Δεκεμβρίου 12, 2009

Οι σημερινές εφημερίδες

Eπισκόπηση Τύπου



Η πορεία της οικονομίας, οι δηλώσεις Παπανδρέου μετά τη Σύνοδο Κορυφής, το ασφαλιστικό, και τα μέτρα για τους ανέργους είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στα πρόθυρα έκρηξης ανεργία και ασφαλιστικό! Δύο «βόμβες» στα χέρια Λοβέρδου".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σε κατάσταση παροξυσμού βρίσκεται η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας από τη βόμβα του Ασφαλιστικού που εξερράγη -κατά δήλωση του ίδιου του υπουργού στα χέρια της- και την ανεργία που δείχνει να εκτοξεύεται στο δυσθεώρητο ποσοστό του 18%".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Με κουπόνια θα ψωνίζουν οι άνεργοι. Ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος προανήγγειλε μέτρα που θυμίζουν την πολεμική και μεταπολεμική περίοδο".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τα στοιχεία-σοκ για τη δραματική έκταση του φαινομένου της ανεργίας, που φαίνεται να ξεπερνά το 18%, αναγκάζουν την κυβέρνηση να μελετήσει ακόμη και το μέτρο της παροχής εκπτωτικών κουπονιών σε ανέργους για βασικά είδη διατροφής όπως το γάλα, το κρέας και το ψωμί".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Αναβάλλονται προσωρινά τα έκτακτα μέτρα και η μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μετά την ανάσα που έδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στον Γ. Παπανδρέου".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "επώδυνα μέτρα για την αντιμετώπιση του ελλείμματος και των διαχρονικών προβλημάτων της ελληνικής Οικονομίας, που όμως δε θα πλήξουν τα φτωχά και τα μεσαία στρώματα, προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός διέψευσε ότι επίκειται λήψη μέτρων εισοδηματικού χαρακτήρα. Ολα τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν και τα οποία θα είναι σκληρά αλλά και δίκαια δεν θα στοχεύουν στη μείωση των μισθών και των συντάξεων, γιατί ούτε οι μισθωτοί και συνταξιούχοι ευθύνονται για την κρίση, ούτε με τέτοια μέτρα μπορεί να λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της χώρας".

Η ΑΥΓΗ: "Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης για σκληρά μέτρα, σταδιακά".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "αισιόδοξος εμφανίστηκε αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής, χθες στις Βρυξέλλες, ο Ελληνας Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, εξαίροντας τη στάση των Ευρωπαίων ηγετών και της «αλληλεγγύης» που επιδεικνύουν έναντι της Ελλάδας. Ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε «δεσμεύσεις» έναντι της Κομισιόν και των 27 ηγετών εξασφαλίζοντας, επί του παρόντος, πολιτική στήριξη για σταδιακή εφαρμογή των σκληρών μέτρων".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Επιστρέφει με πακέτο. Στόχος η φοροδιαφυγή, η διαφθορά και η σπατάλη".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις της η κυβέρνηση για τα μέτρα που πρόκειται να λάβει ώστε να μειωθούν τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "«Βόμβα» Παπανδρέου: Δεν έχουμε σχέδιο! Σε νέα μεγαλύτερη δοκιμασία χρηματιστήριο - ομόλογα - αξιοπιστία".

Η εφημερίδα γράφει ότι "την ώρα που ο ελληνικός λαός και μαζί του οι Ευρωπαίοι εταίροι μας περίμεναν την εξαγγελία ενός πλήρους και συγκεκριμένου σχεδίου εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση, ο πρωθυπουργός με δήλωσή του διέψευσε ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο μέτρων. «Ακούω και διαβάζω για άμεσα μέτρα που θα πάρουμε. Πρόκειται για φλυαρίες. Ούτε έχουμε σχέδια για παρόμοια μέτρα και ούτε θα πάρουμε»".

ΕΘΝΟΣ: "Τρία «ναι» και δύο «όχι» από Γιώργο".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "όχι στο πάγωμα των μισθών και τις περικοπές των δώρων λέει η κυβέρνηση και προτάσσει τρία ναι: ναι στο συμμάζεμα του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, ναι στις αλλαγές στο ασφαλιστικό και ναι στο μάζεμα των διαφυγόντων φόρων".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ (του Σαββάτου): "Σάλος με τη σκοπιανή βαρβαρότητα".

Σύμφωνα με την εφημερίδα" ο σάλος της Σκοπιανής Βαρβαρότητας δεν λέει να κοπάσει αλλά τουναντίον αυξάνεται και γίνεται Τσουνάμι που θα πνίξει τις Σκοπιανές φιλοδοξίες για ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Τι υποσχέσεις έδωσε ο Γιώργος στους ξένους για την ανόρθωση της Οικονομίας και την παραμονή μας στην Ευρωζώνη".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ο Γιώργος Παπανδρέου κατέστησε σαφές ότι στην προσπάθειά του για την ανάκαμψη της οικονομίας κεντρικό ρόλο θα έχει η καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, όπως και της σπατάλης στον δημόσιο τομέα, με συγκεκριμένα μέτρα για τα οποία όμως δεν άνοιξε αναλυτικά τα χαρτιά του χθες".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αναστολή από τις Βρυξέλλες μέχρι τον Μάρτιο".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στο ... ψυγείο έβαλε χθες από τις Βρυξέλλες ο Γ. Παπανδρέου τα σενάρια για συνολικό «πάγωμα» μισθών και δεσμεύτηκε ότι η επίτευξη των στόχων για μείωση του δημόσιου ελλείμματος και δημοσίου χρέους θα προέλθει από τη μείωση της κρατική δαπάνης, την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της εισφοροδιαφυγής αλλά και δραστικών αλλαγών στο ασφαλιστικό. Η Ελλάδα από τον Ιανουάριο μπαίνει σε διαδικασία στενής επιτήρησης που σημαίνει ότι ανά τρίμηνο θα παρακολουθούνται τα μεγέθη του προϋπολογισμού και αν διαπιστωθούν αποκλίσεις, θα δοθεί εντολή για άμεσα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα. Το πρώτο τεστ κατατίθεται στα τέλη Μαρτίου".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (Σαββατιάτικη): "Ηρεμιστικά για μέσα κι έξω. Ο Γιώργος επιλέγει τον δικό του δρόμο για συμμάζεμα της οικονομίας".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εμφανής η προσπάθεια του πρωθυπουργού να καθησυχάσει ξένες αγορές και ηγέτες σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας, αλλά και τους Ελληνες μισθωτούς και συνταξιούχους για τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει, προσδιορίζοντας έναν δικό του δρόμο για έξοδο από την κρίση".

ΕΞΠΡΕΣ: "Επίσπευση διαρθρωτικών μέτρων που θα «πονέσουν»".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "επίσπευση των μέτρων για την πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μετά το πέρας της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα μέτρα αυτά «θα πονέσουν αυτούς που πρέπει να πονέσουν» και ανέφερε ότι η ανάγκη αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό επιβάλλει την ταχύτερη υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής, με πολλές από τις μεταρρυθμίσεις να αρχίζουν από το 2010".

ΕΣΤΙΑ: "Αδιανόητα λάθη με την οικονομία. Αυτοπαγιδεύθηκε η Κυβέρνησις Παπανδρέου".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "λίγοι έχουν κατανοήσει τί ακριβώς έχει συμβή τις τελευταίες ημέρες με το θέμα της οικονομίας. Και γιατί έχει συμβή. Στην πραγματικότητα, η Κυβέρνησις του ΠΑΣΟΚ διέπραξε μία αλληλουχία σοβαρών λαθών που έχουν φέρει την Ελλάδα στο μάτι του κυκλώνα. Ολα αυτά δείχνουν ότι η Κυβέρνησις Παπανδρέου αυτοπαγιδεύθηκε. Η δημαγωγία με την οποία αντιμετώπισε το θέμα της οικονομίας προεκλογικώς και μετεκλογικώς, τελικά έγινε μπούμερανγκ. Χωρίς βέβαια αυτό να αίρη τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας για ό,τι παρέδωσε".

Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Στήριξη υπό όρους έλαβε από τους ηγέτες της Ε.Ε. ο Γ. Παπανδρέου. Σκληρά μέτρα ή ΔΝΤ. Δραματικό παρασκήνιο και δεσμεύσεις στις Βρυξέλλες".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "απετράπη την τελευταία στιγμή ενεργοποίηση σεναρίου που επεξεργάστηκαν ΕΚΤ και ΔΝΤ για μέτρα έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός, πάντως, στη Σύνοδο Κορυφής απέκλεισε πάγωμα μισθών στο Δημόσιο και κατάργηση του 14ου μισθού. Ανέλαβε όμως δεσμεύσεις για δραστικές περικοπές δαπανών, ανατροπές στο ασφαλιστικό και πάταξη της φοροδιαφυγής εξασφαλίζοντας προσωρινή ψήφο εμπιστοσύνης

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ο κ. Παπανδρέου απορρίπτει σκληρά μέτρα. Επιμένει στο πρόγραμμά του".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "με κατηγορηματικό τρόπο, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψεως επώδυνων μέτρων για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας, με τις δηλώσεις του κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στις Βρυξέλλες μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου".

ΚΕΡΔΟΣ: "Οι δεσμεύσεις Παπανδρέου. Τέλος στα σενάρια τύπου Ιρλανδίας έβαλε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "Ο κ. Γ. Παπανδρέου έφερε ο ίδιος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το θέμα της ελληνικής οικονομίας, αναγνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος. Προσπάθησε να πείσει τους ομολόγους για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κάνει στροφή σε μια βιώσιμη οικονομία για τη χώρα, επισημαίνοντας τρεις άξονες στους οποίους σκοπεύει να κινηθεί: Ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών και στροφή του αναπτυξιακού μοντέλου στην πράσινη οικονομία".

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: "Ιδού 11 μέτρα άμεσης απόδοσης. Η κυβέρνηση τα γνωρίζει, τα συζητά - Ας τα εφαρμόσει επιτέλους!".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μέτρα υπάρχουν και η κυβέρνηση τα γνωρίζει, τα συζητά. Πολλά από αυτά είναι ιδέες δικών της στελεχών. Του οικονομικού επιτελείου. Βουλευτών της συμπολίτευσης. Του ίδιου του πρωθυπουργού. Άλλα είναι άλλων. Ειδημόνων, επιστημόνων, τεχνοκρατών, επιχειρηματιών. Αποτέλεσμα δημιουργικής σκέψης και ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Προτάσεις και μέτρα που έχουν κατατεθεί είτε αρμοδίως είτε και δημόσια. Επιτέλους, ας τα εφαρμόσει".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Φόροι ...Βρυξελλών. Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση. Γ. Παπανδρέου: «Δεν είμαστε στο χείλος του γκρεμού»".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "να κλείσει τη «φιλολογία περί σκληρών μέτρων» επιχείρησε ο πρωθυπουργός. «Δεν φταίει ο μισθωτός, δεν θα πληρώσει ο κοσμάκης», ήταν το μήνυμα που έστειλε από τις Βρυξέλλες ο Γ. Παπανδρέου, βάζοντας τέλος στα σενάρια για μέτρα τύπου Ιρλανδίας και ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνησή του θα επιχειρήσει την περιστολή του ελλείμματος με την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών στο φορολογικό και τη διαφάνεια και όχι με έκτακτα μέτρα".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Διαρθρωτική μεταρρύθμιση το 2010 με επώδυνα μέτρα".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "δεσμεύσεις για επίσπευση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μέσα στο 2010, ώστε να συντελέσουν άμεσα στη μείωση των ελλειμμάτων, ανέλαβε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος προανήγγειλε χθες από τις Βρυξέλλες ότι δεν πρόκειται να θιγούν τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, τονίζοντας ότι «οι αλλαγές που θα κάνουμε θα πονέσουν αυτούς που πρέπει»".

ΤΑ ΝΕΑ: "Κανένα μέτρο «σε βάρος του κοσμάκη». Καθησυχαστικές δηλώσεις από Γιώργο. Το πρόβλημά μας είναι η διαφθορά και η φοροδιαφυγή".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε καθησυχαστικές δηλώσεις, ότι δεν πρόκειται να πάρει μέτρα που θα θίξουν τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα, προχώρησε ο κ. Γ. Παπανδρέου. Οπως χαρακτηριστικά είπε «θα υπάρξουν σκληρά μέτρα, αλλά απέναντι στη διαφθορά, όχι απέναντι στο μισθωτό. Δεν θα την πληρώσει ο κοσμάκης».

Η ΝΙΚΗ: "Αντεπίθεση χωρίς οπισθοφυλακή. Επώδυνες αλλαγές και «πόλεμος» σε διαφθορά-φοροδιαφυγή".
Η εφημερίδα γράφει ότι "πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ώστε η χώρα να πάψει να είναι έρμαιο των ξένων οίκων ανακοίνωσε ο Γιώργος. Το ζητούμενο όμως είναι πώς θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις, όταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν καταρρεύσει".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Νέα σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση σε όφελος του κεφαλαίου από ΕΕ - κυβέρνηση - ΝΔ. Ισχυρή λαϊκή αντεπίθεση εργατών, φτωχών αγροτών, αυτοαπασχολούμενων".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "την επιτάχυνση των ανατροπών σε βάρος όσων ακόμα απέμειναν από στοιχειώδη λαϊκά δικαιώματα αποφάσισαν χτες οι Ευρωπαίοι εταίροι, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, σπεύδοντας, ταυτόχρονα, να διασφαλίσουν ένα νέο κύκλο υψηλής κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο. Η ΝΔ συμφωνεί στη σκληρή αντιλαϊκή επίθεση. Η επιτυχία της απεργίας στις 17 του Δεκέμβρη και οι μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις πρέπει να είναι η πρώτη μεγάλη ισχυρή κοινή απάντηση των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχής αγροτιάς, των γυναικών και της νεολαίας".

Στο ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου: "Αυτοί που ρεζίλεψαν τη χώρα βγάζουν γλώσσα. Προκλητικός ο Σαμαράς κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για την.... οικονομία!".

Η εφημερίδα γράφει ότι "ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απειλή για την εθνική μας κυριαρχία το δημοσιονομικό πρόβλημα. Κυβερνητικές πηγές διευκρίνισαν ότι ο Γ. Παπανδρέου αναφερόταν στον κίνδυνο να περιέλθει η χώρα στον έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Η διευκρίνιση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, παρότι στελέχη της έχουν χαρακτηρίσει επανειλημμένα περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες για την οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα. Ο Α. Σαμαράς, δίνοντας το στίγμα των προσθέσεών του για το στιλ αντιπολίτευσης που θα ακολουθήσει, χαρακτήρισε «αστειότητες» τα περί απειλής της εθνικής κυριαρχίας και πρόσθεσε ότι «τέτοιες δηλώσεις αποδυναμώνουν και τραυματίζουν τις θέσεις της χώρας μας σε όλα τα εθνικά μέτωπα».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης παίζεται... κορώνα γράμματα το μέλλον του πλανήτη".

Η ΧΩΡΑ weekend: "Εθνική αλληλεγγύη ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "εθνική αλληλεγγύη ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου στο θέμα της οικονομίας, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας πως θα λάβει μέτρα, αλλά δεν θα είναι σκληρά για τους πολίτες. Με τους πολιτικούς αρχηγούς και τους κοινωνικούς εταίρους θα συζητήσει τα θέματα της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής".


PRESS time: "Οι αποφάσεις του Γιώργου για την οικονομία. Τα μέτρα-σοκ και οι εντολές που έδωσε στους υπουργούς".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η εντολή του πρωθυπουργού ήταν σαφής εδώ και δύο εβδομάδες σε μια συγκεκριμένη ομάδα υπουργών του: «ξεκινάμε τώρα να λύσουμε όλα τα μεγάλα θέματα. Αλλιώς ούτε στο πρόβλημα της οικονομίας που είναι το μείζον, θα μπορέσουμε να απαντήσουμε». Κάθε υπουργός πήρε συγκεκριμένες οδηγίες. Και ένας ένας διαδοχικά, ξεκίνησαν να ανοίγουν τα θέματα των τομέων τους, βάσει των προτεραιοτήτων και των ιεραρχήσεων που έθεσε το Μαξίμου".

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου