«Νιώθουμε ότι απειλούμεθα. Κάθε μέρα έχουμε και ένα πρόβλημα με την Τουρκία, συνεχείς παραβιάσεις του ΕΕΧ και παραβάσεις του FIR με οπλισμένα αεροσκάφη και συχνές υπερπτήσεις επάνω από τα νησιά μας. Το Καστελλόριζο είναι κρίσιμο για την Ελλάδα, αφού μέσω αυτού ενώνονται οι Αποκλειστικές Οικονομικέ Ζώνες Ελλάδας-Κύπρου». Με αυτές τις λέξεις ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος περιέγραψε το καθημερινό πρόβλημα ασφάλειας που αντιμετωπίζει η χώρα και μάλιστα «εν τη ρύμη του λόγου» μίλησε για "κινήσεις τουρκικών αεροσκαφών κατά αεροσκαφών της FRONTEX":
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του defencenet.gr, την περασμένη Πέμπτη δεν ήταν η πρώτη φορά που τουρκικά μαχητικά επιχείρησαν κατά αεροσκάφους της FRONTEX, είχαν προηγηθεί και άλλες φορές, αλλά ακολούθησε και άλλη μία της Παρασκευή το βράδυ, η οποία δεν δόθηκε στην δημοσιότητα.
Ο υπουργός τόνισε ότι «Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε πάντα έτοιμοι» Αναγνώρισε την επιτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης να περιληφθεί στην άσκηση «Τολμηρός Τοξότης» του ΝΑΤΟ ο Άη-Στράτης και τόνισε ότι για την Λήμνο και τον Άη Στράτη ισχύουν σε νομικό επίπεδο σε ότι αφορά την παρουσία αμυντικών στρατιωτικών δυνάμεων, ότι ακριβώς ισχύει και για τα Στενά: «Με την ίδια σύμβαση καθορίστηκε το καθεστώς των τριών περιοχών» τόνισε.
Σε ότι αφορά την καθημερινή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο σημείωσε ότι «Προβαίνουμε πάντα σε εκτίμηση απειλής προκειμένου να διαπιστώσουμε ψύχραιμα αν έχει βάθος η ενέργειά τους ή είναι μία σπασμωδική κίνηση».
Γενικά οι τοποθετήσεις του σε ότι αφορά την τουρκική απειλή, τόσο στην εισαγωγική ομιλία του, όσο και στις απαντήσεις που έδωσε στα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, ήταν σαφέστατες και δεν άφηναν κανένα περιθώριο παρερμηνειών…
Σε ολική επαναξιολόγηση του αμυντικού σχεδιασμού και των εξοπλιστικών αναγκών και συνεπώς και επικαιροποίηση του ΕΜΠΑΕ προχωρά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, επιβεβαιώνοντας και το σχετικό δημοσίευμα της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ (τ.182). Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό και σε επίπεδο ΣΑΓΕ και ΣΑΜ, "άνοιξε ο φάκελος" του Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους, όπως τόνισε σήμερα μιλώντας στην Διακομματική Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών που επισκέφθηκε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο υπουργός, Ε.Βενιζέλος. Στην χθεσινή τρίωρη σύσκεψη υπό τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο, στρατιωτική ηγεσία και ΓΔΑΕΕ έθεσαν τα βασικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας σε σχέση με την απειλή που αντιμετωπίζει.
Η επικαιροποίηση του ΕΜΠΑΕ δεν θα καθυστερήσει να ολοκληρωθεί. Όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την διάρκεια της ενημέρωσης της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών τα 15 μεγάλα προγράμματα καλύπτουν το 85% του ΕΜΠΑΕ και αν περιληφθούν και άλλα πέντε προγράμματα φτάνουμε στο 95% του ΕΜΠΑΕ. Το οποίο συνολικά φτάνει στα 25,6 δις ευρώ.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του defencenet.gr, εκτός από τα προγράμματα που έχουν ήδη δρομολογηθεί, όπως των ρωσικών ΤΟΜΑ BMP-3HEL και των γαλλικών φρεγατών FREMM, η επικαιροποίηση αφορά τα εξής προγράμματα: Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος, ΝΑΠΕΕ (εκπαιδευτικό αεροσκάφος), ελικόπτερα SAR, πυρομαχικά αρμάτων, μεταφορικά ελικόπτερα για τον Στρατό Ξηράς, τα υποβρύχια 209/1400, αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας, εκσυγχρονισμός αεροσκαφών κλπ.
Σε ότι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο προμηθειών, επανέλαβε ότι σύντομα θα κατατεθεί ο νέος νόμος, ο οποίος θα είναι εναρμονισμένος με τις οδηγίες της Ε.Ε., αλλά "υπάρχουν και οι διακρατικές συμφωνίες οι οποίες επιτρέπονται και από την κοινοτική νομοθεσία και βάσει αυτών μπορούμε να υπογράφουμε συμβάσεις". Εδώ ακολουθεί η νέα κυβέρνηση την πεπατημένη της προηγούμενης που προτιμούσε τις διακρατικές-άσχετο αν δεν υπέγραψε καμία. Πάντως η αναφορά του αυτή θεωρήθηκε ότι αφορούσε την σύμβαση για τα ρωσικά BMP-3HEL και τις φρεγάτες FREMM. Για τα πρώτα, υπάρχει η διακρατική συμφωνία-πλαίσιο και η κύρια σύμβαση θα είναι ένα είδος παραρτήματος της διακρατικής, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τις φρεγάτες.
Υπό συζήτηση είναι το πρόγραμμα απόκτησης νέων SHORADs για την Στρατό Ξηράς, και εκσυγχρονισμού του τροχαίου υλικού. Στην τοποθέτησή του ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι «Γίνεται συζήτηση για τις υψηλές δαπάνες των εξοπλισμών, αλλά μιλάμε για την ασφάλεια της χώρας και θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η δαπάνη αυτή βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από άλλες δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, όπως η υγεία, η ενέργεια κλπ».
Σε ότι αφορά τον ελεγκτικό μηχανισμό, σημείωσε ότι σύντομα θα λειτουργήσουν ειδικές μόνιμες επιτροπές εντός της επιτροπής άμυνας και εξωτερικών, καθώς και η ειδική ολιγομελής διακομματική επιτροπή με την προσθήκη τεχνοκρατών, οι οποίοι θα ελέγχουν και θα αξιολογούν τις συμβάσεις. Πάντως σημείωσε ότι "Πάντα υπάρχει και η πολιτική διάσταση στους εξοπλισμούς".
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου