Νοεμβρίου 03, 2009

Κλίντον: Μεγάλη η αλληλοεξάρτηση Ελλάδας - Τουρκίας

«Δεν πρέπει να υπάρχει στον κόσμο περίπτωση δύο χωρών που αλληλοεξαρτώνται, όσο η Ελλάδα και η Τουρκία» σύμφωνα με τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο οποίος αναφέρθηκε και σε θέματα ελληνοτουρκικού ενδιαφέροντος, κατά την ομιλία του χθες στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο του «Bosphorus Conference» που οργάνωσε τουρκική εταιρεία με θέμα τη διακυβέρνηση.

Ο Κλίντον αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το κυπριακό και υπογράμμισε ότι «στα θέματα αυτά, γνωρίζω ότι έχουν μεγάλη σημασία οι μικρές χειρονομίες καλής θέλησης».

Αναφερόμενος στην κρίση στα Ίμια που εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Κλίντον είπε ότι «έρχονται κάποιες στιγμές, συμβαίνουν τέτοια περιστατικά, που βλέπετε πώς εξαρτιόμαστε ο ένας από τον άλλον. Το γεγονός ότι εξαρτιόμαστε ο ένας από τον άλλον, δείχνει ότι πρέπει να ζούμε με αρμονία και ότι αλληλοεπηρεαζόμαστε από αυτά που κάνουμε».

«Συνομιλούσα με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, όταν με ενημέρωσαν ότι η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται στα πρόθυρα σύγκρουσης εξαιτίας των βραχονησίδων Ίμια, όπου βρίσκονται πρόβατα», είπε ο Κλίντον και αφού τόνισε ότι ο ίδιος είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με την ηγεσία της Ελλάδας και της Τουρκίας, με αποτέλεσμα «να αποφασιστεί ότι δεν θα προκληθεί πόλεμος εξαιτίας μιας βραχονησίδας, όπου ζουν λιγότερα από είκοσι πρόβατα», κατέληξε: «μπορώ να σας δώσω εκατοντάδες παραδείγματα πώς οι χώρες στον κόσμο καταλήγουν στα πρόθυρα του πολέμου».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου