Νοεμβρίου 18, 2009

Αυστηρή προειδοποίηση προς «ορισμένες χώρες» της Ε.Ε. απηύθυνε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ μέσω Le Monde.

Αυστηρή προειδοποίηση προς μερίδα χωρών της Ε.Ε. απηύθυνε σήμερα ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση σε ορισμένες από αυτές είναι τόσο κακή, που υπάρχει κίνδυνος να χάσουν την εμπιστοσύνη των αγορών.

«Μερικές χώρες είναι σε σχετικά ευνοϊκή θέση επειδή η προηγούμενή τους διαχείριση ήταν σοφή και συνετή, ενώ σε μερικές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η δημοσιονομική κατάσταση είναι τόσο κακή, που υπάρχει κίνδυνος να χάσουν την εμπιστοσύνη των αγορών, ειπε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde. Τόνισε, μάλιστα, ότι η επιτυχία της ανάκαμψης στην Ευρώπη εξαρτάται από την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη φερεγγυότητα των κυβερνήσεων που εκδίδουν ομόλογα.
Η προειδοποίηση αφορά «εμμέσως»πλην σαφώς την Ελλάδα.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο διοικητής της ΕΚΤ είχε διαμηνύσει στην Ελλάδα ότι θα μπορούσε να τεθεί σε αυστηρό καθεστώς επιτήρησης στα πρότυπα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εάν δεν κατορθώσει να ελέγξει αποτελεσματικά τα δημοσιονομικά μεγέθη της.

Ο κ. Τρισέ είχε τονίσει, μάλιστα, ότι η χώρα μας αποτελεί μια ακραία περίπτωση σε ό,τι αφορά το μέγεθος του ελλείμματος με σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστία,ς που επιβάλλει την ανεξαρτησία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ΕΣΥΕ .

«Δεν γίνεται να έχουμε νούμερα που να μη μπορούμε να τα εμπιστευθούμε. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την καλή λειτουργία του Συμφώνου Σταθερότητας και της αμοιβαίας επιτήρησης μεταξύ των χωρών μελών του eurogroup, και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κάθε χώρα», επεσήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι «υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας».

Ερωτηθείς επίσης σχετικά με τις κινήσεις στις οποίες πρέπει να προβεί η Ελλάδα για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, ο κ. Τρισέ είχε απαντήσει: «Αν τα στοιχεία είναι αξιόπιστα και αν τα νούμερα είναι τόσο δραματικά, που πιστεύω ότι μάλλον έτσι θα 'ναι, είναι σαφές ότι θα πρέπει να δεσμευτείτε σε ένα σοβαρό σχέδιο ανάταξης της οικονομίας σας. Διότι, έτσι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ούτε με το θέμα του ελλείμματος, ούτε με το θέμα των αυξήσεων των τιμών, το οποίο σιγά-σιγά καθιστά την οικονομία σας μη ανταγωνιστική».
.
Αναφερόμενος στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης, επεσήμανε ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου, τα οποία έδειξαν ότι οι 16 χώρες-μέλη βγήκαν από την ύφεση, επιβεβαίωσαν το βασικό σενάριο της ΕΚΤ για σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας.
Παράλληλα, ο Τρισέ χαιρέτησε τη δέσμευση των ΗΠΑ για ένα ισχυρό δολάρια, λέγοντας προς τη γαλλικη εφημερίδα Le Monde ότι μια τέτοια θέση ωφελεί το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας.

«Η ισχύ του δολαρίου… δεν είναι μόνο προς συμφέρον των ΗΠΑ αλλά επίσης και της ολόκληρης της παγκόσμιας κοινότητας», δήλωσε σε συνέντευξη προς την εφημερίδα ο κ. Τρισέ, η οποία θα δημοσιευτεί αύριο.

Τη θέση ότι το ισχυρό δολάριο είναι «πολύ σημαντικό» για τις ΗΠΑ, εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

Το ασθενές δολάριο ενισχύει τις εξαγωγές των ΗΠΑ, αλλά συχνά εις βάρος της Ευρωζώνης, καθώς το συγκριτικά ισχυρότερο ευρώ καθιστά τις εξαγωγές της ζώνης τους ευρώ λιγότερο ανταγωνιστικές.
Reuters / AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου