Σε πορεία ύφεσης η ελληνική οικονομία. - 0,2% ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ παρά τη διανομή χρημάτων από το έλλειμμα.
Στο δεύτερο τρίμηνο του 2009, η ελληνική οικονομία εισήλθε και σε φάση ύφεσης, για πρώτη φορά μετά το 1993, όταν το είχε κατορθώσει η φιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη-ΝΔ.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία επιβεβαίωσαν τις αρχικές εκτιμήσεις για μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, εξαιτίας της μεγάλης κάμψης στις επενδύσεις, την κατανάλωση και τις εξαγωγές. Σημαντική μείωση καταγράφηκε και στις εισαγωγές, εξέλιξη που επιβράδυνε τη μείωση του ΑΕΠ, για τεχνικούς λόγους.
Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2009 το ΑΕΠ παρουσίασε οριακή αύξηση +0,3%, αντί μείωσης 1,2% που είχε καταγραφεί στο πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2008, την οποία αναλυτές αποδίδουν στις αυξημένες δαπάνες από την πλευρά της κυβέρνησης για ενισχύσεις διαφόρων κλάδων της οικονομίας.
«Τα νούμερα ήταν λίγο καλύτερα από ό,τι ανέμενα. Η ετήσια υποχώρηση κατά -0,2% είναι σχετικά μικρή. Η μείωση στις εισαγωγές ίσως περιόρισε αρκετά την πτώση. Τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου είναι αυτά που μετρούν περισσότερο για την Ελλάδα, και περιμένω να είναι χειρότερα καθώς περιλαμβάνει το 80% των τουριστικών αφίξεων. Μέχρι να έχουμε τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι συμβαίνει», είπε ο Chris Pryce, οικονομολόγος στην Fitch Ratings».
Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, σε τριμηνιαία βάση ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ανέκαμψε στο + 0,3% έναντι συρρίκνωσης 1,2% στο πρώτο τρίμηνο, αποφεύγοντας για λίγο την ύφεση.
«Η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε σε ετήσια βάση για πρώτη φορά τα τελευταία 16 χρόνια ως αποτέλεσμα της στασιμότητας της ιδιωτικής κατανάλωσης και της συνεχιζόμενης κάμψης στις ιδιωτικές επενδύσεις καθώς και των μειωμένων εσόδων από εξαγωγές υπηρεσιών.Αναμένουμε περαιτέρω μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και στο Γ' 3μηνο του έτους με τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται κοντά στο -1% για το σύνολο του έτους σε ετήσια βάση », είπε ο Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος στην Εθνική Τράπεζα.
Η ανάπτυξη στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εγχώρια ζήτηση και την κατανάλωση, μετά την υιοθέτηση του ευρώ, με τα νοικοκυριά να επωφελούνται των χαμηλών επιτοκίων για την λήψη στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.
Οι «καθεστωτικοί οικονομολόγοι», επισημαίνουν ότι η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο παρατεταμένης χαμηλής ανάπτυξης, εάν δεν προχωρήσει σε «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» και την «διόρθωση των δημοσιονομικών ανισσοροπιών » και υποδεικνύουν την ανάγκη για την υιοθέτηση ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης από την Ελλάδα που θα επικεντρώνεται στις εξαγωγές και θα αντικαταστήσει το υπάρχον που στηρίζεται στην κατανάλωση.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε πρόσφατη έκθεσή του, προέβλεψε ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,7% το 2009 ενώ ο ΟΟΣΑ και η ΕΕ προβλέπουν επίσης συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,25% και 0,9% φέτος.
Από πληροφορίες του http://www.imerisia.gr
Alpha Bank: Ο μέσος πληθωρισμός το 2009 εκτιμάται στο 1,2%
Ο πληθωρισμός με βάση τον ΔΤΚ, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών της Alpha Bank, αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά στους επόμενους μήνες, στο 0,7% τον Αύγουστο του 2009 και τον Σεπτέμβριο του 2009, εξαιτίας κυρίως των πρόσφατων αυξήσεων των τιμών της βενζίνης.
Ο μέσος πληθωρισμός το 2009 εκτιμάται στο 1,2% με την υπόθεση ότι η μέση τιμή του πετρελαίου δε θα αυξηθεί άνω των 73 δολαρίων το βαρέλι. Επίσης, ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω και να διαμορφωθεί στο 2,4% κατά μέσο όρο το 2009, έναντι 3,4% το 2008.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου