Στα 5 δισ. ευρώ εκτιμάταιτο ξέπλυμα χρήματος στην Ελλάδα
Του Λεωνιδα Στεργιου
Σε περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι ανήλθε το «ξέπλυμα» χρήματος στην Ελλάδα, έναντι 1,6 δισεκατομμυρίων πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών και αρμόδιων φορέων, ποσό το οποίο αναμένεται να επιβεβαιωθεί επισήμως από έκθεση του ΟΟΣΑ (FATF).
Πάντως, τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί μέχρι στιγμής από το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, τον ΟΟΣΑ και τη Διεθνή Διαφάνεια για το ποσό της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής επιβεβαιώνουν το ποσό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το σύνολο της διαφθοράς στη χώρα μας ανέρχεται σε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων, ποτών και η παράνομη πορνεία, των οποίων ο τζίρος, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ και άλλων μελετών, ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ. Σε αυτά δεν περιλαμβάνεται η φοροδιαφυγή, που εκτιμάται γύρω στα 20 δισ. ευρώ.
Διαφθορά
Η χώρα μας πέρυσι εμφάνισε επιδείνωση στους τέσσερις από τους έξι δείκτες που μετρούν τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης ενός κράτους. Η Ελλάδα δεν «έπιασε» σε κανέναν δείκτη τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ και των ευρωπαϊκών χωρών. Το επίπεδο διαφάνειας της Ελλάδος, όπως αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα, συγκρίνεται με εκείνα της Κόστα Ρίκα, της Χιλής και του Μαυρίκιου. Σύμφωνα με την Ετήσια Εκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη διακυβέρνηση και τους δείκτες διαφάνειας για το 2008, η Ελλάδα παρουσίασε επιδείνωση, σε σχέση με το 2007, σε ό,τι αφορά τους δείκτες που μετρούν την ελευθερία του λόγου, την πολιτική σταθερότητα, την ποιότητα του θεσμικού πλαισίου και τον έλεγχο της διαφθοράς. Βελτίωση σημείωσε στους δείκτες που αφορούν την αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης και την εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Ωστόσο, η βαθμολογία σε όλους τους δείκτες είναι μέτρια. Μόνο ο βαθμός για το θεσμικό πλαίσιο είναι καλός. Η βαθμολογία για τον έλεγχο της διαφθοράς στην Ελλάδα ήταν το 2008 στις 60,9 μονάδες, όταν στον ΟΟΣΑ ήταν 90,2 μονάδες. Γενικά, η μέση βαθμολογία των ανεπτυγμένων χωρών στις οποίες περιλαμβάνεται η Ελλάδα (ως μέλος του ΟΟΣΑ και της Ευρωζώνης) κυμαίνεται άνω των 81 μονάδων.
Το κόστος
Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας επιβεβαιώνει σειρά ερευνών, που υπολογίζουν το ετήσιο κόστος της διαφθοράς στην Ελλάδα στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ ή 1,75% του ΑΕΠ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα «φακελάκια» από ιδιώτες το 2008 ανήλθαν σε 748 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια. Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγισαν τις «μίζες» και τα «γρηγορόσημα» από επιχειρήσεις σε 850 εκατομμύρια ευρώ και 340 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα το 2007.
Λαθραία
Ο «τζίρος» της πορνείας, των ναρκωτικών, των λαθραίων τσιγάρων και των οινοπνευματωδών ποτών υπολογίζεται σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ. Τέλος, η φοροδιαφυγή στην αγορά καυσίμων υπολογίζεται σε 400 εκατομμύρια ευρώ, βάσει έκθεσης της Hellastat.
Σε όλα αυτά δεν περιλαμβάνεται η συνολική φοροδιαφυγή, που εκτιμάται σε 20 δισεκατομμύρια ευρώ (σύμφωνα με τη διαφορά του μέσου όρου της είσπραξης φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ μεταξύ Ελλάδος και Ε.Ε.), αλλά και του κόστους της γραφειοκρατίας που υπολογίζεται σε 16 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σημειώνεται ότι το σύνολο της παραοικονομίας στην Ελλάδα υπολογίστηκε πρόσφατα από τον ΟΟΣΑ στο 25% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 65 δισ. ευρώ τον χρόνο!
Επιπτώσεις
Η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι αν βελτιωθεί κατά μία μονάδα ένας δείκτης διαφάνειας, τότε μπορεί να τριπλασιασθεί το εισόδημα μακροπρόθεσμα και να μειωθεί η βρεφική θνησιμότητα 66% (ένδειξη βελτίωσης βιοτικού επιπέδου).
Η διαφάνεια διεθνώς βελτιώθηκε, αλλά όχι όσο θα έπρεπε, κατά την τελευταία δεκαετία, σημειώνει η Παγκόσμια Τράπεζα. Εξάλλου, η πιστωτική κρίση έδειξε ότι η διακυβέρνηση στις χώρες του G8 δεν μπορεί να θεωρηθεί υποδειγματική. Επίσης, σημειώνει ότι αναπτυσσόμενες χώρες, όπως Ουγγαρία, Τσεχία, Μαυρίκιος, Χιλή και Κόστα Ρίκα, σημείωσαν μεγαλύτερη βελτίωση απ’ ό,τι ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου