Νοεμβρίου 12, 2009

Συνάντηση Βασιλάκη με Νίμιτς στη Νέα Υόρκη

«Η Ελλάδα προσέρχεται με ανοιχτό μυαλό και εποικοδομητικό πνεύμα στις συνομιλίες για την ονομασία των Σκοπίων», επανέλαβε στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, με αφορμή την αποψινή συνάντηση του Έλληνα διαπραγμευτή, Αδ. Βασιλάκη, με τον μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη.

Ο εκπρόσωπος ρωτήθηκε για τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβανόφ, και αφού επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, απάντησε: «Θα περιμέναμε από την ηγεσία των Σκοπίων να εγκαταλείψει την ακραία ρητορική, που επιβαρύνει και την διαπραγματευτική διαδικασία. Αυτές οι δηλώσεις μαρτυρούν μία εμμονή σε ψυχροπολεμικές ιδέες. Πέρα από τις αβάσιμες και ιστορικά ατεκμηρίωτες εκτιμήσεις, που διατυπώνουν, η αναφορά σε Μακεδόνες από την ‘αιγαιατική Μακεδονία’ δεν είναι απλώς ιστορικά ανακριβής, αλλά αποδεικνύει με τον πλέον επίσημο τρόπο την αναχρονιστική επεκτατική και αλυτρωτική αντίληψη, που διέπει τη σημερινή ηγεσία της ΠΓΔΜ. Είναι αντίθετη στις Αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και συνιστά ουσιώδη παραβίαση βασικών προβλέψεων της Ενδιάμεσης Συμφωνίας».

«Υπάρχει μπροστά μας το ορόσημο του Δεκεμβρίου», απάντησε σε άλλο ερώτημα ο εκπρόσωπος, κάνοντας αναφορά στην πολιτική βούληση που μένει να αποδειχθεί, ώστε να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων στην ΕΕ.

«Αυτή τη στιγμή, η ηγεσία της ΠΓΔΜ έχει να διάλέξει. Μπορεί να διαλέξει την προκλητική, την ανιστόρητη, τη ρητορική πολιτική, που ακολουθούσε μέχρι σήμερα, αλλά αυτό έχει επιπτώσεις. Είναι, ουσιαστικά, στο χέρι του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, ο οποίος κρατάει στο χέρι του το κλειδί της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας του», κατέληξε ο κ. Δελαβέκουρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου