Νοεμβρίου 10, 2009

Στο 12,8% επισήμως η ανεργία!

της Μαίρης Λαμπαδίτη

Εκρηκτική αύξηση του αριθμού των ανέργων κατέγραψαν οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ μέσα σε ένα χρόνο. Σύμφωνα με τα μητρώα του οργανισμού , τον Οκτώβριο οι άνεργοι έφτασα στις 616.000 από 399.000 που είχαν καταγραφεί πέρυσι τον ίδιο μήνα, είχαμε 217.000 περισσότερους ανέργους.

Έτσι η εγγεγραμμένη ανεργία την 1η εβδομάδα του Νοεμβρίου εκτοξεύτηκε στο 12,8% , με αποτέλεσμα οι άνεργοι να ανέρχονται στις 640.000 .
Τα στοιχεία ανέργων του ΟΑΕΔ ήταν επί ένα χρόνο επτασφράγιστο μυστικό, αφού σταμάτησαν να δημοσιοποιούνται από πέρυσι τον Νοέμβριο.
Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος που δημοσιοποίησε για πρώτη φορά στη Βουλή αυτά τα στοιχεία , έκανε λόγο για έκρηξη της ανεργίας.
Το παρατηρητήριο απασχόλησης εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του χρόνου οι άνεργοι ενδέχεται να φτάσουν στους 700.000 ενώ ακόμα πιο δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις του ινστιτούτου εργασίας της ΓΣΕΕ, που υποστηρίζει ότι αν η ελληνική οικονομία παραμείνει σε κατάσταση ύφεσης και μέσα στο 2010 τότε ο αριθμός των ανέργων θα ξεπεράσει τους 800.000.

Η κρίση δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ικανοποιητικές αμοιβές και στους έχοντες εργασία . Σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2010 οι μισθοί στο δημόσιο θα είναι αυξημένοι κατά 1,5% ενώ το επίδομα ανεργίας κατά 5%.

Η ΑΔΕΔΥ ήδη αντιδρά σημειώνοντας ότι "Είναι μακριά από αυτά που ανέφερε η κυβέρνηση στις προγραμματικές δηλώσεις αλλά και φυσικά από τα πάγια αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλων".

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο δημόσιο εκτιμούν ότι η σφικτή μισθολογική πολιτική θα διευρύνει τις εισοδηματικές απώλειες, καθώς το 2008 η μέση αύξηση ήταν 3% με πληθωρισμό 4,2% ενώ φέτος όμως 478.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο και συνταξιούχοι του δημοσίου, δεν πήραν ούτε ευρώ αύξηση.

Σκληρή αναμένεται η μάχη των διαπραγματεύσεων και στον ιδιωτικό τομέα . Η ΓΣΕΕ ετοιμάζεται τον ερχόμενο μήνα να καταγγείλει τη συλλογική σύμβαση και να ζητήσει για το 2010 αυξήσεις που να εμπεριέχουν το ποσοστό του πληθωρισμού , της παραγωγικότητας και ένα έξτρα ποσοστό με στόχο τη σύγκληση των μισθών με τους ευρωπαϊκούς.
http://www.protothema.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου