Νοεμβρίου 09, 2009

1300% πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Τα Καρτέλ αγριεύουν. Ο Εναρμονισμένoς Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Οκτώβριο , σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο 2009, παρουσίασε αύξηση 0,5%, έναντι μηδενικής μεταβολής που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Αύξηση 1,2% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ) σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, έναντι αύξησης 3,9%, που είχε σημειωθεί κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2008 προς το 2007, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την ΕΣΥΕ
Οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη υποχώρησαν, για πέμπτο συνεχή μήνα, τον Οκτώβριο, κατά 0,1% σε ετήσια βάση,

Σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2009, ο Γενικός Δείκτης αυξήθηκε κατά 0,5%, έναντι μηδενικής μεταβολής που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 08 – Οκτωβρίου 09, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 07 – Οκτωβρίου 08, παρουσίασε αύξηση 1,2%, έναντι αύξησης 4,4%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κατά 1,2% το μήνα Οκτώβριο 2009, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2008, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 6,3% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών, καθώς και των τιμών των τσιγάρων.

β) Κατά 2,8% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

γ) Κατά 1,6% της ομάδας «Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα έπιπλα-καλύμματα δαπέδου, στα υαλικά, στα επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού και στις οικιακές υπηρεσίες.

δ) Κατά 3,0% της ομάδας «Υγεία», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών και της νοσοκομειακής περίθαλψης.

ε) Κατά 2,7% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης των τιμών της κινητής τηλεφωνίας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών της σταθερής τηλεφωνίας και της πρόσβασης στο διαδίκτυο.

στ) Κατά 0,9% της ομάδας «Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: βιβλία-εφημερίδες-περιοδικά-γραφική ύλη-σχολικά είδη, υπηρεσίες αναψυχής. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ειδών οπτικοακουστικού εξοπλισμού και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

ζ) Κατά 3,0% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των ΙΕΚ

η) Κατά 2,0% της ομάδας «Ξενοδοχεία - Καφέ – Εστιατόρια», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ειδών: φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά-γλυκά-καφές-ποτά (σερβιριζόμενα), κυλικεία. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ξενοδοχείων.

θ) Κατά 4,1% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των κουρείων - κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των τιμών των άλλων υπηρεσιών.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών :

α) Κατά 0,1% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» λόγω μείωσης των τιμών στα είδη: γαλακτοκομικά και αυγά, ελαιόλαδο, φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα είδη : δημητριακά και παρασκευάσματα, μοσχάρι νωπό, χοιρινό νωπό, ψάρια νωπά, πατάτες νωπές, όσπρια, γλυκά-ζαχαρωτά.

β) Κατά 1,8 % της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών, κυρίως, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης-αποχέτευσης και των υπηρεσιών κοινοχρήστων.

γ) Κατά 0,8% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης των τιμών, κυρίως, των τιμών των αυτοκινήτων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα είδη: καύσιμα αυτοκινήτου, ανταλλακτικά αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου-μοτοσικλέτας, υπηρεσίες μεταφορών.

Ο Εναρμονισμένoς Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του μηνός Οκτωβρίου 2009, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2008, παρουσίασε αύξηση 1,2%, έναντι αύξησης 4,0%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2008 σε σχέση με το 2007. Ο Εν. ΔΤΚ κατά το μήνα Οκτώβριο 2009, σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο 2009, παρουσίασε αύξηση 0,5%, έναντι μηδενικής μεταβολής που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.


πηγή NAFTEMPORIKI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου