Δεκεμβρίου 12, 2009

Μείωση των μισθών στο Δημόσιο απαιτεί η Κομισιόν

Την ίδια ώρα που ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ο επίτροπος Χ. Αλμούνια προβαίνουν σε δηλώσεις στήριξης της Ελλάδας προκειμένου να μειωθούν οι πιέσεις στα spreads, απαιτούν ταυτόχρονα από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει άμεσα σκληρά μέτρα, κυρίως στον τομέα των δαπανών. Κρίσιμη παρέμβαση Γ. Παπανδρέου στη Σύνοδο Κορυφής.

Βρυξέλλες, Ν. Μελέτης - Γ. Δαράτος


Μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και δραστική περικοπή συνολικά των δημοσίων δαπανών απαιτεί πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Μπορεί ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ο πρόεδρος του Eurogroup, ο επίτροπος Χ. Αλμούνια, ακόμη και η καγκελάριος Α. Μέρκελ να προβαίνουν σε δηλώσεις στήριξης της Ελλάδας προκειμένου να μειωθούν οι πιέσεις στα spreads, ωστόσο απαιτούν ταυτόχρονα από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει άμεσα σκληρά μέτρα, κυρίως στον τομέα των δαπανών.

Ανώτερο στέλεχος της Κομισιόν από τις υπηρεσίες του επιτρόπου Χ. Αλμούνια τόνιζε, χθες, ότι «δεν πιστεύουμε ούτε λέξη πως είναι δυνατή μια τύπου Κέινς πολιτική τόνωσης της αγοραστικής ικανότητας των Ελλήνων, διότι αποκλείεται να αναθερμάνει την αγορά σας». «Προσπαθούμε να μεταφέρουμε στην κυβέρνησή σας ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να εγκρίνουμε τέτοια μέτρα.

Αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία είναι βαθιές τομές στις δημόσιες δαπάνες και για ένα διάστημα τουλάχιστον μείωση μισθών και γενικότερα αποδοχών. Κάτι που αποφάσισε με μεγάλο θάρρος να κάνει η Ιρλανδία περικόπτοντας δραστικά και τις δημόσιες δαπάνες της και τους μισθούς».

Παραδέχθηκε, πάντως, ο ίδιος ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων μειώνεται σταδιακά όλους τους τελευταίους 12 μήνες, αφού σύμφωνα με τη Eurostat μόνο το Σεπτέμβριο φέτος μειώθηκαν κατά 11,9% σε σχέση προς το Σεπτέμβριο του 2008 οι αγορές προϊόντων πλην των τροφίμων, μειώθηκαν κατά 7,44% οι αγορές τροφίμων και τον Οκτώβριο οι αγορές νέων αυτοκινήτων είχαν μειωθεί κατά 40% σε σύγκριση προς αυτές του 2006.

Τα μέτρα θα είναι σκληρά αλλά είναι τα μόνα που αποδίδουν, υποστήριξε. Υπό το βάρος των ασφυκτικών πιέσεων των τελευταίων ημερών και ενώ είχαν προηγηθεί δηλώσεις της Α. Μέρκελ και άλλων κορυφαίων Ευρωπαίων παραγόντων, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αποφάσισε να παρέμβει στη Σύνοδο Κορυφής για να «εξηγήσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και να προβάλλει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για ανάταξη της οικονομίας».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πήγες, η παρέμβαση του κ. Παπανδρέου ήταν σε δύο επίπεδα, αφενός να «εκτονώσει» το κλίμα με το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα στο πλέγμα «αδιαφάνεια - διαφθορά - σπάταλη στο δημόσιο» και συγχρόνως να καθησυχάσει το εσωτερικό δηλώνοντας ότι θα προστατευθεί το «εισόδημα των απλών πολιτών».

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε έτοιμος για τις «αναγκαίες θεσμικές αλλαγές που θα έχουν επιπτώσεις στην οικονομία» και αναφέρθηκε σε ένα πλέγμα διαρθρωτικών αλλαγών «με τις πιο απλές, όπως π.χ. η δημοσίευση των δαπανών των υπουργείων στο ίντερνετ, και πιο σύνθετες, όπως π.χ. η μείωση των πολλών επιπέδων διακυβέρνησης που οδηγεί σε σπατάλη και διαφθορά».

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει σχέση με αυτή στο Ντουμπάι και στην Ιρλανδία, και αποδίδει τα αιτία της κατάστασης στην Ελλάδα στην «αδιαφάνεια, διαφθορά και τη σπατάλη στο Δημόσιο που οδηγούν σε φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγη», επισημαίνοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή θα εστιασθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης.

Βεβαίως, από τα σημεία της παρέμβασης του κ. Παπανδρέου (όπως δόθηκαν στη δημοσιότητα από κυβερνητικές πηγές) απουσιάζουν συγκεκριμένα μέτρα άμεσης απόδοσης όπως απαιτούν και οι εταίροι, ενώ δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί απάντηση στις ανησυχίες των εταίρων η γνωστοποίηση της σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών την Τρίτη για θέματα διαφάνειας ή η πρόθεση δημοσιοποίησης των δαπανών των υπουργείων στο ίντερνετ.

To τηλεφώνημα Γ. Παπανδρέου σε Στρος Καν

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου, επικοινώνησε και με τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Στρος Καν, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για την χρονική στιγμή της επικοινωνίας αυτής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, πάντως, δήλωσε ότι ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε με το κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ καθώς «γνωρίζονται, είναι σοσιαλιστές και συζητούν θέματα οικονομίας...»

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει «συνείδηση των υποχρεώσεών της» και είναι έτοιμη «να προχωρήσει σε σημαντικές και μεγάλες αλλαγές που θα οδηγήσουν τη χώρα σε μια νέα εποχή ανάπτυξης».

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι θα «χρησιμοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας που θα μας οδηγήσουν σε μια ισχυρή πράσινη οικονομία, σε μια βιώσιμη οικονομία, σε μια στιγμή που μιλάμε για τα προβλήματα του περιβάλλοντος».

ΔΝΤ: Δεν κληθήκαμε


Το ΔΝΤ δεν έχει κληθεί από κανέναν φορέα, ελληνικό ή ευρωπαϊκό, να συνδράμει στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ελλάδας, δήλωσε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος του οργανισμού. Ερωτηθείς και έπειτα από τη φημολογία που υπήρξε για πιθανή υπαγωγή της Ελλάδας σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής στο πλαίσιο του διεθνούς οργανισμού, ο αντιπρόεδρος του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι, δήλωσε ότι «θα παρεμβαίναμε μόνο έπειτα από αίτημα των ευρωπαϊκών αρχών και ασφαλώς των ελληνικών». Ο ίδιος τόνισε ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει διατυπωθεί κάποιο τέτοιο αίτημα από οποιαδήποτε πλευρά.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=22879201

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου