Δεκεμβρίου 01, 2009

Σύνοδος του ΟΑΣΕ στην Αθήνα


Στόχος της ελληνικής προεδρίας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η υιοθέτηση κοινής διακήρυξης για την ασφάλεια στην Ευρώπη. Για προώθηση της Διαδικασίας της Κέρκυρας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός.

Πρέπει να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά τη Διαδικασία της Κέρκυρας, ώστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που θέτει ο 21ος αιώνας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, στη 17η υπουργική σύνοδο, η οποία διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Ελληνικού.

Η Διαδικασία της Κέρκυρας, την οποία εγκαινίασε η ελληνική προεδρία με την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ τον Ιούνιο στο νησί των Φαιάκων, «έδωσε ελπίδα σε μια θυελλώδη χρονιά.

Ήταν η έναρξη ενός πολιτικού διαλόγου για το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας», είπε ο κ Παπανδρέου, στο πλαίσιο του απολογισμού της ελληνικής προεδρίας, μιλώντας ενώπιον περίπου 45 υπουργών Εξωτερικών και 57 διεθνών αντιπροσωπειών.

Υπογράμμισε ότι η ελληνική προεδρία καθοδηγήθηκε από την αρχή του «έντιμου μεσολαβητή», για την επίτευξη συναινέσεων και την προώθηση και των τριών πτυχών της ασφάλειας, την πολιτικο-στρατιωτική, την οικονομική-περιβαλλοντική και την ανθρώπινη.

O Έλληνας πρωθυπουργός είχε νωρίτερα ολιγόλεπτη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, στο πλαίσιο των διμερών επαφών του με τους υπουργούς Εξωτερικών.

Κοινή διακήρυξη

Η υιοθέτηση κοινής διακήρυξης για την ασφάλεια στην Ευρώπη είναι στόχος της ελληνικής προεδρίας του ΟΑΣΕ η διήμερη υπουργική σύνοδος του οποίου αρχίζει την Τρίτη, με τη συμμετοχή 57 αντιπροσωπειών.

Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Στο περιθώριο της Συνόδου θα υπάρξουν διμερείς συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με υπουργού Εξωτερικών, μεταξύ των οποίων της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Τουρκίας, ενδεχομένως της ΠΓΔΜ καθώς και με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σε επιφυλακή βρίσκονται 3.000 αστυνομικοί.

Η τροχαία έχει προγραμματίσει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Τρίτη, στο κέντρο της ΑΘήνας, καθώς οι σύνεδροι θα επισκεφτούν μετά τις 6 το απόγευμα το Μουσείο της Ακρόπολης.

Συνάντηση Δρούτσα – Μιλόσοσκι

Κατ' ιδίαν συνάντηση είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ, ενώ ακολούθησε ολιγόλεπτη συνάντηση του κ. Μιλόσοσκι με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για απευθείας επαφές προκειμένου να εμπεδώσει το θετικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών. Ο κ Δρούτσας μάλιστα δεν απέκλεισε να πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Σκόπια ως προεδρεύων του ΟΑΣΕ.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η μόνη διαδικασία για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ως προς την εκκρεμότητα της ονομασίας είναι αυτή υπό τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.

Παπούλιας: «Οι εξελίξεις δε χωρούν εφησυχασμό»

Το ξεκίνημα των εργασιών της 17ης Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας: «Η σημερινή συνάντηση είναι ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός που μας δίνει την ευκαιρία να ενισχύσουμε την ειρηνική συνεργασία μεταξύ των 56 κρατών-μελών του ΟΑΣΕ, να προωθήσουμε τους κοινούς μας στόχους και να καταλήξουμε σε απτά και ουσιαστικά αποτελέσματα. Πριν από λίγες εβδομάδες, εορτάσαμε την 20ή επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου. Η ευρωπαϊκή ήπειρος απολαμβάνει σήμερα πρωτόγνωρη ασφάλεια και σταθερότητα. Καθώς ανατρέχουμε τα σχεδόν 35 χρόνια από την υπογραφή της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί. Τα επιτεύγματα είναι σαφή και σημαντικά. Τις αρχές και τις αποφάσεις του ΟΑΣΕ επικαλούμαστε για να προασπίσουμε τη διεθνή νομιμότητα, την ειρηνική συνύπαρξη, τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όμως οι εξελίξεις δεν χωρούν εφησυχασμό και επανάπαυση. Η Ελλάδα, επιδιώκει και προωθεί σχέσεις καλής γειτονίας, συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης όχι μόνο με όλους τους γείτονές της, αλλά και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Στηρίζουμε και συμμετέχουμε ενεργά σε όλες τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή» .

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι οι διαχωριστικές γραμμές παραμένουν, παλιές διενέξεις δεν έχουν επιλυθεί, νέες απειλές αναδεικνύονται εντός και εκτός των συνόρων της Ελλάδας . «Στον ΟΑΣΕ μπορούμε να προχωρήσουμε με έναν ευρύ, ουσιαστικό, στρατηγικό διάλογο για την κοινή αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων στην Ευρωπαϊκή Ασφάλεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου