Οκτωβρίου 14, 2009

Αλμα της ανεργίας στο 9,6%

Στο 9,6%, από 7,0% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα και 8,6% που ήταν τον αμέσως προηγούμενο μήνα, αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος ΕΣΥΕ .

Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι μειώθηκε τον Ιούλιο, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, κατά 2,3% σε 4.492.162 άτομα. Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 37% σε 476.707 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός διαμορφώθηκε σε 4.300.080 άτομα.

Το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες ανήλθε στο 13,8% από 10,8% τον Ιούλιο του 2008, ενώ η ανεργία στους άνδρες αυξήθηκε στο 6,6% από 4,4%.

Κατά ομάδες ηλικιών, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στους νέους 15-24 ετών (23,9%) και ακολουθεί η ομάδα 25-34 ετών (12,6%).

Κατά περιφέρεια, τέλος, τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στη Δυτική Μακεδονία (12,3%), στην Κεντρική Μακεδονία (11,3%) και στην Ήπειρο (10,6%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στα Νησιά του Ιονίου (3,0%), στο Βόρειο Αιγαίο (5,4%) και στην Κρήτη (6,7%).

«Τον Ιούλιο σημειώθηκε αύξηση της ανεργίας στην Αττική, που αντιπροσωπεύει το 40% του συνόλου του εργατικού δυναμικού. Εκτιμώ ότι αυτό συνέβη λόγω της μειωμένης οικοδομικής δραστηριότητας και του μειωμένου προσωπικού στον τουριστικό κλάδο και τα ξενοδοχεία», σχολίασε ο επικεφαλής της ΕΣΥΕ, Μανώλης Κοντοπυράκης.

ΣΥΡΙΖΑ: Δραματική άνοδος της ανεργίας

«Ούτε η "μαγειρική" της ΕΣΥΕ μπορεί πλέον να κρύψει την δραματική άνοδο της ανεργίας στη χώρα μας»,τονίζει το μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ Δ. Στρατούλης.

Για την αύξηση της ανεργίας προσάπτει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ «που δεν έβαλε κανένα εμπόδιο στις μαζικές απολύσεις και δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης της ανεργίας και στήριξης των ανέργων».

« Το μέτρο που έχει εξαγγείλει η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τετράχρονη επιδότηση από τον ΟΑΕΔ των εργοδοτικών εισφορών επιχειρήσεων, οι οποίες θα προσλάβουν νέους σε ηλικία ανέργους, δεν αντιμετωπίζει αλλά ανακυκλώνει την ανεργία, αφού θα απολύονται μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι για να προσλαμβάνονται νεότεροι», καταλήγει ο κ. Στρατού
λης.

ΓΣΕΕ: Εκρηκτική η άνοδος της ανεργίας

Εκρηκτική χαρακτήρισε την αύξηση της ανεργίας η ΓΣΕΕ, φτάνοντας τον Ιούλιο στο στατιστικό ποσοστό του 9,6% έναντι 7% τον Ιούλιο του 2008, ενώ σημειώνει ότι «η πραγματική ανεργία είναι πάνω από 15%, ενώ με τη λήξη και της τουριστικής περιόδου η κατάσταση θα γίνει δραματική».

«Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία πληρώνουν τα σπασμένα μιας αντι-αναπτυξιακής και αντεργατικής πολιτικής, η οποία προσπαθούσε να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας με τις προσλήψεις των stage, με τα 4ήμερα και την πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων» τονίζει η ΓΣΕΕ.

«Οι προτάσεις και οι θέσεις της ΓΣΕΕ για ένα τελείως διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, η τόνωση της αγοραστικής δύναμης χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, όπως και η απαγόρευση των απολύσεων σε επιχειρήσεις που έλαβαν επιδοτήσεις ή χρηματοδότηση από το πακέτο των 28 δισ ευρώ είναι τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και ενίσχυση της απασχόλησης και αντιμετώπισης της ανεργίας».

«Η αύξηση και επιμήκυνση του χρόνου χορήγησης του επιδόματος ανεργίας είναι μόνιμη απαίτηση και διεκδίκησή για την ανακούφιση και ενίσχυση των ανέργων», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου