Δεκεμβρίου 08, 2009

Διεθνή χρηματοδότηση για το στρατό και την αστυνομία ζητά το Αφγανιστάν

Το Αφγανιστάν δεν είναι σε θέση να συντηρήσει τον στρατό και την αστυνομία του για τα επόμενα 15 έως 20 χρόνια χωρίς τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της διεθνούς κοινότητας, δήλωσε σήμερα ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι.

«Ελπίζουμε ότι η διεθνής κοινότητα και οι ΗΠΑ, ο σημαντικότερος σύμμαχός μας, θα βοηθήσουν το Αφγανιστάν να συντηρήσει αυτή τη δύναμη ασφαλείας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Το Αφγανιστάν θα ήθελε να έχει την ευθύνη της χρηματοδότησης με ίδια μέσα των δικών του δυνάμεων ασφαλείας, αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν για το επόμενα 15 χρόνια» πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος του είναι ο έλεγχος της ασφάλειας της χώρας εντός πέντε ετών.

Εν τω μεταξύ αιφνιδιαστικές επισκέψεις στο Αφγανιστάν πραγματοποίησαν σήμερα οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και της Βρετανίας κ.κ. Ρόμπερτ Γκείτς και Μπομπ Έϊνσγουορθ αντίστοιχα.

«Θέλουμε να συζητήσουμε με τον πρόεδρο Καρζάι και τον υπουργό Αμυνας την απόφαση του προέδρου (Ομπάμα) και την εφαρμογή της, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν οι ενισχύσεις αυτές σε συνεργασία με τις αφγανικές δυνάμεις», εξήγησε σε δημοσιογράφους ο Ρόμπερτ Γκέιτς.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη μέλους της κυβέρνησης Ομπάμα στο Αφγανιστάν, μετά την ανακοίνωση, εδώ και μία εβδομάδα, της απόφασης της Ουάσινγκτον για την αποστολή επιπλέον 30.000 στρατιωτών.

Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας θα συζητήσει με τον Καρζάι το θέμα της συγκρότησης του στρατού και της αστυνομίας του Αφγανιστάν, που αποτελούν τον άξονα της στρατηγικής του προέδρου Ομπάμα.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας έφθασε σήμερα το πρωί στη νότια επαρχία Χελμάντ, όπου θα συναντηθεί με τους άνδρες των βρετανικών δυνάμεων και με αφγανούς αξιωματούχους. Την ίδια ώρα ο αριθμός των βρετανών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στη χώρα αυτή έφθασε τους 100 χθες, Δευτέρα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου