Δεν γίνεται κανένας διάλογος εφ' όλης της ύλης με την Τουρκία, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, απορρίπτοντας παράλληλα τις αιτιάσεις περί μυστικής διπλωματίας με την Άγκυρα.
Ενημερώνοντας την επιτροπή εξωτερικών και άμυνας της Βουλής για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα, ο κ. Δρούτσας σημείωσε:
«Κανένας διάλογος εφ' όλης της ύλης με την Τουρκία δεν γίνεται. Η Ελλάδα έχει καθαρές, ξεκάθαρες, θέσεις σε όλα τα θέματα. Αυτές τις θέσεις εμείς μεταφέρουμε κι αυτές συζητούμε. Στο θέμα της μειονότητας θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος:
"Η σημερινή κυβέρνηση δεν συζητά με ξένα κράτη θέματα που αφορούν Ελληνες πολίτες. Σε αυτό υπήρξε διολίσθηση από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτή η εντύπωση δόθηκε. Κι εμείς το φέραμε το θέμα αυτό στη σωστή του βάση".
Οι τελευταίες αναφορές του κ. Δρούτσα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι μίλησαν για «πολιτική συκοφαντία αισχίστου είδους» και προειδοποίησαν ότι «θα εξαντλήσουν κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία, ώστε ο κ. Δρούτσας είτε να αναγκαστεί να ανακαλέσει είτε να αποδείξει αυτά που ισχυρίστηκε».
Επίσης είχαν προηγηθεί οι έντονες επικρίσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησαν για μυστική διπλωματία και ότι προσπάθησε να αποκρύψει την επιστολή του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τον Έλληνα ομολόγο του Παπανδρέου. Μάλιστα ο βουλευτής της ΝΔ Ευρυπίδης Στυλιανίδης κάλεσε τον αναπληρωτή Υπουργό των Εξωτερικών να διευκρινίσει αν στην επιστολή αυτή ο Ρ.Τ. Ερντογάν θέτει και θέματα μειονότητας.
Απαντώντας ο Δημήτρης Δρούτσας δήλωσε κατηγορηματικά ότι «καμία μυστική διπλωματία δεν γίνεται από την σημερινή κυβέρνηση, ούτε κανένα ίχνος μυστικής διπλωματίας υπάρχει, επειδή δεν δημοσιοποιήθηκε η σχετική επιστολή».
Με αφορμή το Σκοπιανό, ο κ. Δρούτσας διέψευσε ότι στο πλαίσιο της ελληνικής περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας που θα πραγματοποιηθεί στις Πρέσπες κρύβονται προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για διαπραγματεύσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ σχετικά με το όνομα της ονομασίας της γείτονος.
Επιπλέον επισήμανε ότι η Ελλάδα πέτυχε να διαμορφώσει τη δική της «κόκκινη γραμμή», έχει ξεκάθαρη θέση και η μόνη καθαρή λύση είναι «ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό».
Τόνισε ακόμη για άλλη μία φορά πως «σαφής προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι πρώτα η επίλυση του θέματος της ονομασίας».
Για το Κυπριακό ο σημείωσε ότι «παραμένει κορυφαία εθνική υπόθεση», χαρακτήρισε τις συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ ως «ένα παράθυρο προσεκτικής αισιοδοξίας» και επανέλαβε ότι θέση της Ελλάδας είναι μια βιώσιμη λύση, βασισμένη στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στο θεσμικό πλαίσιο του κοινοτικού κεκτημένου.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις «εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας», χαρακτήρισε αυτονόητη την υλοποίηση του σημαντικού έργου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, ενώ γνωστοποίησε ότι έχει ήδη επιβεβαιωθεί διμερής συνάντηση Παπανδρέου - Λαβρώφ στο πλαίσιο της διάσκεψης του ΟΑΣΕ στις αρχές Δεκεμβρίου.
Τέλος έδωσε έμφαση στο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Ελλάδα στα Βαλκάνια, κάνοντας λόγο για κορυφαία προτεραιότητα και για μια αποτελεσματική πολιτική και ότι «δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να αναπτύξει τις πολιτικές της».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου