Νοεμβρίου 07, 2009

Τετραμερή εκ του σύνεγγυς μεθοδεύει ο Ταλάτ

ΕΝΩ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΝΕΟ ΦΛΕΡΤ ΑΘΗΝΑΣ-ΑΓΚΥΡΑΣ

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/209350


Τετραμερή εκ του σύνεγγυς θα προωθήσει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σύμφωνα με δημοσιεύματα Τούρκων δημοσιογράφων που παρακολούθησαν τις επαφές τους στις Βρυξέλλες και φαίνεται να άντλησαν πληροφορίες από τον ίδιο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ανταποκριτή της εφημερίδας «Ρέφερανς» στις Βρυξέλλες, «ο Ταλάτ, αν και δεν το εκφράζει, αισθάνθηκα ότι έχει μια άλλη προσδοκία. Πιστεύει ότι μια τετραμερής διάσκεψη Τουρκίας-Ελλάδας-Τ.Δ.Β.Κ.-Ελληνοκυπριακού τομέα, πριν από τον Απρίλιο, θα διευκολύνει τη λύση».

Ο Τούρκος δημοσιογράφος αναφέρει ότι κατά πάσα πιθανότητα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα απορρίψει τέτοια πρόταση, όμως μια τετραμερής μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά ένα διαφορετικό τρόπο.
«Ενώ οι Χριστόφιας-Ταλάτ θα συζητούν σε ένα δωμάτιο, σε ένα άλλο δωμάτιο θα συνομιλούν οι Ερντογάν-Παπανδρέου. Φαίνεται ότι μια τέτοιου είδους συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, διότι, όπως φαίνεται, δεν είναι δυνατή η επίτευξη λύσης με άλλο τρόπο», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο, ο Ταλάτ, στη διάρκεια των επαφών του στις Βρυξέλλες, έστειλε το μήνυμα ότι «με τον Χριστόφια δεν πρόκειται να υπάρξει προσέγγιση».
Αναφερόμενος στη στάση που θα τηρήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά, ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι μέχρι το Δεκέμβριο ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν θα πραγματοποιήσει κανένα βήμα, αναμένοντας να σταλούν κάποια σημαντικά μηνύματα προς την Άγκυρα.
Αν δεν συμβεί αυτό, θα περιμένει την εκλογική αναμέτρηση του Απριλίου και εφόσον εκλεγεί ο Έρογλου και κηρύξει την πολιτική της μη λύσης, θα καταγγείλει την τουρκική πλευρά ότι δεν επιθυμεί λύση.

Στο μεταξύ, αιφνιδίως ο Ταλάτ θέτει θέμα μη ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας... στο ΝΑΤΟ.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Τουρκιγιέ», αναφέρει ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος ούτε να σκεφθούν μπορούν ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. «Αυτό θα σημάνει την αυτοκτονία μας», λέει. Το ίδιο θέμα προβάλλουν άλλες δύο τουρκικές εφημερίδες η «Ζαμάν» και η «Ραντικάλ».

Η «Σαμπάχ», σε ανταπόκριση της συνεργάτιδας της Νουρ Μπατούρ, που συνοδεύσε στην Αθήνα τον Εγκεμέν Μπαγίς, γράφει ότι μέχρι τον Απρίλιο, οι κ. Χριστόφιας και Ταλάτ πρέπει ν' ανοίξουν το δρόμο για μια ιστορική συμφωνία, ή οι συνομιλίες θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο και σε οριστικοποίηση ενός «βελούδινου διαζυγίου». Τονίζει ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό «θα κλείσει για καλά και ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ε.Ε.».

Η εφημερίδα επενδύει ελπίδες στο Γιώργο Παπανδρέου, αναφέροντας ότι μπορεί να κάμει «γενναία βήματα» προς την Τουρκία.
Σημειώνει ότι έχει συγκεντρώσει στο στενό του κύκλο νέους ανθρώπους που πιστεύουν στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, εντούτοις θεωρεί μειονέκτημα την παρουσία του Θεόδωρου Πάγκαλου στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης και του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Υπουργείο Άμυνας. «Δηλαδή», συμπεραίνει, «το πεδίο κινήσεών του είναι πιο στενό σε σύγκριση με παλαιότερα».

Σύμφωνα με τη «Ζαμάν», ο Τούρκος πρωθυπουργος Ταγίπ Ερντογάν, στην επιστολή του στο Γιώργο Παπανδρέου, εισηγείται τη σύσταση «Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών, με έμφαση κατ' αρχήν σε οικονομικά και τεχνικά θέματα.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στη συνάντηση που είχε με τον Μπαγίς, του δήλωσε ότι συμφωνεί με τις εισηγήσεις του Τούρκου ομολόγου του και όσον αφορά το Κυπριακό, αφού υπενθύμισε ότι είχε ταχθεί υπέρ του σχεδίου Ανάν, δήλωσε ότι θα πράξει ό,τι περνά από το χέρι του για να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση.

Η «Χουριέτ» γράφει ότι στην επιστολή του Ερντογάν αναφέρονται τα εξής για το Κυπριακό: «Παροτρύνουμε τον Μ.Α. Ταλάτ για λύση στην Κύπρο και τον ενθαρρύνουμε. Να κάνετε κι εσείς το ίδιο με την ελληνοκυπριακή διοίκηση. Να προετοιμάσουμε τη δομή με την οποία θα οδηγήσουμε σε συνάντηση τους εμπλεκόμενους Υπουργούς μας σχετικά με το Αιγαίο».
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας απάντησε στον Μπαγίς ότι συμφωνεί με τις εισηγήσεις Ερντογάν και θα παροτρύνει την ελληνοκυπριακή πλευρά να εντείνει τις προσπάθειές της για λύση.
«Νομίζω πως μπορούμε να λάβουμε μαζί τις δύσκολες αποφάσεις. Να αρχίσουν και πάλιν οι συνομιλίες για το Αιγαίο. Πιστεύω ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας επιθυμεί λύση. Επιθυμώ να συναντηθώ με τον κ. Ερντογάν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου