Οκτωβρίου 14, 2009

Η θανάσιμη μοναξιά της ATEbank

http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/311-----atebank



Το ωραίο σενάριο της συγχώνευσης της ΑΤΕbank με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο όμορφα… κάηκε χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κ. Γιώργο Πεταλωτή. Με την κατηγορηματική διάψευση των σχετικών φημών, η κυβέρνηση βύθισε την ATEbank σε… θανάσιμη μοναξιά, την ώρα που όσοι «ποντάρισαν» στο σενάριο έσπευδαν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους, οδηγώντας τη μετοχή της τράπεζας σε «βουτιά» 15,25%.

Όπως είχε γράψει χθες το “BN”, η λύση της συγχώνευσης των δύο τραπεζών είχε εξετασθεί από κυβερνητικά στελέχη, μάλλον ως λύση ανάγκης για την ενίσχυση των κεφαλαίων της ΑΤΕ, χωρίς να χρειασθεί νέα «αιμοδοσία» από το Δημόσιο, παρά για να αποκτήσει η νέα κυβέρνηση ένα ισχυρό «εργαλείο» άσκησης πολιτικής στον πιστωτικό τομέα.

Τελικά, φαίνεται ότι επικράτησαν πιο νηφάλιες σκέψεις και τα σχετικά σενάρια διαψεύσθηκαν, για δύο λόγους: αφενός, η συγχώνευση παρουσιάζει σοβαρά πρακτικά και οργανωτικά προβλήματα και αφετέρου, ακόμη και αν αυτή η λύση προκριθεί στο μέλλον, η πρόωρη συζήτηση τέτοιων σεναρίων κρίθηκε ότι δίνει «τροφή» στη χρηματιστηριακή κερδοσκοπία, με σοβαρούς κινδύνους για το επενδυτικό κοινό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση αυτό που θα επιδιώξει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι μια δραστική αναδιάρθρωση της ΑΤΕ, σε συνδυασμό με μια αναγκαία, νέα κεφαλαιακή ενίσχυση από το Δημόσιο, η οποία κρίνεται απολύτως απαραίτητη για τη συνέχιση της λειτουργίας της.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τράπεζα, ύστερα από 5,5 χρόνια προσπαθειών εξυγίανσης από την απερχόμενη διοίκηση Μηλιάκου, που σήμερα αποδεικνύονται ατελέσφορες, γίνονται ορατά με μια ματιά στους αναλυτικούς πίνακες με βασικά οικονομικά και χρηματιστηριακά στοιχεία, τους οποίους καταρτίζει κάθε εβδομάδα η JP Morgan για τις τράπεζες της Ευρώπης:

- Τα κεφάλαια πρώτης διαβάθμισης της ΑΤΕ είναι τα χαμηλότερα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών που παρακολουθεί ο διεθνής οίκος και πολύ κατώτερα του μέσου όρου, παρότι η κρατική ενίσχυση με 675 εκατ. ευρώ, που καταβλήθηκε φέτος, αντιστοιχεί στο 75% των συνολικών κεφαλαίων της τράπεζας πριν την «ένεση».

- Ενώ το 2008 ο δείκτης Tier 1 των τραπεζών του δείγματος της JP Morgan διαμορφώθηκε σε 8,8%, της ΑΤΕ ήταν μόλις 6,6%. Και ενώ φέτος, μετά και την εισροή των κρατικών ενισχύσεων, ο μέσος όρος ανεβαίνει στο 11,5%, η ΑΤΕ «αγκομαχά», με προβλεπόμενη αύξηση στο 6,7%.

- Η προσπάθεια εξυγίανσης της τράπεζας δεν γίνεται ορατή ούτε στη σχέση λειτουργικών εξόδων και κερδών, που διαμορφώθηκε πέρυσι σε 73,7%, που αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στο δείγμα τραπεζών, μετά το αντίστοιχο ποσοστό του Τ.Τ. (81,4%). Μάλιστα, η JP Morgan προβλέπει ότι φέτος ο δείκτης θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, στο 76,6%.

- Τα έσοδα μειώθηκαν πέρυσι κατά 18,7% και προβλέπεται ότι θα μειωθούν και φέτος, κατά 6,8%, δηλαδή μέσα σε μια διετία η τράπεζα θα έχει χάσει το ένα τέταρτο των εσόδων της. Και, παρότι η διοίκηση Μηλιάκου δηλώνει υπερήφανη για την φετινή σημαντική ενίσχυση των χορηγήσεων, σε μια περίοδο κάμψης της πιστωτικής επέκτασης, η JP Morgan προβλέπει ότι τα δάνεια θα αυξηθούν φέτος μόλις κατά 1,2%, δηλαδή πολύ λιγότερο από το μέσο όρο (3%).

Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν τον έντονο σκεπτικισμό τους για την εικόνα της τράπεζας που θα αναλάβει σύντομα να διαχειριστεί η νέα διοίκηση. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι το ΠΑΣΟΚ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, είχε καυτηριάσει ορισμένες διαχειριστικές πρακτικές της διοίκησης Μηλιάκου, όπως η τοποθέτηση 767 εκατ. ευρώ σε δομημένα προϊόντα και hedge funds υψηλού κινδύνου, που έχουν προκαλέσει σημαντικές απώλειες στην τράπεζα.

Το ΠΑΣΟΚ δεν είχε διστάσει, μάλιστα, να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την υπόθεση αυτή δύο φορές. Η πρώτη εισαγγελική έρευνα κατέληξε στο αρχείο, ενώ μετά τη δεύτερη μηνυτήρια αναφορά για το ίδιο θέμα, αλλά με την προσθήκη νεότερων στοιχείων, η οποία υποβλήθηκε τον Ιούλιο, διεξάγεται αυτή την περίοδο νέα δικαστική έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου