Υπό αρνητική παρακολούθηση έθεσε η Fitch δομημένα ομολογιακών προϊόντων που έχουν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες και αφορούν σε τιτλοποιημένα δάνεια. Οι τιτλοποιήσεις είναι συνολικού ύψους της τάξης των 7,4 δισ. ευρώ και η κίνηση αυτή από τον οίκο έρχεται μία μέρα μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας σε BBB+ με αρνητική προοπτική.
Όπως αναφέρει ο οίκος, η κίνηση αντανακλά τη θέση της Fitch βάσει της οποίας οι δυσμενείς μακροοικονομικές εξελίξεις που θεμελιώνουν την υποβάθμιση του χρέους θα επηρεάσουν αρνητικά και τις επιδόσεις των υπό αξιολόγηση τιτλοποιημένων απαιτήσεων.
Ενώ η υποβάθμιση της αξιολόγησης του χρέους στηρίζεται κυρίως στην αρνητική δυναμική των δημόσιων οικονομικών, η Fitch περιμένει οι συνολικές οικονομικές προοπτικές να παραμείνουν αβέβαιες στην Ελλάδα βραχυπρόθεσμα, οδηγώντας σε αύξηση της ανεργίας και σε εκπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών, όπως σημειώνει.
Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω εξέλιξη αφορά τις εκδόσεις Byzantium Ι και ΙΙ (Ασπις Τράπεζα), Estia Ι, ΙΙ και ΙΙΙ Τράπεζα Πειραιώς , Kion (Millennium Bank), Lithos (FB Bank), Stegasis (Attica Bank) και Themeleion I, II, III, ΙV, V και Karta 2005-1 της Eurobank .
Σε καθεστώς παρακολούθησης έθεσε χθες η Fitch την αξιολόγηση «ΑΑΑ» των ενυπόθηκων καλυμμένων ομολογιών που έχουν εκδώσει η Eθνική Τράπεζα, η Alpha Covered Bonds PLc και η Marfin Egnatia Bank για πιθανή υποβάθμιση, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε BBB+ και την επακόλουθη υποβάθμιση των αξιολογήσεων της Alpha Bank [ACBr.AT] και της Εθνικής Τράπεζας σε BBB+, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters. Σύμφωνα με το διεθνή οίκο αξιολόγησης, τα τρία προγράμματα καλυμμένων ομολόγων αντιπροσωπεύουν 6,5 δισ. ευρώ αξιολογημένου χρέους.
Στην υποβάθμιση και θυγατρικών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας και της EFG Eurobank Ergasias προχώρησε χθες η Fitch, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters. Η αλλαγή αξιολόγησης αντανακλά την άποψη της Fitch ότι, ενώ η τάση των ελληνικών τραπεζών να στηρίξουν τις θυγατρικές τους στις ξένες αγορές παραμένει σταθερή, η ικανότητά τους για αυτό έχει περιοριστεί.
Από τις θυγατρικές της Εθνικής Τράπεζας, ο οίκος υποβάθμισε την ικανότητα της United Bulgarian Bank και της South African Bank of Athens Limited, ενώ για τη Banca Romaneasca S.A. έδωσε αρνητική προοπτική. Από τις θυγατρικές της EFG Eurobank Ergasias, η Fitch υποβάθμισε τη Eurobank EFG Bulgaria AD και έδωσε αρνητική προοπτική στη Bancpost S.A.
Η Fitch τονίζει ότι η κλίμακα του ρίσκου που υποδηλώνεται στην αξιολόγηση της Ελλάδας δεν συμπορεύεται πλέον με τις αξιολογήσεις ΑΑΑ στις συγκεκριμένες τιτλοποιήσεις.
Συνεχίζονται οι εκθέσεις για την υποβάθμιση της χώρας από τη Fitch, ενώ και ο ίδιος ο οίκος αξιολόγησης προχωρά σε «συμπληρωματικές» ανακοινώσεις.
Συγκεκριμένα χθες η Fitch αφού ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση στο άμεσο μέλλον, τόνισε διά των εκπροσώπων της που έκαναν δηλώσεις στα διεθνή media, ότι θα το πράξει στο απώτερο μέλλον, εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και δεν μειωθεί το έλλειμμα. Επίσης ο οίκος προχώρησε σε υποβάθμιση του ασφαλιστικού ομίλου Fortis λόγω της «έκθεσής» του σε ομόλογα της Ευρωζώνης και ειδικά σε ελληνικά.
Χθες επίσης η BofA/Merrill Lynch έτρεξε να προσφέρει μια «χείρα βοηθείας» στα αρνητικά σχόλια σημειώνοντας ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη αλλά όχι τραγική. O διεθνής οίκος δεν συμμερίζεται όσους μιλούν για χρεοκοπία και θεωρεί μακρινό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ωστόσο επισημαίνει ότι για να αποφύγει η κυβέρνηση περαιτέρω υποβαθμίσεις θα πρέπει μέσα στο α' τρίμηνο του 2010 να αποδείξει ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη βρίσκονται υπό έλεγχο.
Στη σχετική ανάλυση η Βank of America - Merrill Lynch σημειώνει πως η Ελλάδα είναι ένα από τα πιο αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης, όμως στο χρηματοοικονομικό τομέα και το real estate η κρίση ήταν πιο ήπια από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιρλανδία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου