Νοεμβρίου 29, 2009

Χτίζουν συμμαχίες για τα έργα φιλέτα

ΜΕΓΑΛΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ

Σε πλήρη ετοιμότητα παραμένουν σχεδόν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας, αλλά και οι περισσότεροι από τους μεγάλους της ευρωπαϊκής αγοράς, προκειμένου να διεκδικήσουν τα δύο νέα μεγάλα έργα, τις προεκτάσεις της Αττικής Οδού και το διεθνές αεροδρόμιο του Καστελλίου στην Κρήτη.

Η κατασκευαστική πίτα των δυο έργων είναι της τάξεως των 3 δισ. ευρώ, από τα οποία 1 δισ. ευρώ αφορά το αεροδρόμιο και 2 δισ. ευρώ την κατασκευή των προεκτάσεων της Αττικής Οδού.

Δεν είναι όμως μόνο το κατασκευαστικό κομμάτι που προκαλεί το ενδιαφέρον των τεχνικών ομίλων. Είναι και η υπερτριακονταετής εκμετάλλευση των έργων, είτε πρόκειται για τα διόδια που θα εισπράττονται από τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού είτε για τα τέλη προσγείωσης στο κρητικό αεροδρόμιο.

Παράλληλα τα τμήματα των μεγάλων οδικών αξόνων που βρίσκονται σε φάση κατασκευής αντιμετωπίζουν μεγάλα ή μικρά προβλήματα, τα οποία έχουν σχέση με αναπαλλοτρίωτες εκτάσεις και με σοβαρές ελλείψεις στη χορήγηση των αδειών για τη διάνοιξη των λατομείων που θα προμηθεύσουν τις κατασκευάστριες κοινοπραξίες με τα απαραίτητα αδρανή υλικά.

Η συνολική πίτα των μεγάλων έργων είναι πολύτιμη για τις κατασκευαστικές εταιρείες σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας, κατά την οποία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη τα μεγάλα έργα υποδομών γίνονται με το σταγονόμετρο. Έτσι, παλαιοί και νέοι γνώριμοι της ελληνικής κατασκευαστικής αγοράς συνωστίζονται γύρω από αυτά τα δύο μεγάλα έργα, παρότι οι διαγωνισμοί τους έχουν προκηρυχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και έχουν ακυρωθεί «ντε φάκτο» από τη νέα.

Ποιοι διεκδικούν τα έργα
Από ελληνικής πλευράς, μερίδιο από την πίτα του αεροδρομίου στο Καστέλλι και των προεκτάσεων της Αττικής Οδού διεκδικούν οι κατασκευαστικοί όμιλοι Ελλάκτωρ, J&Ρ Άβαξ, Γεκ-Τέρνα, ΑΕΓΕΚ, Μηχανική και Ιντρακάτ. Από πλευράς ευρωπαϊκών ομίλων, δεδομένη θεωρείται η συμμαχία του γνωστού από τα έργα του Μετρό της Αθήνας και της Γέφυρας Ρίου Αντιρρίου γαλλικού ομίλου της Vinci με τον όμιλο Ελλάκτωρ (στη διεκδίκηση του έργου κατασκευής και εκμετάλλευσης του αεροδρομίου στο Καστέλλι), ενώ με άλλους ελληνικούς ομίλους θα διεκδικήσουν το έργο η Αeroports de Ρaris, η γνωστή μας από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» γερμανική Ηochtief και η ισπανική Dragados, που συνεργάζεται σήμερα με τον όμιλο ΓΕΚ στην κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων Κεντρικής Ελλάδος και Ιόνιας Οδού.

Νέοι διαγωνισμοί το καλοκαίρι
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να προκηρύξει νέους διαγωνισμούς για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού και την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλλι μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Υποδομών στο Reuters. Στελέχη των μεγάλων ομίλων, παρότι αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν κενά στις βιαστικές- όπως τις χαρακτηρίζουν- δημοπρατήσεις των έργων, δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους για τις καθυστερήσεις στην επαναπροκήρυξη των δύο διαγωνισμών.

Πηγές του υπουργείου διαβεβαιώνουν τους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας ότι θα προχωρήσουν και τα δύο έργα και τοποθετούν τους σχετικούς διαγωνισμούς στις αρχές του καλοκαιριού 2010. Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Υποδομών επισήμανε ότι «τα έργα τα πιστεύουμε και θα γίνουν, απλώς χρειάζεται να τα απελευθερώσουμε από κάποια προβλήματα που έχουν, για να μην μπλοκαριστούν». Μάλιστα πρόσθεσε ότι κεφάλαια 7,5 δισ. ευρώ, κυρίως κοινοτικά κονδύλια, αναμένεται να διοχετευθούν σε έργα υποδομής, όπως παραχωρήσεις οδικών αξόνων και αεροδρόμια, έως το 2014.

Η συνολική πίτα των έργων είναι πολύτιμη για τις κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς οι υποδομές στην Ευρώπη κατασκευάζονται με το σταγονόμετρο

Αυτοκινητόδρομοι που δεν « τρέχουν » Ενώ τα υπό δημοπράτηση μεγάλα έργα υποδομής πηγαίνουν πίσω κατά αρκετούς μήνες, με ρυθμούς χελώνας φαίνεται ότι κατασκευάζονται και αρκετά τμήματα των μεγάλων οδικών αξόνων με τη μέθοδο της συγχρηματοδότησης. Οι καθυστερήσεις αυτές οφείλονται σε εργολαβικές ανεπάρκειες, όπως υποστηρίζουν στο υπουργείο, αλλά και σε κενά και καθυστερήσεις της Δημόσιας Διοίκησης.

Σοβαρές είναι οι καθυστερήσεις που παρουσιάζει η κατασκευή της Ιόνιας Οδού (Ρίο- Αντίρριο- Ιωάννινα) και του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος. Η κατασκευάστρια κοινοπραξία της Ιόνιας Οδού (ΓΕΚ- Τέρνα και η ισπανική Dragados) υποστηρίζει ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στο ότι δεν έχουν εκδοθεί ακόμη άδειες που σχετίζονται με την προμήθεια αδρανών υλικών (λατομεία, δανειοθάλαμοι), ενώ δυσκολίες υπάρχουν και όπου δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις. Η Ιόνια Οδός έχει προγραμματιστεί να είναι έτοιμη στο σύνολό της το 2013.

Με όχι και τόσο ικανοποιητικούς ρυθμούς, περίπου για τους ίδιους λόγους, προχωρεί και η κατασκευή του Ε65-είναι ο αυτοκινητόδρομος μήκους, 174 χλμ., που θα διασχίζει τη Θεσσαλία και θα συνδέσει την ΠΑΘΕ (Λαμία)με την Εγνατία (Καλλιθέα). Το έργο προγραμματίζεται να είναι έτοιμο το 2014.

Επίσης η ανακατασκευή της εθνικής οδού Ελευσίνας- Πατρών- ΠύργουΤσακώνας έχει καθυστερήσει, μιας και όλη η περυσινή χρονιά πήγε χαμένη λόγω εμποδίων στην υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου, την Ολυμπία Οδό (γαλλική Vinci 36%, Ηochtief 25%, J&Ρ Άβαξ 18%, Αθηνά 3% και Άκτωρ Παραχωρήσεις 18%).

Ωστόσο, τα εργοτάξια της αναδόχου κοινοπραξίας τρέχουν τώρα για να καλύψουν τον χαμένο χρόνο. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2014.

Στο τμήμα της εθνικής οδού ΑθηνώνΘεσσαλονίκης από Μαλιακό έως Κλειδί Ημαθίας που έχει αναλάβει η κοινοπραξία Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου (Ηochtief 35%, Άκτωρ 20%, J&Ρ Άβαξ 16,25%, Vinci 13,75%, ΑΕΓΕΚ 10% και Αθηνά 5%) βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή των τριών σηράγγων στα Τέμπη. Το έργο αναμένεται να παραδοθεί ολοκληρωμένο στα τέλη του 2012.

Ο άξονας Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα, της κοινοπραξίας Μορέας (Άκτωρ Παραχωρήσεις, του Ομίλου Ελλάκτωρ, με 86,67% και Ιntracom Συμμετοχών με 13,33%), θεωρείται ο πιο προχωρημένος από πλευράς κατασκευαστικών εργασιών και εκτιμάται ότι εντός του 2011 θα έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία. Έτσι, ο χρόνος για να διανυθεί η απόσταση Αθήνα- Καλαμάτα θα μειωθεί κατά 90 λεπτά.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου