Αυγούστου 05, 2009

Πέφτει το δολάριο.Χορεύουν οι αγορές

Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους έναντι του ευρώ διαπραγματεύθηκε το δολάριο .Το ευρώ διαπραγματεύθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα επτά εβδομάδων έναντι του γιέν εν μέσω εικασιών ότι ευρωπαϊκή έκθεση θα δείξει αύξηση των λιανικών πωλήσεων των Ιούνιο, σημάδι ότι η ύφεση στις 16 χώρες της Ευρωζώνης ενδέχεται να υποχωρεί. Η βρετανική λίρα διαπραγματεύθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα εννέα μηνών έναντι του δολαρίου εν μέσω της προοπτικής για περιορισμό της βιομηχανικής συρρίκνωσης τον Ιούνιο.
Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,4416 ανά ευρώ στις 10:40 π.μ. στο Τόκιο από 1,4408 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη. Στις 3 Αυγούστου το νόμισμα υποχώρησε στο 1,4445, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 18 Δεκεμβρίου. Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 137,35 ανά ευρώ από 137,21, μετά τη χθεσινή του υποχώρηση στα 137,60, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 15 Ιουνίου. Το ιαπωνικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 95,29 ανά δολάριο από 95,23. Η στερλίνα διαπραγματεύθηκε στο 1,6941 ανά δολάριο από 1,6939. Χθες, άγγιξε το 1,7004, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 21 Οκτωβρίου.
Το δολάριο της Αυστραλίας διαπραγματεύθηκε στα 80,47 γιέν από 80,41 χθες στη Νέα Υόρκη. Το καναδικό δολάριο προσεγγίζει ισοτιμία με το αμερικανικό
«Τρελό χορό» κάνει φέτος το καναδικό δολάριο που σε τρεις ημέρες κέρδισε 0,77 του σεντ, πλησιάζοντας ισοτιμία με το αμερικανικό. Οι χρηματοαγορές προβλέπουν ισοτιμία των δύο δολαρίων στο άμεσο μέλλον, γεγονός που έχει προκύψει από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, σημειώνουν οι οικονομολόγοι.Η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά έχει προειδοποιήσει πως η ραγδαία αύξηση του καναδικού δολαρίου απειλεί την καναδική οικονομία, που στηρίζεται στο εξαγωγικό εμπόριο προς τις ΗΠΑ, την ίδια ώρα που αργά αλλά σταθερά προσπαθεί να ανακάμψει από την ύφεση.
Τώρα .1 Euro = 1.4391 U.S. dollars
1 Canadian dollar = 0.92885 U.S. dollars

-Η ανάκαμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας διεθνώς, τα ευοίωνα αποτελέσματα χρήσης των εταιρειών και το θετικό επενδυτικό κλίμα που πυροδότησαν τα αστρονομικά κέρδη των κεφαλαιαγορών, τον Ιούλιο, έδωσε το έναυσμα για νέα άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Οι κεφαλαιαγορές ανήλθαν σε νέα υψηλά για το τρέχον έτος, ενώ οι τιμές των εμπορευμάτων, οι αναδυόμενες αγορές και τα υπόλοιπα ριψοκίνδυνα ενεργητικά, υψηλών αποδόσεων έκαναν άλμα, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν τη σχετική ασφάλεια του δολαρίου, του γεν και των κρατικών ομολόγων.

«Η συνεχιζόμενη αισιοδοξία των επενδυτών συνεχίζει να τροφοδοτεί το ράλι των αγορών και οι θετικές εκπλήξεις από τις ανακοινώσεις στοιχείων, αυτή την εβδομάδα, θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάκαμψη του αγοραστικού κλίματος», δήλωσε ο Βαλεντίν Μαρίνοφ, ο αναλυτής της Commerzbank.

Τα στοιχεία για την παγκόσμια οικονομία, που ανακοινώθηκαν χθες, υποστήριξαν το αγοραστικό ενδιαφέρον, καθώς οι δείκτες ΡΜΙ για τη βιομηχανική παραγωγή, σε ΗΠΑ, Κίνα και Ευρωζώνη έδειξαν πως ακόμη και αν η δραστηριότητα δεν έχει ανακάμψει, εν τούτοις ο ρυθμός της επιβράδυνσης έχει επιβραδυνθεί σημαντικά.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο δείκτης αναφοράς S&P 500 προσέγγισε, στο μέσον των συναλλαγών, στη Νέα Υόρκη, τις 1.000 μονάδες, για πρώτη φορά από τις αρχές Νοεμβρίου. Ο δείκτης κέρδιζε 1,1%, κινούμενος στην περιοχή των 997,97 μονάδων (αργά χθες το βράδυ είχε διασπάσει το φράγμα των 1.000 μονάδων) ενώ ο δείκτης Dow Jones επέκτεινε τα κέρδη του για το 2009, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 0,9%.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurofirst 300 έκλεισε με νέα κέρδη, ύψους 1,4%, διευρύνοντας τα κέρδη του για το τρέχον έτος, ενώ ο δείκτης FTSE 100, στο Λονδίνο, ενισχύθηκε κατά 1,6%, για να κλείσει σε νέα υψηλά από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου. Ακόμη, πολλές αναδυόμενες αγορές βρέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που βρίσκονταν πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008.

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο και το γεν δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν προς αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων. Ο δείκτης του δολαρίου, που μετρά τον μέσο όρο των ισοτιμιών του αμερικανικού νομίσματος με τα υπόλοιπα έξι κύρια ανταγωνιστικά του νομίσματα, υποχώρησε σε νέα χαμηλά από τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, η στερλίνα, το ευρώ και το δολάριο Καναδά ανήλθαν σε νέα υψηλά, για το τρέχον έτος, έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Στις αγορές εμπορευμάτων επικράτησαν έντονα ανοδικές τάσεις, καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου και των βιομηχανικών μετάλλων κατέγραψαν ισχυρό ράλι, χάρη στις προσδοκίες για σύντομη επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλής ζήτησης για πρώρες ύλες και καύσιμα.

Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent, της Βόρειας Θάλασσας ανήλθε στα 73,50 δολάρια το βαρέλι.

Τέλος, οι αγορές κρατικών ομολόγων πλήγηκαν από την στροφή των επενδυτών σε ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς, του αμερικανικού δημοσίου, κέρδισε 16,6 μονάδες βάσης, στο 3,64%, ενώ η απόδοση του αντίστοιχου βρετανικού Gilt ενισχύθηκε κατά 8,3 μονάδες βάσης, στο 3,88% και του γερμανικού Bund έκλεισε με άνοδο 7,3 μονάδων βάσης, στο 3,35%.

Neil Dennis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου