Νοεμβρίου 29, 2009

Δημοσιονομική προσαρμογή άμεσα ζητάει έκθεση της Morgan Stanley


Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει και ούτε θα έρθει κοντά στη χρεοκοπία σημειώνει σε έκθεση της Morgan Stanley ο οικονομολόγος Σπύρος Ανδρεόπουλος, τονίζοντας ότι μεσοπρόθεσμα οι πιέσεις στην ελληνική οικονομία μπορεί να συνεχιστούν μέχρι η κυβέρνηση να μπορέσει να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα συρρίκνωσης του χρέους.

Η κατάσταση είναι σοβαρή, αλλά δεν είναι μη διαχειρίσιμη, τονίζει ο αναλυτής, αναφέροντας ότι αναμένει περιορισμό του ελλείμματος στα επόμενα χρόνια.

Από την άλλη, όμως, αναφέρει ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή τις αγορές ότι είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει το πολιτικό της κεφάλαιο για να επιβάλει τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές προκειμένου να θέσει σε σωστή τροχιά τα δημόσια οικονομικά και την οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση η Ε.Ε. δεν θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, καθώς αυτό θα είχε συστημικές επιπτώσεις.

Η Morgan Stanley θεωρεί ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να τεθεί η χώρα υπό τη στενή δημοσιονομική παρακολούθηση της Ε.Ε. τον Ιανουάριο και αυτό θα πιέσει την κυβέρνηση να λάβει με τον καιρό σκληρά μέτρα.

Ακόμα και στο χειρότερο πιθανό σενάριο, η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, αφού η Ε.Ε. αναμένεται να παρέμβει, κάνοντας διαθέσιμα κεφάλαια με τη μορφή του έκτακτου δανεισμού.

Βέβαια, η Morgan Stanley δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ε.Ε. να αποφύγει μια τέτοια παρέμβαση για λόγους παραδειγματισμού. Σε αυτή την περίπτωση το ρόλο αυτό θα παίξει το ΔΝΤ

Goldman Sachs: Μέτρα

Σύμφωνα επίσης με έκθεση της Goldman Sachs η οποία τονίζει τις πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα, η ελληνική οικονομία χρειάζεται επειγόντως δημοσιονομική προσαρμογή και μάλιστα μεγάλης κλίμακας και είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να μετριάσει τις πιέσεις των αγορών.

Οσοι επενδύουν στα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους την ευρύτερη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή καθησυχαστική για τις αγορές θα πρέπει να θεωρείται η ενεργή συμμετοχή των χωρών της Ευρωζώνης στη χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής.

Και εάν η κρίση απειλήσει τη σταθερότητα της ΟΝΕ -κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί καθώς τα spreads των υπόλοιπων κρατικών ομολόγων έχουν παραμείνει κοντά στις δίκαιες τιμές τους- θα μπορούσε να υπάρξει αμοιβαία στήριξη, όπως είδαμε και νωρίτερα κατά τη διάρκεια του έτους.

Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση των spreads, η Goldman Sachs πιστεύει ότι το φαινόμενο δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο να πυροδοτήσει μη διατηρήσιμες δυναμικές χρέους.

Εάν τα σχέδια δημοσιονομικής προσαρμογής γίνουν πιο αξιόπιστα, θα μπορούσαν να περιορίσουν τις πιέσεις της αγοράς.

Merrill Lynch: Ικανή η Ελλάδα

Από την πλευρά της η Merrill Lynch σημειώνει σε έκθεσή της ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα είναι σοσιαλιστική, γεγονός που βοηθά στον περιορισμό του χρέους. Επίσης, για τον ίδιο λόγο προβλέπουν και καλύτερο χειρισμό από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία θα είναι λιγότερο επιθετική στις παρατηρήσεις της.

Επίσης, θεωρεί ικανή την Ελλάδα να χρηματοδοτήσει το χρέος της, ενώ, αν ακόμη χρειαστεί υποστήριξη, οι άλλες χώρες της Ε.Ε. θα τη βοηθήσουν, καθώς δεν θα επέτρεπαν την κατάρρευση ενός μέλους της ευρωπαϊκής οικογένειας.

NAFTEMPORIKI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου