Δεκεμβρίου 02, 2009

Εργκένεκον: Σημαντικές καταθέσεις πρώην στρατιωτικών αρχηγών.


Μια από τις σημαντικότερες φάσεις στην υπόθεση «Εργκενεκόν» θα ξεκινήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Τουρκία, αφού κλήθηκαν να καταθέσουν οι πρώην αρχηγοί του Πολεμικού Ναυτικού, του Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας σχετικά με τους ισχυρισμούς για σχεδιασμό επιβολής στρατιωτικού πραξικοπήματος την περίοδο 2003-2005.

Χτες, έγινε γνωστό ότι τη σχετική κλήση έλαβαν οι πρώην αρχηγοί, ναύαρχος ε.α. Οζντέν Ορνέκ, στρατηγός ε.α. Αϊτάτς Γιαλμάν και πτέραρχος ε.α. Ιμπραχίμ Φιρτίνα. Οι ισχυρισμοί προκύπτουν από το ημερολόγιο που κρατούσε ο Ορνέκ, έτσι όπως δημοσιεύτηκε αυτό, το 2007, στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Νοκτά». Ο ίδιος ο κ. Ορνέκ είχε διαψεύσει ότι είναι δικό του το ημερολόγιο που δημοσιεύτηκε.

Από το ημερολόγιο προέκυπτε ότι οι τότε αρχηγοί του Στρατού Γιαλμάν, της Αεροπορίας Φιρτίνα, του Ναυτικού Ορνέκ και της στρατοχωροφυλακής Σενέρ Έρουϊγκουρ σχεδίαζαν την επιχείρηση για πραξικόπημα με την επωνυμία «ξανθό κορίτσι», ενώ ένα δεύτερο σχέδιο είχε ετοιμάσει ο Έρουϊγκουρ με την επωνυμία «φεγγαρόφως».

Μεταξύ των συλλήψεων, που είχαν γίνει στο πλαίσιο της υπόθεσης Εργκενεκόν στις 5 Ιουλίου 2008, ήταν και αυτή του πρώην αρχηγού της στρατοχωροφυλακής, στρατηγού ε.α. Σενέρ Έρουϊγκουρ. Παραμένει έγκλειστος και είναι μεταξύ των κατηγορουμένων στη δίκη Εργκενεκόν.

Μετά τις συλλήψεις αυτές, ο εισαγγελέας εστίασε το κατηγορητήριό του στα σχέδια περί πραξικοπήματος. Από την πρώτη στιγμή όμως και την έναρξη της δίκης στις 20 Οκτωβρίου 2008, το ερώτημα που έχει διατυπωθεί πολλές φορές από τα τουρκικά ΜΜΕ ήταν το γιατί, ενώ γίνεται λόγος για πραξικόπημα και για κατηγορία προσπαθειών εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης, δεν εμπλέκει ο εισαγγελέας στην όλη υπόθεση, τους φερόμενους ως πρωταγωνιστές, δηλαδή τους ανώτατους αξιωματικούς που πρόκειται να καταθέσουν το Σαββατοκύριακο.

Τον περασμένο Απρίλιο, είχε καταθέσει επί οκτώ ώρες στον εισαγγελέα ο πρώην αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός ε.α. Χιλμί Οζκιόκ. Λίγο καιρό μετά την κατάθεση, στις 9 Ιουλίου, είχε δηλώσει στην εφημερίδα «Μιλιέτ»: «Δεν θα πω ότι υπήρξε προσπάθεια επιβολής πραξικοπήματος. Δεν θα πω όμως και ότι δεν υπήρξε».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου