είχε λάβει από τον κ. Ερντογάν. Η απάντηση του κ. Παπανδρέου αναμένεται να δοθεί «μέσα στις επόμενες μέρες», συμφώνα με υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή του υπουργείου Εξωτερικών.

Κατά τα λοιπά, οι κύριοι Παπανδρέου και Νταβούτογλου συζήτησαν τρόπους για να ενισχύσουν την ελληνοτουρκική συνεργασία σε τέσσερα επίπεδα : σε διμερές, σε επίπεδο ΕΕ, σε περιφερειακό (δηλαδή Βαλκάνια ή Μέση Ανατολή) και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πρόσκληση για επίσημη συνάντηση των δύο κυβερνήσεων σε ανώτατο επίπεδο.

Πιθανές συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών ή των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας αναμένονται το επόμενο διάστημα. Τέτοιες επαφές «θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες ώστε να έχουμε κάτι να παρουσιάσουμε», παρατήρησε υψηλόβαθμος διπλωματικός παράγοντας.

Πηγή http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου